Norge

Hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig (94), er død

Det bekrefter Gyldendal forlag overfor NRK. Hun ble 94 år gammel.

I 2014 ble Ingrid Espelid Hovig feiret i regjeringens representasjonsbolig da hun fylte 90 år. Helse- og omsorgsminister Bent Høie til høyre og sjefkokk Terje Ness til venstre. Se bilder fra Espelid Hovigs liv med matformidling ved å trykke på bildet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

  • Lars Molteberg Glomnes
  • Pål A. Solheimsnes
    Journalist

Ingrid Espelid Hovig møter den britiske kokken og matformidleren Jamie Oliver i forbindelse med boken hans «Lær å lage mat med Jamie». Foto: Charlotte Wiig

Den store matdagen på Norsk Folkemuseum i 2000, på Bygdøy. Marius Karsell har fått tran av Ingrid Espelid Hovig. Foto: Jan Tomas Espedal

Høyre-leder Erna Solberg (t.h.) møtte Ingrid Espelid Hovig (t.v.) på Gladmatfestivalen da Høyre startet valgkampen i 2013. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Slik vi kjente henne: Ingrid Espelid Hovig lager mat i fjernsynskjøkkenet i NRK i 1974. Foto: Jan Dahl

Ingrid Espelid Hovig og Petter Nome lager mat i fjernsynskjøkkenet i 1988. Foto: Sigmund Kydland

Ingrid Espelid Hovig omgitt av f.v. Blindern-studentene Espen Lundgren Sørli, Bénédicte Nelson, Herman Farbrot og Åshild Abrahamsen Egeberg, der hun skal snakke om ernæring i 1997. Foto: Rolf M. Aagaard

Hovig ble kjent over hele landet som programleder for Fjernsynskjøkkenet, som hun spilte inn 300 episoder av i perioden 1965 til 1998.

Det var NRK som først meldte at Hovig døde fredag formiddag.

«Et unikt menneske»

«Den lille vevre matkjerringa med urkraften, kunnskapsformidleren, tv-personligheten og forfatteren Ingrid Espelid Hovig døde fra oss i dag.»

Det skriver Lars Røtterud i Gyldendal i en pressemelding på vegne av Hovigs venner og familie.

«Med henne går et unikt menneske ut av tiden, men for et liv og for en livsgjerning. Vi er takknemlige og ydmyke for alt hun utrettet, og imponert over omsorgen hun viste for så mange mennesker. Vi som sto Ingrid nær minnes først hennes varme, herlige latter, nysgjerrighet, deilige optimisme, og alt det gøyale vi har opplevd sammen: Livet. Takk til alle på Frognerhjemmet for omsorg og pleie. Hvil i fred.»

  • Her er et større portrett A-magasinet skrev om Hovig i 2013: Bare 16 år gammel bestemte hun seg. Hun ville endre norske matvaner.

Folkekjær profil

Hovig fikk Gullrutens hederspris i 1999 og ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1994.

Hun har skrevet over 50 bøker om matlaging og kosthold.

Foto: Tom Kolstad

Hovig ble født i 1924 og vokste opp på Askøy utenfor Bergen.

I 1947 begynte hun på Statens lærerinneskole i husstell i Bærum, skriver Norsk biografisk leksikon.

I årene mellom 1952 og 1962 reiste hun rundt i norske byer og bygder for å vise folk hvordan fisk kunne tilberedes. Det var Opplysningsutvalget for fisk som var hennes oppdragsgiver.

Det var disse årene som la grunnlaget for den enkle og pedagogiske stilen hun ble kjent for.

Kort tid etter ble hun ansatt i NRK.

Fjernsynskjøkkenet ble raskt et av de mest sette programmene på TV. Hovig fikk ros fra sine kolleger for sin trygge og profesjonelle væremåte foran kamera.

Daværende helseminister Gudmund Hernes var gjest hos Ingrid Espelid Hovig i Fjernsynskjøkkenet i 1997. Foto: Jon Petter Evensen

– Arbeid er en velsignelse

I et intervju med A-magasinet i 2013 ble hun spurt hva hennes livsmotto var:

– Arbeid er en velsignelse!

–  En velsignelse?

– Ja, uten arbeid trives jeg ikke. Det å kunne gå til en arbeidsplass hver dag og møte kolleger som en setter pris på, er en velsignelse. Det er mange ting i livet som er en utfordring, men det handler om å gjøre så godt en kan. Da får man også nye oppgaver å bryne seg på.

Dette bildet ble tatt i forbindelse med Hovigs 80-årsdag. Foto: Sverre Dalland

På matfestival i Stavanger i 2008 møtte Hovig stjernekokken Gordon Ramsay. Foto: Hansen, Alf Ove / Scanpix

Slik ble Ingrid Espelid Hovig feiret på 90-årsdagen:

Les mer om

  1. Ingrid Espelid Hovig
  2. NRK

Relevante artikler

  1. NORGE

    Ingrid Espelid Hovig bisatt: – En av de aller største i NRKs historie

  2. PERSONALIA

    Nekrologer over Kaare Norum

  3. NORGE

    Ernæringsprofessor Kaare R. Norum er død

  4. NORGE

    Arne Brimi: – En helt spesiell æra i norsk matkultur er over

  5. KULTUR

    Nobels litteraturpris til polske Olga Tokarczuk og østerrikske Peter Handke

  6. NORGE

    Prinsessen får «Prinsesseåsen» i gave fra folket