Norge

Ny generasjon lager toppviner i Sør-Afrika

Marelise Niemann er en av de virkelig unge og lovende nye vinmarkerne i Sør-Afrika. Hun kjøper druer fra både Swartland og Bot River, og bruker bare naturgjær og filtrerer ikke.

Vil du smake på en innfødt drue? Eller kanskje en fransk-importer? Sør-Afrika har mange forskjellige druetyper å by på som tilfører rødvinene et spesielt preg.

  • Geir Salvesen

Bot River/Stellenbosch.

Hun er en av "the young guns", Marelise Niemann. Tilhørende den nye "flinke" generasjonen av vinmakere som gjør alt riktig i Sør-Afrika. Aftenposten har jaktet på talentene du kommer til å høre mer om i fremtiden. Og Marelise fra Momento Wines i Bot River er klart en av dem. Hun lager en flott Chenin Blanc og to veldig lovende røde. Den ene Grenache fra buskvinstokker i Swartland og den andre Tinta Barocca, som i hennes hender blir en elegant, flott, livlig rødvin.

— Jeg er spesielt på jakt etter vinmarker som virkelig uttrykker regionen og som gjerne består av buskviner som vokser på tørre steder. Ellers prøver jeg å la vinene lage seg selv, sier hun. Ingen filtrering og kun naturgjær er andre metoder.

Også Shelley Sandell som eier Tierhoek i Olifants River-området 30 mil nord for Cape Town, lager en topp Grenache. Virkelig verdt å prøve.

Et knippe Kanonkop-viner.

Kanonkop smeller godt i munnen

Ok. Så du vil ha lukten og smaken av noe helt spesielt – og mer tradisjonelt – fra Sør-Afrika? Da er det hit du skal dra, til Kanonkop i vinberømte Stellenbosch. Denne eiendommen har produsert noen av landets mest ikoniske rødviner i et par tiår nå. Pinotage. Pinotage er Sør-Afrikas eneste innfødte druetype, altså en som stammer bare derfra. Hvordan kan så det ha seg? Jo. Her må vi tilbake til 1920-tallet da Abraham Izak Perold, som da var første professor i landbruksvitenskap ved Universitetet i Stellenbosch, krysset to druer han likte egenskapene på hver for seg. Cinsault (Hermitage) fra Rhône-dalen i Frankrike som ga kraft. Og Pinot Noir fra Bourgogne som ga eleganse og saftighet.

Nyhøstede Pinotage-druer på vei inn til Kanonkop.

Lanzerac var først ute

Det skulle gå femti år før den første produsenten våget seg frempå med en vin laget på Pinotage. Det skjedde hos Lanzerac i Jonkershoek Valley i Stellenbosch i 1961, med en 1959-årgang. Drar man til den sjarmerende Lanzerac-eiendommen med de eldgamle bygningene i Cape Dutch-stil, er det et faktum som ikke akkurat skjules. "Home of Pinotage".

Mens Lanzerac lager store, varme og krydrede versjoner av Pinotage med klar fruktsødme, er Kanonkop lagringskandidaten med høyest kvalitets-kred. Her finner du alltid en litt heftig tanninstruktur i de unge vinene. Og hakket rødere bærfrukt enn hos Lanzerac. Men druen er ellers helt klart mørkbærsfruktig med solbær/bjørnebær/plommer i vinform. Denne tanninstrukturen holder vinene oppe inn i en lagringsprosess, og gir flotte lær— og tobakksnoter etter hvert som aldringen går sitt løp.

Kanonkop gjærer sine viner etter gammelmåten. I svære åpne betongkar. Og med et kobbel av arbeidere som kjører manuell punch-down flere ganger om dagen. De bruker svære "skuffer" til å bryte lokket av drueskinn som har lagt seg på toppen. Det er der fargen er å hente, men for mye punching lokker også frem tanninene.

