Norge

Vil ha Nokas-raner tilbake på forvaringsdom

Påtalemyndigheten vil ha Nokas-dømte Metkel Betew tilbake i fengsel på forvaringsdommen han ble løslatt fra i 2014. I mai må den narkotika- og drapssiktede raneren forsvare seg mot kravet i retten.

  • Ntb

Betew ble pågrepet i august i fjor og siktet for alvorlige narkotikaforbrytelser og ransforbund. Siden er han sammen med tidligere Bandidos-topp Lars Harnes også siktet for å planlegge å drepe Imran Saber, ofte omtalt som «Skrue» eller «David Toskas finansminister».

Betew tok spørsmålet om sin egen løslatelse helt til Høyesterett før han i oktober 2014 ble løslatt fra forvaring. Da hadde han sonet to tredeler av dommen på 16 års forvaring som han ble idømt for sin deltakelse under Nokas-ranet i Stavanger i 2004. Det skulle bare gå 295 dager før han på nytt ble pågrepet og siktet som hovedmann i en svært alvorlig straffesak.

Brutte vilkår

Nå har statsadvokaten i Rogaland tatt ut en tiltale mot 37-åringen hvor de ber Oslo tingrett om at Betew tilbakeføres til fengsel for å sone resten av forvaringsstraffen.

— Betew er prøveløslatt fra forvaring. Han er prøveløslatt på flere vilkår, hvorav de to sentrale her er at han ikke skulle begå nye straffbare forhold og at han heller ikke skal ha omgang med personer som han visste var straffet for alvorlige forhold eller tilhørte et kriminelt miljø eller deres familier. Vi mener at han har brutt disse to vilkårene, sier statsadvokat Tormod Haugnes til NTB.

Rettssaken er berammet fra 23. til 26. mai i Oslo tingrett. Da vil en rekke vitner bli innkalt for å dokumentere på hvilken måte Betew skal ha brutt vilkårene for prøveløslatelse.

I teorien risikerer han bli sittende mye lenger dersom han ikke anses som skikket til å gå tilbake til samfunnet.

Onsdag ble Betew og Harnes fengslet i fire nye uker i Oslo tingrett. Harnes har også tidligere sonet forvaringsstraff, men slapp ut etter fullsonet tid i 2013. Harnes sonet en dom på åtte års forvaring med en minstetid på seks år etter ranet av 2,6 millioner kroner fra en pengetransport på Aker Brygge i august 2004, der han ble tatt på fersk gjerning. Ranet ble begått mens han hadde permisjon fra soningen av en dom på seks år for grov vold og frihetsberøvelse han fikk i 2003.

Ikke overrasket

Nokas-ranet i Stavanger hvor politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept har hele tiden vært håndtert av statsadvokaten i Rogaland. Løslatelsen av Betew var i tråd med lagmannsrettens konklusjon i at fare for nye kriminelle handlinger ikke lenger ble vurdert som nærliggende. Statsadvokat Haugnes som også gikk mot prøveløslatelsen i 2014, er ikke overrasket.

— Det var mange som mente både det ene og det andre rundt prøveløslatelsen, og han ble jo sluppet ut på de vilkårene. Jeg kan ikke si jeg ramlet av stolen da jeg hørte han ikke hadde greid å overholde dem, sier Haugnes.

Han sier det ikke er nødvendig å vente på en rettskraftig dom i den pågående saken for å sette Betew tilbake i fengsel på forvaring.

— Det er tilstrekkelig å vise at det har vært kontakt, sier statsadvokaten.

Metkel Betews forsvarer, advokat Marius Dietrichson, svarte ikke på NTBs henvendelser onsdag kveld. (©NTB)