Politiet: - Sentral i Vestfold-liga

Rolf Tore Kjæran (44) er blant seks personer som er siktet for fakturabedrageri. Nettverket rundt ham har ifølge politiet tjent rundt 25 millioner kroner på falske faturaer.

Rolf Tore Kjæran er én av seks personer som etterforskes av Vestfold politidistrikt. Bildet er fra 1998.

Les også:


Rolf «Roffe» Tore Kjæran (44) ble rikskjendis i 1998, da nakenbilder han hadde tatt av popstjernen Lene "Aqua-Lene" Nystrøm brått dukket opp i bladet Se og Hør. Nå er den bedrageridømte mannen i søkelyset for noe helt annet: Han er blant seks personer — fire menn og to kvinner - i Vestfold som er under etterforskning av politiet, siktet for omfattende fakturabedrageri. Det såkalte "Vestfold-nettverket" skal ha tjent rundt 25 millioner kroner på falske fakturaer, bekrefter politiet.

Siktet for bedrageri

De har masseutsendt fakturaer for tjenester ingen har bestilt, og politiet har etterforsket nettverket siden juni i fjor. - Vi etterforsker nå om dette kan kalles kreativ markedsføring, eller om det kan kalles fakturasvindel eller bedrageri. Men vi mener det er skjellig grunn til å mistenke dem for fakturasvindel, og har siktet dem for bedrageri, sier politiinspektør Jan Stapnes, som er leder for Økoteamet i Vestfold politidistrikt, til Aftenposten.no. Vestfoldpolitiet har fått bistand fra Økokrim i saken.

- Driver ikke med det

— Jeg kjenner ikke til at jeg er under etterforskning, og synes det er merkelig at dette dukker opp nå. Jeg driver ikke med noen katalogvirksomheter, og har ikke gjort det på lenge. Utover det vil jeg ikke kommentere saken, sier siktede Rolf Tore Kjæran til Aftenposten.no. Men Aftenposten.no har dokumentasjon på at Kjærans selskap har vært aktiv i utsending av fakturaer så sent som i januar i år. Da ved å formidle fakturaer for nettkatalogen DineDistrikter, som

— Svært sentral

Sikkerhetskoordinator Thor Martin Bjerke i

HSHhar fulgt katalogmiljøet i Vestfold nøye. - Kjæran har lenge vært en av de mest sentrale i miljøet. Han besitter datakunnskapen til å lage fakturaene. Det er også han som har leid ut serverplass til andre katalogselskaper, og har "hostet " kataloghjemmesidene, sier Bjerke til Aftenposten.no. Ifølge Bjerke har Kjæran tidligere fakturert næringslivet for kataloger som dinedistrikter.no, bedrift(s)veiviseren.no, bedriftsopplysningen.no, og tlfopplysningen.no.

Dømt to ganger

Kjæran er tidligere dømt to ganger for liknende forbrytelser. I 1998 ble Kjæran dømt til seks måneders fengsel for å ha fakturert for en CD-rom-plate som "kundene" ikke hadde bestilt. I 2003 ble han dømt til åtte måneders fengsel for å ha fakturert "kundene" sine for et medlemskap i det såkalte BedriftslederForbundet - som viste seg å ikke være et reelt forbund. "Det var han (Kjæran journ.anm.) som hadde den nødvendige kunnskap om hvorledes mottakerne kunne lures, og likeså hadde han det nødvendige utestyr til produksjon av fakturaene", heter det i dommen fra 2003.

- 25 mill.

Politiet bekrefter at seks personer i Vestfold er under etterforskning for bedrageri, og at Vestfold-nettverket kan ha tjent opp mot 25 millioner kroner på katalogvirksomheten. - Totalt for hele nettverket kan de ha tjent såpass mye, bekrefter politiinspektør Jan Stapnes. Kataloghaiene i Vestfold anses å ha vært blant de mest aktive i Norge i en årrekke. - Det er ingen hemmelighet at det har kommet inn et betydelig antall anmeldelser mot disse selskapene og personene bak dem, sier Stapnes.

Samles i Vestfold

Flere kilder bekrefter at Vestfold er yngleplassen for kataloghaier. Vestfold-nettverket skal bestå av i underkant av 20 personer. Men det er bare de mest sentrale i nettverket som er under etterforskning. De opererer ved å ta i bruk katalognavn som er svært like anerkjente katalogselskaper, og kan dermed forveksles. Dermed klarer de å lure folk til å tro at de allerede er oppført i katalogen, eller at det er en katalog det kan være nyttig å være oppført i.

- Ute av selskapet

Aftenposten.no har tidligere skrevet om katalogfirmaet DineDistrikter, som drives av en 21-åring. Han er ikke siktet i bedragerisaken. - Han har tidligere jobbet for de mest sentrale i nettverket i Vestfold, sier Thor Martin Bjerke. "Produktet" dinedistrikter.no ble tidligere drevet av selskapet Norsk Salg og Konsulent Service Rolf Tore Kjæran – selskapet til Rolf Tore Kjæran. Så sent som i januar i år ble det sendt ut fakturaer tilknyttet Kjærans organisasjonsnummer for DineDistrikter. Dette skjedde samtidig som 21-åringen sendte ut fakturaer. Kjæran hevder han er ute av selskapet nå. - Jeg har leid ut denne virksomheten. Jeg holder ikke på med noe rundt dette nå, sier Rolf Tore Kjæran.

Registreres i Oslo

Vestfold-nettverket har sendt ut mange tusen fakturablanketter, ifølge politiet. De skylder som oftest på at de bare sender ut "tilbud", og at de ikke "krever" betaling for tjenesten sin - selv om de ofte sender ut purringer også. Nå opererer gjerne Vestfold-nettverket ved å ha registreringsadresse i Oslo. - Kataloghaiene vet at politiet i Vestfold er på saken, men de vil ikke gå inn på sakene som tilfaller Oslo politidistrikt. Oslopolitiet har ikke hatt kapasitet til å etterforske kataloghaiene i sitt distrikt, sier sikkerhetskoordinator Thor Martin Bjerke. 21-åringens firma, som har sendt ut DineDistrikter-fakturaer i sommer, er registrert med postboksadresse i Oslo.

Dette er en purring sendt i januar i år, fra selskapet til Rolf Tore Kjæran.
Denne dinedistrikter-fakturaen ble sendt ut fra Kjærans selskap i desember i fjor.
Denne dinedistrikter-fakturaen ble sendt i november i fjor - tilsynelatende samtidig som Kjæran var aktiv i formidlingen av dinedistrikter-fakturaer.
- Kjæran har lenge vært en av de mest sentrale i katalogmiljøet, sier Thor Martin Bjerke i HSH.