Det er unge og spreke som dør

103 er døde av svineinfluensa i Mexico. Den høye andelen unge døde er et av mysteriene knyttet til viruset.

Et stjålent kyss i Mexico by. Helsemyndighetene mener en teori på det høye antallet unge døde er at de med det mest robuste immunforsvaret rammes hardest.

Luis Enrique Herrera pleide å sykle til jobben hver dag, over tre mil tur-retur. 35-åringen jobbet som bilmekaniker, familien hans så på ham som sunn og frisk, derfor bekymret de seg ikke noe særlig da han ble innlagt på sykehus.

–Vi tenkte at han hadde fått en forkjølelse, noe helt vanlig, sier hans yngre bror Gabriel Herrera.

Det er 13 dager siden Luis Herrera spaserte inn på National Institute for Respiratory Illnesses (Nasjonalinstituttet for Luftveissykdommer) i Mexico By med 39 i feber, vondt i leddene og vanskelig for å puste. Nå er han sengeliggende og isolert og puster gjennom en slange.

Frykter viruset.

Legene har ikke bekreftet hvilket influensavirus han er blitt smittet av, men familien frykter at det er det dødelige nye svineinfluensa-viruset, som praktisk talt har lammet millionbyen Mexico By.

–Han blir bare dårligere og dårligere. Tilstanden hans nå er svært alvorlig, forteller broren Gabriel Herrera.

Frykten for viruset har fullstendig endret rytmen i Mexico By. Millioner av mennesker holder seg hjemme og de fleste som beveger seg utendørs bruker munnbind.

Søndag møtte katolske kirkegjengere avlyste messer over hele byen. Et av Mexicos mest populære og profesjonelle fotballag spilte for tomme tribuner i en arena som kan ta over 100000 tilskuere. Ordfører Marcelo Ebrard informerte om at hvis situasjonen ble alvorligere, ville trolig all offentlig transport stoppes.

Bukker under.

Spørsmålet om hvem som smittes og til slutt dør av viruset har blitt en sak av stor bekymring i Mexico. Svarene som kommer frem etter som antallet døde øker, er illevarslende: Relativt unge, sannsynligvis blant de friskeste i befolkningen, har vært de første til å bukke under. Søndag ettermiddag passerte Mexico 86 døde, og Helsedepartementet opplyste at alle de døde var mellom 25 og 50. Senere ble tallet på døde justert til 103.

I Mexico By er femten av de døde mellom 25 og 37 år gamle, opplyste ordføreren søndag.

Mysterium

. Den høye andelen unge voksne blant de døde er et av flere mysterier knyttet til influensaviruset. Det er samme mønster som under Spanskesyken, pandemien som herjet i 1918-1919, da minst 50 millioner mennesker døde. Heller ikke den har noen funnet forklaringen på.

En teori er at viruset setter i gang en særdeles aggressiv immunreaksjon som fører til at vevet i hals og lunger ødelegges. Unge voksne, de med det mest robuste immunforsvaret, utsettes dermed for spesielt stor risiko.

I de fleste tilfellene med dødelig utgang har det gått så hardt ut over lungene at legene har måttet gi kunstig åndedrett. Nøyaktig hva det er som skaper lungeproblemene er ikke kjent.

Epidemiolog Justino Regalado Pineda i Helsedepartementet mener at den mest sannsynlige årsaken til at voksne smittes, ganske enkelt er at de går på jobb og beveger seg mer på offentlige steder.

Et annet mysterium er hvorfor så mange er døde av viruset i Mexico i motsetning til i USA.

Pinedas teori er at virusets levetid kanskje har blitt forlenget i Mexico.

Kan helbredes.

Mexicanske myndigheter legger vekt på at svineinfluensaen lar seg helbrede. President Felipe Calderón viste i en fjernsynstale til det mexicanske folket søndag at av de 1324 pasientene med influensalignende symptomer var 929 allerede utskrevet fra sykehus etter å ha fått behandling.

Myndighetene hevder også at det ikke er mangel på medisiner mot virus. Forskjellen mellom hvem som overlever og hvem som dør, handler om hvor lang tid det går før pasienten får behandling, sier de.

–Hvis du ikke tar en sykdom som dette på alvor, hvis du ikke går til legen med en gang, kan det få svært alvorlige følger, sa Calderón.

Vask hendene

. Han ba folk være påpasselige med å vaske hendene, bruke munnbind, holde for munnen når de hostet og unngå å spise andres mat.

Seks millioner ansiktsmasker er delt ut bare i Mexico City.

24 år gamle Jorge Francisco Guzmán Suárez døde lørdag på Det Nasjonale Instituttet for Luftveissykdommer. Da han ble syk gikk han til en privat lege som behandlet ham mot magesmerter i stedet for influensa, forteller tanten, Herminia Guzmán, til en avis.

–Vi er helt knust, forteller tanten.

Markedet i Coyoacan-strøket var i helgen bare en skygge av seg selv. Candelaria Villanueva (72), som selger smykker og bluser, forteller at salget har stupt. Hun er bekymret. Barnebarnet på 20 ble nettopp syk og doktoren har sagt at «det er bare influensa».

–Vi må bare sette vår lit til Gud, sier hun.

En toetasjes turbuss kjører forbi, nesten tom. Karla Yañez sier at folk er redde for å ta bussen.

–Alle holder seg innendørs, restauranter er stengt, parkene er stengt, folk går ikke ut, forteller han. Mexicanerne er sosiale, de liker å gå ut, være sammen. Influensaen har gjort en slutt på alt dette, sier han.

Norsk enerett: Aftenposten

Åtte pasienter med symptomer på svineinfluensa lå mandag i isolat på Hvidore Hospital i København.
Griser i Taiwan desinfiseres som et ledd i kampen mot svineinfluensaen.