Kartlagt: Lot Skottland være ødemark

Da dronning Elisabeth I hersket i England, var grensen til Skottland enda skarpere enn nå. Kanskje historien gjentar seg.

Skottland var ikke spesielt interessant, ifølge dette kartet.

Elisabeth I var ingen stor tilhenger av kart, allikevel var det i hennes regjeringstid England fikk sine første fylkeskart. Dronningen var omgitt av lorder og riddere som forsto nytten av gode kart. De måtte gå langt utenfor sin stand for å finne mannen som kunne kartlegge dronningens land. Christopher Saxton (ca. 1542-1606) hadde ingen kjent, ærefull familiehistorie, egentlig vet vi så godt som ingenting om mannen som kalles britisk kartografis far.

Øde og hvitt

Trolig gikk han i lære hos en prest og kartentusiast i Yorkshire. Dronningens rådgivere må ha hørt om ham, for rundt 1570 fikk han i oppdrag å kartlegge riket. I praksis ville det si England og Wales. Skottland var selvstendig i nord, først i 1707 ble Det forente kongeriket dannet. Dronning Elisabeth hadde stort sett bare trøbbel med naboen i nord.

Derfor ble Skottland bare et øde og hvitt område på Saxtons oversiktskart.

Saxton reiste rundt som landmåler, men bygget også på tidligere kollegers arbeid, i likhet med så godt som alle kartografer. Og han arbeidet raskt. I løpet av 1570-årene sendte han 34 kart til trykkerne. Med ny trykketeknikk, ved hjelp av kobberplater, ble det flotte bilder. Selve denne jobben overlot britene til nederlandske og flamske mestere.

Verdens første

I 1579 kunne kartene samles i en bok som sies å være et av verdens første atlas over en nasjon.

Kartene varierer i kvalitet, målestokk og detaljrikdom. Saxton forholdt seg ikke til bredde— og lengdegrader. Han tegnet inn fjell og daler, landsbyer og tettsteder, men ikke på en slik måte at en reisende ville finne dem igjen i terrenget. Dessuten manglet mange av kartene veier.

Men alle kartbladene ble utstyrt med kongelige monogrammer som æret dronningen. I tillegg fikk de våpenskjoldet til Thomas Seckford, mannen som finansierte hele jobben.

Artikkelen er del av innsikt-serien «Kartlagt» som trykkes i Aftenposten hver søndag.

Les flere «Kartlagt»-artikler:

Dagen etter freden

Tegnet inn enfotinger, monstre og skiløpere

Statshemmeligheter på avveie