Norge

Frode Bergs advokat: FSB kan ha skjønt at Berg ville trekke seg

Da Frode Berg reiste til Russland i desember, kan russisk etterretning ha ment at det var deres siste sjanse til å pågripe ham, tror hans russiske advokat.

Frode Berg fotografert i retten i Mosvka 3. mai. Retten besluttet da at han skal sitte varetektsfengslet i ytterligere tre måneder.
  • og NTB

Frode Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, sier til VG at overvåkerne fra det russiske sikkerhetspolitiet FSB kan ha forstått at Berg var i ferd med å trekke seg fra agentoppdraget, og at de derfor valgte å slå til mot nordmannen da han reiste til Russland 3. desember i fjor.

Novikov sier at Berg i fjor høst skal ha gitt sine oppdragsgivere i Etterretningstjenesten beskjed om at han ønsket å trekke seg ut av operasjonen, og at han ikke ønsket å reise til Russland i desember. Ifølge Bergs forsvarere ble nordmannen da satt under et voldsomt press, blant annet ved å appellere til hans sterke nasjonalfølelse.

– Etter å ha blitt presset på denne måten, sa han seg likevel villig til å dra til Russland i desember, men sannsynligvis var dette hans siste reise, uansett om han hadde blitt arrestert eller ikke, sier Novikov.

– Jeg vet ikke om russisk kontraetterretning visste at Berg ønsket å trekke seg, men vi kan mistenke at FSB på en eller annen måte kan ha kjent til samtalene mellom Berg og hans oppdragsgiver i Oslo, sier advokaten.

Berg ble pågrepet med 3.000 euro i kontanter i to konvolutter – penger som FSB mener var ment som betaling til en person i bytte mot hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten. Torsdag ble han som ventet varetektsfengslet i tre nye måneder.

– Jeg har bare fortalt fakta. Jeg ble rett og slett lurt. Manipulert. Og nå har jeg havnet i en forferdelig situasjon, sa Berg til norske journalister som fulgte fengslingsmøtet.

VG og Sør-Varanger Avis har kartlagt de minst fem turene hvor FSB mener Berg var på oppdrag for den norske etterretningstjenesten. Den første turen fant sted 11. juni 2015.

E-tjenesten har avvist å svare på spørsmål fra NTB om hvorvidt Berg jobbet for dem.

Les mer om

  1. Spionsaken i Moskva
  2. Etterretning
  3. Russland
  4. FSB
  5. E-tjenesten