Norge

Sp skryter av tolv viktige gjennomslag i Stortinget

Sp oppsummerer første halvår med å slå fast at partiet har fått gjennom tolv viktige saker i Stortinget, blant dem ingen tvang ved kommunesammenslåinger.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad under Sps oppsummerende pressekonferanse.
  • og NTB

Partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad sto for oppsummeringen.

Der trakk de blant annet også frem at partiet har fått gjennomslag for evaluering av seksårsreformen, fjerning av det såkalte dødsgebyret, at pensjonsslippen igjen skal komme i postkassen og større satsing på biogass.

  • Ny varslingssak i Senterpartiet etter at Navarsete-saken ble kjent. Senterpartiet har mottatt et nytt varsel som partiet behandler nå.

Helseområdet

Arnstad trakk særlig frem helseområdet, der Senterpartiet blant annet har fått gjennom evaluering av fastlegeordningen og evaluering av innsatsstyrt finansiering av sykehusene, samt gjennomgang av regelverket for pasientreiser.

Partileder Vedum betegnet valget i 2017 som en merkedag, med et helt annet resultat enn hva partiet er vant til. Også på målingene siden da har partiet ligget godt an.

– Det er for oss en milpæl at vi har gått gjennom et helt stortingsår hvor snittet har ligget på 10 til 11 prosent, sa Vedum.

Fylkessammenslåingen

Han tok også for seg den pågående prosessen med å slå sammen fylker.

– Det er en baby ingen lenger vil ha, slo Vedum fast.

– Det er politikk på sitt dårligste. Det er lurt å snu – og å vente, fortsatte han.

Særlig tok han for seg sammenslåingen av Finnmark og Troms. Fylkestinget i Finnmark har varslet at det ikke vil velge medlemmer til en fellesnemnd, noe kommunalminister Monica Mæland mener vil være et lovbrudd.

– Det er helt umulig for et fylkesting å gå mot 87 prosent av sin egen befolkning, sa Vedum med henvisning til folkeavstemningen om sammenslåing.

Les mer om

  1. Senterpartiet (Sp)
  2. Stortinget
  3. Kommunesammenslåing
  4. Folkeavstemning