Norge

Må jobbe uten lønn - arbeidsgiver hevder de skofter

Aktørene bak firmaet Ås tømrer- og malerservice betaler nesten ikke lønn til mange av sine ansatte. - Disse aktørene lurer folk bevisst, mener Oslo Bygningsarbeiderforening.

Ås tømrer- og malerservice skylder oss penger, sier (fra venstre): Tomas Laukys, Maksim Lagun, Jurij Gavrilov,Igoris Kucajevas, Aurimas Klumbis, Deividas VilkasMantas Butenas og Mantas Seskas. Carl Martin Nordby

 • Lene Li Dragland
 • Einar Haakaas
 • Siri Gedde-dahl

Når bygningsarbeiderne protesterer, og reiser krav om lønn de har til gode, møter de påstander om at de skofter, er alkoholiserte og upålitelige.

På en parkeringsplass foran nymalte, gule rekkehus på Nordstrand står ni litauiske bygningsarbeidere. Det er sterke, unge menn i alderen 21 til 34 år, drevet til Norge av et hjemland i økonomisk krise.

Flere av dem har byttet vinduer og dører i borettslaget vi står utenfor. Alle har jobbet for Ås tømrer— og malerservice. De har bare fått utbetalt en brøkdel av lønnen, før de ble fortalt at de ikke var velkomne lenger, og arbeidsgiver sluttet å ta telefonen når de ringte.

— Vi bygger Norge. Vi vil ha lønn, fastslår én.

Han vil være anonym. I likhet med kollegene er han rasende på arbeidsgiverne, Frank Remi Wang og Arvydas Danilevicius, som eier og driver Ås tømrer- og malerservice, sammen med Kristoffer Ruben Wang. Firmaet rekrutterer fortløpende nye litauiske arbeidstagere, og har ifølge egenreklamen 40 ansatte. I firmaregisteret står det 24 ansatte pr. 4. september.

Virksomheten skjer fra Oslo, Tromsø og Ålesund.

Slutter fortløpende

— Arbeiderne slutter etter én til to måneder fordi de ikke får lønn, forteller Mantas Butenas (34).

Han har jobbet i Norge i 10 år, og ble i juni engasjert av Ås tømrer- og malerservice. Butenas jobbet to måneder i firmaet, og sendte utfylte timelister hver uke. Han fikk aldri tilbakemelding på at timeregnskapet var bestridt.

Da han ikke fikk lønn til avtalt tid, purret han. Etter noen dager ringte Wang tilbake og sa han hadde hørt rykter om at Butenas ville gå til Arbeidstilsynet. Noen dager senere kom 17.000 kroner inn på konto. Ingen avsender fremgår av bankutskriften, ingen lønnsavregning fulgte. Butenas sier han vil vite hva dette er betaling for. Han vil ha lønnslipp.

Les også

Malte skoler, fikk ikke lønn

Butenas purret stadig på pengene sine. Da prøvetiden gikk ut etter to måneder, fikk han muntlig beskjed av en arbeidsformann at han ikke var velkommen lenger. Han sa opp selv, han fikk jo likevel ikke lønn. Butenas mener firmaet fortsatt skylder ham drøyt 70.000 kroner. Wang ringte aldri tilbake.

Advokathjelp

Nå har Butenas engasjert advokat, med støtte fra Fri rettshjelp-ordningen, og varslet at han vil slå bedriften konkurs. Tre kolleger har også sendt konkursvarsel. Advokat Rune Berg mener de har en sterk sak. Får arbeiderne medhold i skifteretten, kan de få lønn fra et statlig garantifond, om det ikke er penger i boet.

Wang bestrider pengekravene. Begrunnelsen hans er at alle fire har skoftet og gjort en elendig jobb, derfor vil han ikke betale. To beskrives som spesielt vanskelige personer og to av dem møtte ifølge Wang opp på jobb "tydelig beruset".

Påstandene om skoft og drikking på jobb gjentas både av Wang og Danilevicius i kontakt med Aftenposten. Det skal ifølge de to også omfatte mange av de andre bygningsarbeiderene som har forlatt bedriften med uoppgjorte lønnskrav.

Arbeiderne avviser skoft og alkohol som rent oppspinn. Referanser Aftenposten har hentet inn på Mantas Butenas beskriver ham som en dyktig og samvittighetsfull håndverker.

Les også

Justisdepartementet og Advokatforeningen advarer mot lov mot sosial dumping

Samtidig tegner offentlige dokumenter et bilde av en arbeidsgiver med lite ryddig økonomi: Firmaet Ås tømrer— og malerservice har 22 betalingsanmerkninger og Frank Remi Wangs enkeltmannsforetak ble på et tidspunkt begjært konkurs av en kreditor. Kravet ble betalt i siste liten. Et enkeltmannsforetak de to drev virksomheten i tidligere, er slått konkurs.- Ja, vi har betalingsproblemer, og kravet er oppgjort, sier Wang.

