Norge

Er dette kunst? Her blir Putins sikkerhetstjeneste FSB tatt på sengen av en sint kunstner

En russisk kunstner og politisk aktivist tok verdens kanskje mektigste sikkerhetstjeneste på sengen i natt. På bildet poserer han foran det han kaller sitt siste "kunstverk".

  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Kl. 01.30 natt til mandag gikk Pjotr Pavlenskij over plassen foran kontorene til den russiske sikkerhetstjenesten FSB med en bensinkanne i hånden.

Han helte bensin over dørene, og tente på.

Så sørget han for å filme seg selv foran den brennende døren, med bensinkannen i hånden.

— Kunstverket kalles "Trussel", sa Pavlenskij, og begrunnet det med at FSB truer alle russere.

Angriper Russlands mektigste tjeneste

Pjotr Pavlenskij har gjennomførte flere kontroversielle markeringer. I 2012 sydde han igjen munnen sin i protest mot behandlingen av medlemmene i bandet "Pussy Riot".

Den kjente og kontroversielle kunstneren sørget samtidig for å offentliggjøre en video av stuntet, som han også omtaler som "Den brennende døren i Lubjanka". — FSB opererer gjennom kontinuerlig terror, og holder sin makt over 146 millioner mennesker, sa Pavlenskij.

— Trusselen om umiddelbar vold henger over alle som er innenfor rekkevidde at overvåkingen, avlyttingen og passkontrollen på grenene. Militære domstoler eliminerer enhver manifestering av fri vilje. Men terrorisme kan bare eksistere ved hjelp av det dyriske instinktet frykt, sa Pavlenskij, som oppfordret til å "gå imot det menneskelige instinktet frykt".

— Det er verdt å starte en kamp for livet, sa Pavlenskij.

Møt en annen person som hverken Putin eller IS liker:

Les også

Han var arbeidsledig og spilte data. I dag er han en trussel mot Putin

Spikret testiklene fast til Den røde plass

I november 2013 neglet Pavlenskij sine testikler fast til Den røde plass i en protestaksjon mot det han mener er en fullstendig apati i det russiske samfunnet.

Pavlenskij har stått bak flere andre oppsiktsvekkende aksjoner de siste årene.I november 2013 neglet han sine testikler fast til Den røde plass i en protestaksjon mot det han mener er en fullstendig apati i det russiske samfunnet. Dette skjedde samme dag som den russiske regjeringen hadde et stort arrangement til ære for sikkerhetstjenesten.

— Det finnes enklere måter å forsørge seg på enn å spikre ditt skrotum til Den røde plass, sa Pavlenskij i et intervju med The Guardian.

Han gjorde det helt klart at det er grenser for hvor langt han vil gå i selvskading.

— Det er ikke i min interesse å eliminere meg selv som et problem for Staten, sa russiske kunstneren.

I oktober 2014 klatret han opp på gjerdet til det statlige senteret for sosial – og rettspsykiatri, og skar av en bit av øret sitt.

Russiske politifolk pågriper den politiske aktivisten etter at han skar av en bit av sitt øre.

Han viste til at myndighetene kutter av uønskede mennesker ut fra fra samfunnet ved å diagnostisere dem som psykiatriske pasienter og sperre dem inn.I 2012 sydde Pavlenskij igjen munnen sin i protest mot behandlingen av medlemmene i bandet "Pussy Riot".

Er det mulig å få kontroll over internett?

Les også

Putin strammer grepet om hele internett

Risikerer tre års fengsel for forrige stunt

Pavlenskij og de to journalistene som fotograferte stuntet, ble pågrepet etter ca. ett minutt.

Kunstneren og aktivisten risikerer allerede tre års fengsel etter at han i 2014 tente på dekk og viftet med ukrainske flagg i St. Petersburg.

Han etterforskes dessuten for "hooliganisme" og hærverk.

Også i Vesten ville en kunstner fått sterke reaksjoner hvis han eller hun for eksempel tente på døren til PST, MI6 eller CIA.

Det faktum at Pavlenskij har klart å fortsette med sine kontroversielle markeringer, viser dessuten at det er større muligheter for å ytre seg i Russland enn mange i Vesten er klar over — hvis du våger og hvis du vil.

Forårsaket sjokk for russisk politi

sz31a74e_doc6n1rflvk38ij5v7tjuc.jpg

Etterforskningen av Pavlenskij ble imidlertid forsinket av en ganske utrolig historie som rystet russisk politi:Fra mars til juni 2014 ble kunstneren avhørt en rekke ganger.

Avhørene er senere publisert, og viser hvordan timene gikk med på å diskutere grensene for hva som er tillatt for kunstnere.

Resultatet av avhørene var at etterforskeren sluttet i politiet, og ble Pavlenskijs advokat.

— Pavlenskij er en veldig sterk person. Jeg synes det det veldig beundringsverdig å tro så sterkt på hva du gjør, sa Yasman.

— Jeg tror hans arbeid har fått mange mennesker til å bli mer kritiske og forandre deres syn på verden, sa Yasman.

Det er imidlertid ingenting i det russiske samfunnet som tyder på at opposisjonen får mer støtte.

President Vladimir Putin har ifølge uavhengige meningsmålinger oppslutning av nesten 90 prosent av befolkningen, som mener han gjør en god jobb for Russland.

Den russiske bloggeren Varlamov, som er blant de som publiserte stuntet først, skriver at Pavlenskij ble fraktet til en politistasjon for avhør.

— Jeg blir fortalt at politiet er litt engstelige for ham, og tenker at han er gal, skriver Varlamov.

Les også

  1. Nyhetsanalyse: IS kan ha gjort en stor tabbe

  2. Eliot Higgins er datanerden som plager Putin, Assad og IS

  3. Slik bygger Putin opp muren på nettet. Tror du han klarer det?

Les mer om

  1. Ytringsfrihet
  2. Russland