Norge

Krever forklaring fra Pedersen

Høyre og Venstre krever forklaring fra Regjeringen etter at det har dukket opp radioaktive stoffer fra det «friskmeldte» vraket «Murmansk».

Krysseren «Murmansk» betegnes som Norges glemte miljøskandale.
  • Forf>
  • <forf>per Anders Johansen<

Les også:

Les også

Radioaktivt stoff på avveie

Både Frp, Høyre og Venstre reagerer på opplysningene i Aftenposten i dag om at det er funnet radioaktivitet i utstyr fra krysseren «Murmansk» utenfor Sørvær, vekker stor oppsikt på Stortinget.

Siden krysseren drev i land julaften 1994 har fem ulike fiskeriministre fra tre forskjellige partier og tre ulike regjeringer gått god for at det ikke fantes radioaktivitet om bord: Jan Henry T. Olsen (ap), Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (ap) og Peter Angelsen (sp) Stein Ludvigsen (h) og Helga Pedersen (a).

40 millioner

Begrunnelsen har vært at det vil koste ca. 40 millioner kroner å bli kvitt den 17.000 tonn store skraphaugen, og at det ikke er noen akutt forurensningsfare. Likevel ble det radioaktive apparatet fra krysseren vurdert som så farlig at det måtte støpes ned i en tønne og legges dypt inn i det nasjonale deponiet for lavt og middelaktivt radioaktivt avfall i Himdalen.

– Vi burde i dag ha økonomiske muskler til å rydde opp. Jeg mener saken får en ny karakter, når det konstateres at det er radioaktive kilder om bord. Hadde dette vært kjent for 14 år siden, ville vraket vært ryddet for lenge siden. Dagens artikkel i Aftenposten gjør at vi må tenne varsellamper, sier Høyres Ivar Kristiansen.

– Dette er rett og slett alvorlig. Jeg spør meg selv hvorfor man ikke har klart å fjerne dette før, mener stortingsrepresentanten fra Nordland.

– Men Høyre gjorde heller ikke noe med dette da partiet satt i regjeringen?

– Vi har alltid fått høre at vraket ikke utgjør noen forurensningsfare, og at det eneste problemet er at det skjemmer visuelt. Dersom det er radioaktive kilder om bord, så stiller dette seg i et annet lys. Det er svært merkelig at man ikke har oppdaget dette før,

Krever svar

Venstres Gunnar Kvassheim vil ha svar fra kystminister Helga Pedersen (Ap) om hva hun vil gjøre for å få fjernet vraket av krysseren «Murmansk» fra Sørvær i Finnmark. Han sier til NTB at det nå er grunn til å stille spørsmål til myndighetene om hva som gjøres for å få bort vraket.

– Når det nå er oppdaget radioaktivitet i avfall fra båten, tyder det på at miljøkonsekvensene er verre enn tidligere antatt. Da er det naturlig å spørre kystministeren, som selv er fra Finnmark, om hvilke vurderinger hun gjør seg, sier Gunnar Kvassheim. Frps stortingsrepresentant Øyvind Korsberg, FrP viser i en e-post til at partiet to ganger tidligere har stilt spørsmål ved hva som skjer med vraket.

Fiskerminister Helga Pedersen sier fredag til Aftenposten.no at de vil gjennomgå saken på nytt

Les også

Ny gjennomgang av miljøgiftene i Murmansk

— Det er helt nytt for oss at man har funnet radioaktivt utstyr om bord på Murmansk. Hverken vi eller Kystverket har vært kjent med dette, sier Pedersen. Les også: