Norge

Miljøorganisasjoner vil stanse kraftkabelbygging

Flere organisasjoner mener nye kraftkabler til utlandet vil tappe norske vassdrag på kort tid. De ber om stans i byggingen av Statnetts kabel til England.

Generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet har sammen med flere andre organisasjoner skrevet et brev til myndighetene der de ber om stans i byggingen av kraftkabel til England. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB

– Vi er veldig redde for effekten nye utenlandskabler vil ha på norsk natur. Effektkjøring gir dramatiske konsekvenser for særlig fisk, men også insektfauna, fugler og planter som lever i nærheten av vassdragene, sier generalsekretær Maren Esmark i Norges Naturvernforbund til Klassekampen.

Sammen med Norsk Jeger- og fiskeriforbund, Den Norske Turistforening, Sabima, Norsk Friluftsliv og Norsk Ornitologisk Forening har Naturvernforbundet skrevet myndighetene. De ber om at byggingen av to kraftkabler til Storbritannia stanses.

Kraftkablene vil gjøre det lønnsomt for norske kraftverk å produsere ekstra mye kraft når prisen er høy i utlandet. Derfor frykter organisasjonene såkalt kortsiktig effektkjøring, som vil føre til rask endring i vannstanden i vassdrag og elver.

Leder i miljøstiftelsen Zero, Marius Holm, reagerer kraftig på budskapet i brevet. Han mener den faglige vurderingen er useriøs og at det ikke er mulig å gå over til kun utslippsfrie energikilder uten kraftutveksling mellom land.

Også LOs industriforbund er skeptiske til bygging av kraftkabler til utlandet. De frykter det vil føre til høyere strømpriser i Norge.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Naturvernforbundet

Relevante artikler

 1. DEBATT

  ACER – Allmakt i Ljubljana, avmakt i Oslo? | Myklebust og Skotheim

 2. MENINGER

  Norske vassdrag og EUs tredje energimarkedspakke

 3. ØKONOMI

  NVE: Kabelen mellom Norge og Storbritannia vil gi økning i strømprisene

 4. KRONIKK

  Ny analyse: Strømprisen vil trolig svinge svinge mer

 5. ØKONOMI

  Strømregningen øker med 3000 kroner. Uten kabel til utlandet ville prisen vært høyere.

 6. POLITIKK

  Rødt anklager Ap for «å tukle» med vernet av Lofoten