Norge

Væpnet norsk politi ombord på norsk skip til Middelhavet

Det norske skipet «Siem Pilot» sendes til Middelhavet for å redde flyktninger. Statsminister Erna Solberg presenterte valget av skip i hjembyen Bergen torsdag.

Statsminister Erna Solberg ble vist rundt på det nye flyktningeskipet som ligger ved Festningskaien i Bergen.
  • Roar Østgårdsgjelten
  • Ntb

«Siem Pilot» er bygd i 2010 og inngår i flåten til rederiet Siem Offshore.

«Siem Pilot» ligger foreløpig ved Festningskaien i Bergen før den setter kursen mot Middelhavet.

Norge har lovet å stille med et sivilt skip innen 1. august, men allerede for flere uker siden ble det klart at det norske bidraget til operasjon Triton blir fremskyndet.— Situasjonen i Middelhavet er alvorlig, og det er viktig med en felles europeisk innsats. Vi følger diskusjonen i EU om dette nøye, og vil ha en dialog med EU fremover om hvilke ytterligere bidrag som kan avhjelpe situasjonen, sa Solberg om bord i «Siem Pilot» mens skipet lå ved Festningskaien i Bergen.

48 tilbud i anbudskonkurransen

Forsvarsdepartementet og Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) valgt ut skipet blant i alt 48 tilbud om skip i anbudsrunden. Skipet som er valgt ut skal kunne ta om bord flere enn 500 mennesker.

— Jeg takker mannskapet fra politiet, forsvaret og rederiet som nå skal delta i en europeisk fellesoperasjon som skal redde liv i Middelhavet, sa Solberg.

— Skipet skal gå til Middelhavet i slutten av mai. Oppdraget er å redde flyktninger i land i Italia. Norge vil ikke ha noen videre forpliktelser, sier statsministerens politiske rådgiver, Sigbjørn Aarnes, til BT.no.

Regjeringen har gitt Politidirektoratet ansvar for oppdraget. Ifølge NRK skal væpnet norsk politi lede oppdraget. I tillegg skal det være mannskap fra Forsvaret om bord.

Tilgjengelig i seks måneder

«Norge jobber for at skipet skal være på plass så raskt som mulig. Fartøyet vil i første omgang være tilgjengelig for operasjonen Triton i seks måneder», skrev Solberg i et brev til EUs leder i april.

Triton er en EU-operasjon for å støtte Italias redningsarbeid i Middelhavet. Operasjonen koordineres av EUs grensekontrollorgan Frontex.

Les også

  1. EU-kommisjonen vil ta i mot 20.000 flyktninger

  2. Menneskesmuglere bruker Facebook til å lure båtflyktninger

  3. Norge kan bruke glemt lov for å hjelpe Syria-flyktninger