Norge

Mai-varmerekorder i Oslo, Kristiansand og Bergen

Mai har vært den varmeste måneden som er registrert i Oslo, Bergen og Kristiansand. 

Mai 2018 blir med all sannsynlighet den varmeste mai målt noensinne i Oslo. Her et bilde av klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet, som her står ved værhytta som ble satt opp i 1937 på Blindern. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • NTB
Årets maivær har gitt gode badeforhold i Oslofjorden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I Oslo har gjennomsnittstemperaturen gjennom døgnet vært på 14,5 grader. Det er den høyeste målt siden Meteorologisk institutt begynte å måle temperaturgjennomsnittet i hovedstaden.

– Sist vi hadde en så varm mai måned på Østlandet var i 1947, da gjennomsnittstemperaturen ble målt til 14,4 grader på Blindern. Nå er rekorden slått, sier meteorolog Bente Marie Wahl til NRK.

Rekorder i Bergen og Kristiansand

Den forrige mai-varmerekorden på Østlandet ble etterfulgt av en varm sommer.

Om dette vil gjenta seg i år, er høyst uvisst, ifølge Meteorologisk institutt, som også melder om rekordtemperaturer i Bergen og Kristiansand.

Begge byer har hatt en mai-gjennomsnittstemperatur på 12.9 grader. Det er 0,3 grader varmere enn Bergen og Kristiansands forhenværende varmerekorder, og måneden er ennå ikke over.

Fortsatt gode temperaturer

Meteorolog Justyna Wodziczko opplyser at varmen sannsynligvis vil holde seg godt ut i neste uke.

Oslo kan vente seg stabilt over 20 grader fram til fredag den 1. juni, og det blir også fint vær i Kristiansand, Stavanger, Trondheim og Bergen.

– I Bergen blir temperaturene ganske stabile. I helga kommer de opp mot 25 grader, før det synker til rundt 20 grader på tirsdag, for så å mest sannsynlig øke igjen på torsdag, sier Wodziczko til NTB.

Med godværet følger sterk UV-stråling i store deler av Sør-Norge denne helga. På Yr.no anbefales folk å bruke solhatt og solbriller, samt å ta pauser fra sola mellom klokka 12 og 15.

«Bruk solkrem med middels faktor (15) og UVA-beskyttelse», heter det videre i varselet.

Storm i Finnmark

Meteorolog Wodziczko forteller om et betydelig værskille mellom Sør- og Nord-Norge. Lørdag ettermiddag er det sendt ut et farevarsel om liten storm i Finnmark, og forholdene blir særlig ille langs kysten.

– Det ligger et kraftig lavtrykk vest for Nord-Norge, som vil bevege seg nordøstover. Det blir kraftige vindkast på 25–30 meter per sekund langs kysten, og stiv kuling på Finnmarksvidda, sier Wodziczko.

– Folk må passe på å sikre båter og trampoliner, legger meteorologen til.

Uværet vil også ramme nordlige deler av Troms. Fylket får, i likhet med Nordland, en avslutning på måneden med mye grått vær.

– Nord for Bodø blir det stort sett grått og vått. I selve Bodø blir temperaturene fredag på mellom 12 og 15 grader, før det på lørdag synker til mellom 6 og 8 grader. I Troms blir det litt varmere fra tirsdag. Da kan det bli opp mot 16 grader, sier meteorolog Justyna Wodziczko ved Meteorologisk institutt.

  • Aftenposten har sjekket badetemperaturene i Oslo: I helgen kan det bli nærmere 30 grader i luften.

Les mer om

  1. Vær