Slik ser det ut når arbeiderne på Kanonkop trykker ned kappen av drueskall som samler seg på toppen av gjæringskarene.

Blir det for svært, eller er det passe?

Kritikere mener at det mangler noe friskhet her, og at vinene blir for svære, spesielt koblet med høyere alkoholnivåer. 14,5 er vanlig hos Kanonkop. Men hvis du prøver Kanonkop Kadette, laget på yngre vinstokker med ca. 50 prosent Pinotage, er det også mikset inn kjøligere Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, sammen med Merlot.

De fleste sørafrikanske rødviner er enten basert på Rhône-universet – Cinsault, Grenache og spesielt Shiraz –, eller Bordeaux-universet, som Kadette er et eksempel på. De spesielle vekstkårene og det solide varmen som følger Shiraz-vinene i Sør-Afrika, gjør at de ofte ligner litt på sine vinbrødre i Barossa Valley i Australia med litt varm, krydret, nesten eukalyptusaktig mintnote i aroma— og smaksbildet. Men mange er mikset med andre Sør-Rhône druer.

Flere viner er med i nettutgaven. www.aftenposten.no

BA=Basisutvalget

BU=Bestillingsutvalget

Momento Grenache 2014, Momento Wines, Bot River, Western Cape.

Land: Sør-Afrika

Pris: Kr 299,90-, Varenr: 3693301

Karakter: 6, Poeng: 88

Ny i marsnyhetene. Ganske lys på farge, transparent også i smaken med edel rødbærsmiks, jordbær og bringebær, veldig eleganse her med tydelig kvalitet i druematerialet. Litt som en Pinot Noir på testosteron. BU. Drikk: Nå-2020. Temp: 14–16. Alk: 14

Momento Tinta Barocca 2013, Western Cape.

Land: Sør-Afrika.

Pris: Kr 309,-, Varenr: 3693501

Karakter: 6, Poeng: 88

Svært tiltalende Barocca med røde blomster og røde plommer på duft, i smaken miks av røde og mørke bær, presis og elegant i kombinasjon, kan minne om en Bourgogne. Ikke så mye farge og kraft er trukket ut. BU. Nå-2021, Temp: 14-16. Alk: 13,5

Chamonix Rouge 2013, Cape Chamonix Wine Farm, Franschhoek.

Land: Sør-Afrika

Pris: Kr 158,50, Varenr: 3645701

Karakter: 6, Poeng: 84

Marsnyhet i Basisutvalget. Umiskjennelig Bordeaux-blend i denne med stram, Cabernetdrevet frukt, litt Cabernet-grønne elementer, men ellers en velbalansert vin med nok friskhet, ikke for svær og varm. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk: 14,5.

Tierhoek Grenache 2015, Olifants River, Western Cape.

Land: Sør-Afrika

Pris: Kr: 199,60, Varenr: 1977301

Karakter: 6, Poeng: 86

Rubinrød på farge, Chateauneuf-killer dette, nesten, pur, fyldig, masse nesten fruktkjøttlignende vin, alkoholen er noe høy, men den håndterer det. BU. Drikk: Nå. Temp: 14-16, Alk: 14,5.

Badenhorst Secateurs Shiraz, Grenache, Cinsault 2014, Swartland.

Land: Sør-Afrika

Pris: Kr 161,50, Varenr: 1695601

Karakter: 6, Poeng: 85

Perfekt all round-vin med sin miks av rød, fyldig bærfrukt, konsentrert, sødmefulle stil, kombinert med passe rensende tanniner. Litt bringebær i finish. Har også passe med friskhet. Sjarmerende. Går til alt. Torsk, hvitt kjøtt, lam. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk: 14.

Optima fra Anthonij Rupert i Franschhoek er en av de franskinspirerte rødvinene, med klart Bordeaux-gen. Men med mer fruktsødme.

Anthonij Rupert Optima 2011, Franschhoek, Western Cape.

