Få land har flere kvinner i deltidsarbeid enn Norge

Norge er blant de landene i Europa som har høyest andel av den kvinnelige arbeidsstyrken i deltidsarbeid.

De siste dagene har debatten rast om det er greit at kvinner jobber deltid eller ikke.

De siste dagene har debatten rast om det er greit at mange kvinner jobber deltid.

Debatten ble sparket i gang da LO-leder Gerd Kristiansen sa til Aftenposten at kvinner «bruker morsrollen som unnskyldning for å være den som tar hovedansvar for barna hjemme».

Norge i toppen

Uavhengig hvem som har rett, er tallenes tale er klare når man ser hvor mange kvinner som jobber deltid i Norge sammenlignet med andre land i Europa.

Norske kvinner jobber i langt større grad deltid enn gjennomsnittet for de europeiske landene, viser tall som Aftenposten har hentet fra EUs statistikkontor Eurostat.

Mens 32,6 prosent av kvinnene jobbet deltid i EU i 2012, var det tilsvarende tallet for Norge 42,2 prosent.

Les også

- Det er som om arbeid er blitt fienden til en verdig barndom

Til sammenligning jobbet 15,4 prosent norske menn deltid i fjor.— Det er et etterslep etter at Norge har vært en sinke i å bygge ut barnehager. Norske småbarnsforeldre måtte lenge ut i det ganske grå dagmammamarkedet for å få barnepass. Dermed oppsto et behov for at én av foreldrene jobbet deltid. Særlig helse- og omsorgssektoren har tilpasset seg dette, sier professor Elin Kvande ved NTNU.

Norge har mest kvinnedeltid i Skandinavia

Norge har også flere deltidskvinner enn både Sverige, Danmark og Finland. Sverige og Danmark hadde henholdsvis 39,6 og 36,4 prosent deltidsarbeidende kvinner i 2012.

Finland hadde på sin side 20,1 prosent kvinner i deltid - dette selv om landet også har mange kvinner i arbeid, slik som Norge.

— Norge er et av de landene med høyest deltidsandel blant kvinner. Men det er viktig å få frem at det meste av deltidsarbeidet er såkalt lang deltid, noe som betyr at de jobber minst 20 timer i uken, sier forsker i Statistisk sentralbyrå, Ragni Hege Kitterød.

Norge ikke øverst på listen

Seks land hadde imidlertid enda flere kvinner i deltidsarbeid enn Norge i fjor. Disse var Stortbritannia, Belgia, Østerrike, Tyskland, Sveits og Nederland (se fakta).

Les også

Det kvinner egentlig vil ha

Nederland troner suverent på toppen av listen med hele 77 prosent av kvinnene i deltid.Nederst på listen ligger Bulgaria, der bare 2,7 prosent av den kvinnelige arbeidsstyrken jobber deltid.

— Kvinner vil jobbe heltid

Professor Kvande mener betingelsene i samfunnet må forandres hvis Norge skal få flere kvinner til å jobbe heltid.

- Vi må fortsatt få bedre barnehagedekning, og arbeidsgiverne må opprette flere heltidsstillinger. Da får vi mobilisert den arbeidskraftreserven som ligger der, sier hun.

Kvande advarer imidlertid mot å moralisere over deltidsarbeidende.

— Og man skal heller ikke overdrive disse rosabloggernes innflytelse. Da barnehageforliket kom, så vi at bruken av kontantstøtte sank kraftig, det viser oss at også kvinner vil jobbe heltid, bare det finnes barnepass og heltidsstillinger, sier hun.