Norge

Mette-Marit bruker sønnens 20-års dag til å ta et oppgjør med norsk presse

Norske medier bes holde seg unna når kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius nå fyller 20 og flytter til USA.

Her er Mette-Marit og sønnen Marius Borg Høiby sammen under kongeparets 25-årsjubileum i Slottskapellet. I morgen fyller Marius 20 år, og moren advarer norsk presse mot å fotfølge sønnen, som nå reiser til USA for å studere.
 • Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist

I et åpent brev på Kongehusets hjemmeside skriver kronprinsessen at sønnen Marius Borg Høiby «ble et symbol på det uvanlige valget vi gjorde da vi giftet oss, samtidig skal han ikke bære offentlige plikter som sine søsken.
Han skal ikke ha en offentlig rolle og er ikke en offentlig person.»

Anledningen til at hun påpeker dette er at Marius fredag 13. januar fyller 20 år, og at han skal flytte til USA. Her ber kronprinsessen om at norsk presse lar være å følge Marius tett.

– At han fyller 20 gjør ikke at han er fritt vilt, skriver Mette-Marit.

- Glad mitt eget ungdomsopprør ikke ble fulgt med argusøyne

Som en bakgrunn for sin anmodning skriver kronprinsessen om de første årene som mor til Marius, da hun var kjæreste med kronprins Haakon:

«Da Marius var liten hadde vi stort sett journalister som fast sto utenfor huset der vi bodde. NRK Dagsrevyen fulgte oss når vi lekte i Frognerparken om ettermiddagen. Marius var 3 år. Ikke engang Se og Hør ville finne på å gjøre det mot et barn i dag.
Heldigvis. Men det at Marius har blitt 20 gjør ikke at han er fritt vilt igjen.

De siste par årene har vært preget av en utvikling jeg som mor selvfølgelig gjerne skulle vært foruten. Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse, jeg mener ikke er dem verdig.

Noen få medier har valgt å skrive om ungdommelig ubetenksomhet. Det ville vært unaturlig hvis det ikke fantes eksempler på det.
Jeg er i hvert fall glad for at alt mitt ungdomsopprør ikke ble fulgt med argusøyne. Det hadde sett mye verre ut.»

 • Det vakte stor medieinteresse at Marius Borg Høiby brukte Slottet som adresse da han la en veske ut for slag på finn.no.

Her er oppfordringen for USA-studiene

Oppfordringen nå til norske medier lyder slik:

«Marius ønsker ikke å leve et liv i offentligheten. Min forpliktelse overfor ham som mor er å ta det ansvaret som ble gitt meg på Aker sykehus for 20 år siden alvorlig. Derfor velger jeg nå å be deler av norsk media la ham få lov til å slippe et fokus han ikke ønsker, når han nå blant annet av den grunn velger å reise til utlandet for å studere.»

Les også

Mette-Marit får støtte på Facebook etter presse-refs

Slottet fjerner Marius-biografi

Biografien over Marius Borg Høiby fjernes fra Slottets hjemmeside. Dermed markeres det tydeligere at han ikke er en offentlig person på linje med resten av Kongefamilien.

– Det at han har stått der, er av enkelte medier brukt som et argument for at de kan skrive nærmest hva som helst om en ung mann som ikke ønsker medieomtale av noe slag, hverken positiv eller negativ, sier Slottets kommunikasjonssjef, Marianne Hagen.

Hun sier også at hverken kronprinsessen eller Marius Borg Høiby ønsker å kommentere brevet. Selv kan hun utdype hvorfor dette kommer nå.

– Det er i anledning 20 års dagen, og det er i anledning av at vi de siste par årene har sett flere eksempler på at noen få medier har tråkket kraftig over grenser i sin omtale av Marius Borg Høiby. Og det til tross for at vi tidligere har vunnet en sak i Pressens faglige utvalg (PFU) hvor det ble slått klart fast at det skal være et samsvar mellom omfanget av dekningen av en hendelse og dens nyhetsverdi.

– Og dette har ikke alle medier tatt til følge i sin omtale av Borg Høiby?

– Nei, og derfor fant kronprinsessen det på sin plass å minne om at Marius ikke ønsker å leve et liv i offentligheten, sier Hagen.

Ingen grunn til å klage

- Jeg kan ikke se at kronprinsessen har noen grunn til å klage over norsk presses behandling av hennes sønn, sier Nils Øy, konstituert generalsekretær i Norsk presseforbund.

Han var til stede i Oslo redaktørforening i 2001, da Mette-Marit spontant tok ordet og ba media om ikke å plage barna hennes i utide.

- Selv om det finnes noen få eksempler på at noen har tråkket over grensen, mener jeg at media har fulgt den oppfordringen. Jeg tror ikke det er noe annet land hvor pressen har vært så tilbakeholden i sitt forhold til kongefamilien som i Norge, sier Øy.

Han er enig med kronprinsessen i at barna hennes ikke skal være fritt vilt. - Hvis de har konkrete eksempler på at det har vært tilfelle, så får de reise sak i PFU igjen. Jeg er glad for at vi har en kongefamilie som evner å stå opp og si fra, men det kronprinsessen kommer med nå, er hentydninger som er så dulgte at de er umulige å forholde seg til og eventuelt imøtegå, sier Øy.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Han kjøpte biler, dyre klokker og en leilighet i Spania. Nå vil påtalemyndigheten inndra formuen.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
  VERDEN
  Publisert:

  Direktestudio: Krigen i Ukraina