Norge

Barnehageansatt siktet for grove overgrep mot elleve barn - utelukker ikke flere ofre

TROMSØ/OSLO(Aftenposten) Politiet i Tromsø har så langt siktet en mannlig ansatt i en barnehage for overgrep mot elleve barn.

 • Ntb
 • Ole Magnus Rapp
 • Marita Valvik
 • Arild Færaas

En mannlig barnehageansatt i 30-årene erkjente tidligere i mai seksuelle overgrep på jobb i en barnehage i Tromsø. Han er varetektsfengslet i to uker med brev— og besøksforbud.

Onsdag opplyser politiet at mannen så langt er siktet for overgrep mot elleve barn i barnehagen. Den siktede er en norsk statsborger.

Etterforskningsleder Yngve Myrvoll sier på en pressekonferanse onsdag formiddag at de har mye jobb foran seg.

— Denne uken har vi gjennomført 14 dommeravhør, og vi har like mange foran oss, sier Myrvoll på pressekonferansen.

Det var en bekymringsmelding fra foreldre som gjorde at mannen ble pågrepet bare få timer etter at meldingen kom.

Se utdrag fra pressekonferansen øverst.

Vil bli begjært fengslet i fire uker

Myrvoll sier at den siktede torsdag vil bli begjært varetektsfengselet for fire uker.

— Han har delvis tilstått det han er siktet for. Han er tidligere ustraffet og vi har tidligere ikke mottatt bekymringsmeldinger om ham.

Det er både jenter og gutter som er utsatt for overgrepene.

Myrvoll sier at de vil finne ut hvor lenge overgrepene har foregått, siden mannen har jobbet i barnehagen i åtte år.

Etterforskningslederen bekrefter at blant de elleve barna, er det både barn som går i barnehagen nå, og som har gått der tidligere.

— Vi vil jobbe videre for å finne ut om omfanget er større.

Myrvoll bekrefter også at de har funnet bilder, men vil ikke si noe ennå om bildene kan være delt.

— Vi er tidlig i en fase hvor vi analyserer databeslag.

På spørsmål om hvordan det er mulig at overgrepene kan skje i en barnehage over flere år uten at de er blitt oppdaget, svarer politiet at de foreløpig ikke har sett på den delen av saken.

Aftenposten har prøvd å få kontakt med mannens forsvarer, men hun har ikke besvart våre henvendelser.

Siktet for grove overgrep

Politiet har siktet mannen i 30-årene for seks tilfeller av seksuelle overgrep som etter norsk lov er sidestilt med samleie (Straffeloven paragraf 195, annet ledd c) og for fem tilfeller av uanstendig adferd overfor barn (straffeloven § 201, c). For disse lovbruddene er strafferammene henholdsvis 21 års fengsel og 1 års fengsel.

Politihuset i Tromsø Ole Magnus Rapp

— Det er ingenting som tyder på flere pågripelser i saken, sa etterforskningsleder Yngve Myrvoll tidligere i mai.Ifølge avisen Nordlys har mannen også vært fotballtrener for barn og unge i mange år. Men de elleve barna siktelsen gjelder, skal gjelde barna i barnehagen hvor mannen har jobbet i åtte år.

Lederen for barnehuset i Tromsø Ståle Luther sier at siden de åpnet i 2009 er det den største saken de har vært involvert i. Både barn, foreldre og ansatte i barnehagen blir fulgt opp av barnehuset.

Ble pågrepet tre timer etter melding

Den siktede mannen ble pågrepet 6. mai, tre timer etter at politiet fikk en bekymringsmelding. Han var på jobb da han ble pågrepet. Dagen etter ble han fremstilt for varetekt og ble fengslet i to uker. Han erkjente straffskyld, men begjærte seg løslatt.

– Siden pågripelsen har politiet etterforsket saken med stor styrke. Det er gjennomført et stort antall avhør av vitner, flere dommeravhør og gjentatte avhør av siktede. I tillegg pågår det datatekniske undersøkelser av beslag i saken, skriver politioverbetjent Yngve Myrvoll i en pressemelding.

Politiet i Tromsø får bistand fra Kripos, og utelukker ikke at det kan være flere enn elleve ofre.

Opprettet beredskapsteam

Tromsø kommune opprettet i forrige uke et beredskapsteam bestående av helsesøstre og kommunepsykolog, for å håndtere situasjonen etter det ble kjent at en ansatt i en privat barnehage har forgrepet seg på minst 11 barn.

— Vi har informert foresatte på den skolen de fleste av barna fra denne barnehagen har begynt på, sier kommunikasjonssjef Pål Jakobsen i Tromsø kommune til Aftenposten.

Den siktede personen har jobbet i barnehagen i åtte år og det er tydelig at både politi og kommunen ser bakover i tid.

— Vi har styrket beredskapen i skolehelsetjenesten på den aktuelle skolen, i tillegg til at vi har en generell beredskap blant helsesøstrene i skolen. Det er viktig at man vet hvor man finner hjelp dersom noen trenger det, sier Jakobsen og informerer samtidig om telefonnummeret til beredskapsteamet: 901 23812.

Han forklarer at det dreier seg om en privat barnehage. Likevel har kommunen en tilsynsplikt overfor barnehagen og har derfor tilbudt sin ekspertise til barnehagen.

— Det er barnehagen som avgjør hvor mye personal de trenger. Men vi er tilstede i barnehagen og håndterer situasjonen med samme alvor som om det dreide seg om en av våre barnehager, sier Jakobsen.

Uttalelse fra barnehagen

Den aktuelle barnehagen har sluppet disse uttalelsene til Nordlys via Private Barnehagers Landsforbund.

" Vi beklager på det sterkeste den fortvilte situasjonen alle involverte nå befinner seg i. Spesielt tenker vi på barna som ikke har opplevd den tryggheten de skulle hatt, og foreldrene som nå lever i uvisshet over hva som har skjedd.

_Barnehagen og våre ansatte har omtrent like mange spørsmål som foreldrene.

Vi håper å få svar på dem når politiet har gjort den viktige jobben med å etterforske saken.

Vi ønsker å gi ros til politiet for svært rask håndtering, og ikke minst profesjonalitet i forhold til å gi informasjon direkte til foreldre og ansatte.

Tromsø kommune har også stilt opp med kompetanse og hjelp.

Barnehagens hovedfokus er at barn, foreldre og ansatte blir ivaretatt på en best mulig måte ut i fra hver enkelt sine behov og ønsker. De ansatte har stilt opp på en fantastisk måte – og det er viktig for oss å ta vare på de for å kunne levere et godt barnehagetilbud til beste for barna fremover."_

 1. Les også

  Siktet barnehageansatt erkjenner overgrep

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Vi varslet om mulige overgrep. Svarene bekymrer oss. | Anonyme foreldre

 2. NORGE

  Serber siktet etter største narkobeslag i Nord-Norge noen gang

 3. NORGE

  «Dark Room»-siktet har jobbet i 11 barnehager i Bergen

 4. NORGE

  Vold mot barn: I Finnmark avhøres fem ganger så mange barn som i Bærum. Politiet vet ikke hvorfor.

 5. NORGE

  Mann i Bergen siktet for seksuell handling med barn

 6. NORGE

  Drapssiktet i Tromsø forklarer seg for politiet