Frp ville stanse støtte til teater etter omstridt forestilling

Frp i Oslo foreslo å kutte støtten til Black Box Teater etter en forestilling der blant annet bilder av huset til justisminister Tor Mikkel Wara ble vist.

Ordet «Rasist» ble tagget på en bil og på huset til justisminister Tor Mikkel Wara 6. desember.

Frp fremmet forslaget under behandlingen av Oslo-budsjettet onsdag kveld, men forslaget fikk kun partiets egne stemmer, melder Dagsavisen.

Bakgrunnen for kuttforslaget er teaterstykket « Ways of Seeing » som ble fremført i slutten av november.

Les også

Dette er saken: PST etterforsker trusler mot justisministeren – bil og hus tagget ned

Politikeres hus ble filmet

I stykket omtales navngitte politikere og det vises filmede innslag av blant annet husene til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og stortingsrepresentant og partikollega Christian Tybring-Gjedde.

Partiet skriver i forslaget at dette kan «virke som en oppfordring til hærverk og brudd på lovgiving om privatlivets fred».

– Jeg er skuffet over at ingen andre stemte for å stoppe støtten til Black Box. Da er det fritt fram for å oppfordre til terror mot norske politikere, sier Peter N. Myhre som sitter i finanskomiteen i Oslo.

Les også

Reagerer kraftig på radikal teaterforestilling: – Ubehagelig at de griper inn i privatlivet mitt

Wara fikk bilen tagget ned

6. desember ble huset og bilen til Tor Mikkel Wara tagget med ordet rasist og tegning av et hakekors. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på bilen hans. Tybring-Gjedde sa da at det var nærliggende å tro at dette kunne knyttes til teaterforestillingen.

Black Box Teater får drøyt 12 millioner kroner i kommunal driftsstøtte i 2019. Teatersjef Anne Cecilie Sibue Birkeland sier at en advokat har sett stykket og konkludert med at det er innenfor ytringsfrihetens grenser.

– Det er ikke fastslått noen forbindelse mellom «Ways of Seeing» og voldshandlinger mot politikere. Vi fordømmer alle former for vold, sier hun.