Land: Sør-Afrika

Pris: Kr 249,-, Varenr: 1794701

Karakter: 6, Poeng: 87

En krydret, varm, fyldig "øst-side-Bordeaux-aktig" i duft og smak. Mye lær og stall og tobakk, så det kan minne om en skikkelig lagret Bordeaux fra en varm årgang. Også litt fasthet i midtpartiet. 50 Cab. Sauv, 30 Merlot og 20 % Cabernet Franc. BU. Drikk: Nå. Temp: 15–17. Alk: 14.

Kanonkop Kadette Pinotage 2014, Stellenbosch, Western Cape.

Land: Sør-Afrika

Pris: kr 159,90, Varenr: 5678801

Karakter: 6, Poeng: 85

Mørk, bløt frukt på duft, så slår tanninene inn, unge viner, gamle fat. God ekstpressiv mørk plommefrukt med noe – litt grønne – tanniner, har masse energi. Håndlaget vin, hånd-punchdown (se bildet) håndplukket. Drikkes fra 2017 og utover. BU. Drikk: 2017-2024. Temp: 14–16. Alk: 14

Kanonkop Pinotage 2013, Stellenbosch, Western Cape.

Land: Sør-Afrika

Pris: Kr 269,-, Varenr: 5854801

Karakter: 6, Poeng: 89

Ikonisk vin fra Sør-Afrika. 80 prosent nye fat er brukt i denne, og det merkes gjennom litt motstand og merkbar struktur, men vinen har også så mye konsentrasjon og kraft fra mørke bær og plommer at fatsmaken blir integrert. Men dette er nok en kjellerkandidat. 2009, hvis du får fatt i den, er vurdert som beste årgang de siste ti årene. BU. Drikk: 2017–2028. Temp: 15–17. Alk: 14,5

Lanzerac Pinotage 2013, Jonkershoek Valley, Stellenbosch.

Land: Sør-Afrika

Pris: Kr 200,-, Varenr: 3733401

Karakter: 4, Poeng: 83

Marsnyhet i Bestillingsutvalget. Litt gammeldags stil med svulmende, mørk, søtlig bærfrukt. Men går fint til en sommergrillfest og tåler litt juling fra søte ingredienser i maten. BU. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk: 14.

La Motte Shiraz 2011/2012, Franschhoek, Western Cape.

Land: Sør-Afrika

Pris: Kr 264,90, Varenr: 5533301

Karakter: 6, Poeng: 87

La Motte er en av de virkelige klassikerne i The Winelands, her er det en Shiraz med skikkelig trøkk, uten at det tipper over. Litt lagret karakter med lær, krydder, bark, mørke bær. Og nok friskhet. BU. Drikk: Nå. Temp: 15–17. Alk: 13,5

Rall Red 2014, Donovan Rall, Swartland, Western Cape.

Land: Sør-Afrika.

Pris: Kr 289,90, Varenr: 2201001

Karakter: 6, Poeng: 88

Rall er en av de nye kultprodusentene i Swartland. Her har han laget en solid, konsentrert miks av Syrah og Grenache, substansrik stil med steinaktig, mineralsk bunn, mest rødbærsfrukt, streif av grønne urter, tanniner. Bør lagres. Seriøst bra vin. BU. Drikk: 2017-2024. Temp: 14-16. Alk: 14.

Cape Rock Amnesty 2014 Cape Rock Wines, Western Cape, Sør-Afrika.

Land: Sør-Afrika

Pris: Kr 174,90, Varenr: 1906301

Karakter: 6-, Poeng: 84

En sørfransk miks, veldig ren, snill, kirsebærsfruktig vin, veldig naturtro, litt kremete i stilen, og elegant, og slank og flott. Men også litt stall og fjøsbinge. Lett i stilen, men er blitt heftigere i trøkket med denne årgangen. BU. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk: 13.

Les mer om

  1. Vin