Norge

Frode Bergs advokat: FSB kan ha skjønt at Berg ville trekke seg

Da Frode Berg reiste til Russland i desember, kan russisk etterretning ha ment at det var deres siste sjanse til å pågripe ham, tror hans russiske advokat.

Frode Berg fotografert i retten i Mosvka 3. mai. Retten besluttet da at han skal sitte varetektsfengslet i ytterligere tre måneder. Foto: Gina Grieg Riisnæs

 • NTB

Frode Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, sier til VG at overvåkerne fra det russiske sikkerhetspolitiet FSB kan ha forstått at Berg var i ferd med å trekke seg fra agentoppdraget, og at de derfor valgte å slå til mot nordmannen da han reiste til Russland 3. desember i fjor.

Novikov sier at Berg i fjor høst skal ha gitt sine oppdragsgivere i Etterretningstjenesten beskjed om at han ønsket å trekke seg ut av operasjonen, og at han ikke ønsket å reise til Russland i desember. Ifølge Bergs forsvarere ble nordmannen da satt under et voldsomt press, blant annet ved å appellere til hans sterke nasjonalfølelse.

– Etter å ha blitt presset på denne måten, sa han seg likevel villig til å dra til Russland i desember, men sannsynligvis var dette hans siste reise, uansett om han hadde blitt arrestert eller ikke, sier Novikov.

– Jeg vet ikke om russisk kontraetterretning visste at Berg ønsket å trekke seg, men vi kan mistenke at FSB på en eller annen måte kan ha kjent til samtalene mellom Berg og hans oppdragsgiver i Oslo, sier advokaten.

Berg ble pågrepet med 3.000 euro i kontanter i to konvolutter – penger som FSB mener var ment som betaling til en person i bytte mot hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten. Torsdag ble han som ventet varetektsfengslet i tre nye måneder.

– Jeg har bare fortalt fakta. Jeg ble rett og slett lurt. Manipulert. Og nå har jeg havnet i en forferdelig situasjon, sa Berg til norske journalister som fulgte fengslingsmøtet.

VG og Sør-Varanger Avis har kartlagt de minst fem turene hvor FSB mener Berg var på oppdrag for den norske etterretningstjenesten. Den første turen fant sted 11. juni 2015.

E-tjenesten har avvist å svare på spørsmål fra NTB om hvorvidt Berg jobbet for dem.

Les mer om

 1. Spionsaken i Moskva
 2. Etterretning
 3. Russland
 4. FSB
 5. E-tjenesten

Spionsaken i Moskva

 1. NORGE

  Frode Berg: E-tjenesten foreslo at kona ble med på spiontur til Moskva

 2. NORGE

  Det første bildet: Her blir Frode Berg utvekslet mot russiske spioner

 3. NORGE

  Skal granske om E-tjenesten har brutt loven

 4. POLITIKK

  Risnes: – Selvfølge at Frode Berg ønsker å snakke med E-tjenesten

 5. NORGE

  Tidligere E-offiser: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke

 6. NORGE

  Her er de første bildene av Frode Berg i frihet