Kleppa tar telehivregningen

Bilistene skal slippe å betale for utbedring av nye veier som er ødelagt av telehiv når staten har ansvaret for skaden.

Riksvei 2 mellom Kløfta og Nybakk åpnet for fire år siden, men er allerede to ganger utbedret for telehiv. I går ga samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa ordre til Vegdirektoratet om ikke å sende ekstraregningen til bilistene.

- Det er helt urimelig å forvente at bilistene skal stille opp og betale på en vei der de allerede har gitt bidrag, og at de slik sett betaler veien to ganger, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Hun snakker om Risvei 2 mellom Kløfta og Nybakk, der både setningsskader og telehiv har ødelagt veien. Årsaken til problemene ligger hos Statens vegvesen.

Hun ble like overrasket som andre da hun i Aftenposten i går leste at bilistene etter planen skulle betale 60 prosent av hva det koster å utbedre Riksvei 2 mellom Kløfta og Nybakk. To områder av denne fire år gamle veien er ødelagt av telehiv. Utbedringer er gjennomført i to omganger så langt, den siste nå i november.

Bare kostnaden for denne siste utbedringen er på 750 000 kroner.

Prosjektleder Geir Jensen i Statens vegvesen fortalte i går at han ikke hadde noe annet sted å hente penger enn ved å ta det fra potten hvor det er 60 prosent bompenger og 40 prosent statlige midler.

Tar regningen

Men det blir det altså ikke noe av.

- Nei, jeg reagerte straks jeg leste dette og ga Vegdirektoratet beskjed om at slik skal vi ikke ha det. Der ansvarsforholdet er avklart og Statens vegvesen har ansvaret, er det staten – ikke bilistene – som skal ta kostnadene, sier Kleppa.

— Hvorfor det?

- Nå realiserer vi et betydelig antall samferdselsprosjekter nettopp fordi vi har en dugnad, altså et samarbeid med offentlige midler og bompenger. Og da er det viktig også å ha avklart hvordan vi skal håndtere slike helt uforutsette situasjoner som dette.

Riksvei 2 er en av tre relativt nye veistrekninger som har fått betydelige skader av telehiv de siste vintrene. De øvrige strekningene er E18 i Østfold og E16 i Akershus.

NAF fornøyd

Samferdselsminister Kleppa påpeker at det er kostnadene for Riksvei 2 hun nå tar fra bilistene, ikke for utbedringer på E18 og E16.

- Men du etablerer nå en presedens som sier at hvis for eksempel en domsbehandling avgjør at Statens vegvesen har ansvaret, så skal staten betale regningen, ikke bilistene?

- Ja, hvis Statens vegvesen har ansvaret, så betaler staten, bekrefter Kleppa.

Norges Automobil-Forbund er glad for Kleppas klare tale.

- Dette er veldig gledelig. Å sende regningen til bilistene ville vært ødeleggende for hele bompengeordningen, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal.

Les også

Må betale veien to ganger