Norge

Hjernekirurg saksøker NTB og Aftenposten – krever millionerstatning

Hjernekirurg Per Kristian Eide (t.v.) og hans advokat Per Danielsen i Oslo tingrett under saken mot TV 2 i fjor sommer.

Hjernekirurg Per Kristian Eide har saksøkt Aftenposten og NTB og krever erstatning etter dekningen av et forskningsprosjekt ved Oslo universitetssykehus (OUS).

  • og NTB

Fra før er blant annet TV 2, Bergens Tidende og ANB saksøkt i den samme saken.

Eide krever oppreisningserstatning fra Aftenposten på opptil 2,1 millioner kroner. I tillegg vil han ha oppreisningserstatning på inntil 1,3 millioner kroner fra NTB, melder Nettavisen.

Eides advokat Per Danielsen mener Aftenposten og NTB blindt har referert TV 2.

– Aftenposten holdes ansvarlig for å ha skjødesløst og ukritisk referert andre, i dette tilfelle TV 2, som er blitt dømt i Oslo tingrett for sin uaktsomme journalistikk, sier Danielsen til Nettavisen.

I tillegg holder Danielsen avisen ansvarlig for leserkommentarer der «Eide er blitt sammenlignet med nazi-legen Mengele».

Hverken Aftenposten eller NTB ønsker å kommentere saken ut over at de tar søksmålet til etterretning.

TV 2-saken, som omhandlet angivelige pasientkomplikasjoner i forbindelse med et forskningsprosjekt, ble først sendt høsten 2012. I alt sendte kanalen 32 TV-innslag. I tillegg ble det publisert 17 nettsaker.

Eide vant i juni i fjor den første runden i retten mot TV 2 i Oslo tingrett. TV-kanalen ble dømt til å betale 825.000 kroner i oppreisning, samt 3,5 millioner kroner i sakskostnader, men dommen er anket til Borgarting lagmannsrett.

Da saken ble behandlet i Pressens Faglige Utvalg i 2015, ble konklusjonen at både TV 2, NTB og Aftenposten hadde brutt god presseskikk i dekningen av saken.

Les mer om

  1. Aftenposten
  2. Journalistikk
  3. Oslo universitetssykehus (OUS)