På denne skolen har alle nettbrett

Stadig flere norske elever bruker nettbrett på skolen. På Nidarvoll skole i Trondheim bruker alle elevene Ipad i nesten alle fag. Er det bare gøy?

- Vi merker at elever på andre skoler er litt misunnelig på oss, sier elevene i 6. klasse på Nidarvoll i Trondheim.

Snart er jeg den som kan minst om Ipad på hele Nidarvoll skole. Det ser jeg på som et godt tegn, sier rektor Jan Tilset Larsen.

Brukt Ipad i fire år

Rektoren bestemte at skolen skulle kjøpe Ipad til alle elevene for fire år siden.

— Det er morsomt å bruke Ipad. Den gjør det enklere. Hvis jeg lurer på et ord på engelsk, går jeg bare rett inn på Google, sier Adrian (11).

Brukes nettbrettet i alle fag?

— Ikke i gym. Men ellers bruker vi det i alle fag. I mat og helse bruker vi det til å finne opp­skrifter, sier Andrine (11).

Er det noen ulemper?

— Ja, jeg får mer vondt i nakken fordi jeg sitter mer fremoverbøyd. Og så kan man få dårligere håndskrift hvis man skriver mest på Ipaden, sier Kristin (11).

Et nytt hjelpemiddel

På noen norske skoler lærer førsteklassinger å skrive på nettbrett før de lærer å skrive for hånd. Sånn er det ikke på Nidarvoll skole.

— Nettbrettet skal først og fremst være et ekstra hjelpe­middel som gjør undervisningen mer variert og morsom, sier rektor Tilset Larsen.

Er det noen ulemper?

— Ja, det er dyrt! Men vi har hatt veldig få skader på Ipadene. Elevene tar veldig godt vare på Ipaden sin når de har hver sin, sier rektoren.

Før brukte elevene på ­Nidarvoll skole datamaskiner i undervisningen.

— Det fungerte ikke så bra fordi det tok så lang tid å logge seg på. Fordelen med nettbrett er at de er pålogget internett hele tiden, sier rektor.

Stadig mer vanlig

Det finnes ingen oversikt over hvor mange norske skoler som bruker nettbrett i under­visningen.

— I hele Norge er det ikke veldig vanlig med nettbrett på skolen, men det blir stadig vanligere. I Karmøy har for eksempel alle 5300 elever hvert sitt nettbrett, sier Vibeke Kløvstad i Senter for IKT i ­utdanningen til Aftenposten Junior.

Kan lese mange bøker

Nidarvoll skole har kjøpt ca. 12 apper som elevene har på Ipadene sine. Blant annet har de en app som gir dem tilgang til flere tusen engelskspråklige bøker.

— Mange elever holder veldig flotte presentasjoner der de bruker både tekst, bilde og video på én gang. Det er imponerende hva de får til, sier rektor.