Gjenganger

Danielvicius og Wang har også tidligere vært i tilsvarende konflikt med ansatte. Virksomheten foregikk da i regi enkeltmannsforetaket Bygg og Bo Danielvicius, i 2011 registrert med 32 ansatte, med Arvydas Danilevicius som innehaver. Wang var daglig leder og frontfigur.

I september 2010 skrev Aftenposten om et ungt, litauisk par som hadde jobbet flere hundre timer for firmaet. Den ene hadde fått lønn tilsvarende 4,50 kr timen. Den andre hadde ikke fått noe som helst.

Enkeltmannsforetaket var da underleverandører til Malermester Harald Askautrud AS. Oslo Bygningsarbeiderforening brukte denne saken for å prøve ut såkalt solidaransvar. Det innebærer at hovedleverandør stilles til ansvar når underleverandør svikter. Etter forhandlinger fikk paret etterbetalt 70-80.000 kroner.

-Lurer folk

— Disse aktørene lurer folk bevisst, og metodene er hele tiden de samme. Lønn betales ikke ut, eller veldig lite lønn betales ut. Når de får krav om utbetaling, viser de til manglende timelister eller udugelige medarbeidere, og sparker dem, sier ombud Odd Magnar Solbakken i Oslo bygningsarbeiderforening.

Foreningen har fått en rekke henvendelser fra ansatte hos Wang og Danilevicius med uoppgjorte lønnskrav.

Pengeproblemer

Arbeidsgiver mener de ansatte ikke har krav på så mye lønn fordi de skofter. Samtidig sier han at pengeproblemer i firmaet, at han selv ikke har fått oppgjør av en oppdragsgiver, er en vesentlig årsak til det som nå skjer.

— Dette er helt forferdelig og beklagelig. Vi har en dialog med advokaten og venter på svar, sier daglig leder og styreleder Frank Remi Wang i Ås tømrer- og malerservice om de fire som nå har sendt konkursvarsel.

Les også

Oljeselskap leide ulovlig inn 80 asiatere på norsk sokkel

I svarbrevet tilbyr han noen av dem en "sluttpakke", på et beløp langt under lønnskravet. — To av dem er alkoholiserte og de to andre udugelige?

— De har vært tydelig beruset på jobb. Jeg vil ikke si for mye av hensyn til taushetsplikten.

Wang sier han ikke har kalt sine arbeidere udugelige, men mener "manglende faglig dyktighet" er dekkende.

- De har ikke fått noen advarsel?

— Vi har helt klart våre feil i saken her. Det skulle foreligget skriftlig advarsel til Butenas og de tre andre. Når det gjelder Butenas uttalelser, må dette bli mellom oss.

Utilgjengelig?

- Arbeiderne sier det er svært vanskelig å få tak i deg når de purrer på lønnen?

— Jeg er til tider opptatt, det er best å sende meg en mail og det har jeg ikke mottatt.

- Paret vi skrev om i 2010 var også alkoholiserte?

— Ja, det hadde vært ting der også. Dessverre opplever man ofte at det er alkohol inne i bildet.

- Det er veldig mange arbeidere som sier du skylder dem penger?

— Det kan av og til bli feil fra vår side, men vi prøver å få betalt. Det er noen vi har dialog med. Det kan være vanskelig, vår oppdragsgiver har ikke betalt sluttfaktura.

- Arbeiderne forteller at Ås tømrer- og malerservice baserer seg på stadig nye litauere som er hos dere en til to måneder, at de er underbetalt og at arbeidsavtaler brytes. Hva er din kommentar til det?

— Vi har sesongarbeidere på kortidskontrakter, og de blir informert om at det er kortvarig. Vi kan gjøre opp den saken i LO, hvis han kan vise frem timelistene sine.

Stjal verktøy eller ikke?

Om striden med Jurij Garvilov, som mener ikke å ha fått oppgjør for 250.000 kroner, sier Wang at det er fordi de har stjålet verktøy.

— Vi motstrider hans krav grunnet at vi ganske enkelt mener ikke å skylde ham mer penger.

- Har du opptrådt korrekt overfor dine medarbeidere?

— Jeg har opptrådt helt korrekt i forhold til det jeg kan, men når jeg ikke får penger i tide, da blir problemer.

- Hvorfor skjer mange utbetalinger i kontanter?

— Det kan vel være bonus eller forskuddsbetalt lønn.

Wang sier kontantbetalingene er innberettet korrekt. Arbeiderne sier at de ikke har fått noen lønnsavregning.

Arbeidstilsynet: Sosial dumping øker

— Omfanget av sosial dumping øker, og det er mer organiserte ulovligheter, sier avdelingsdirektør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet på generell basis.

— Inntrykket vårt er at det er sterkere kriminalisering, som gir grunn til bekymring. Det er veldig bevisst. De spekulerer i å bryte lover og regler, fortsetter hun.

Finboe Svendsen sier sosial dumpingsakene ofte er tett knyttet til skatte- og avgiftsunndragelse.

— Sosial dumping er en av de største utfordringene vi har for å ha et anstendig arbeidsliv. Mange arbeidsinnvandrere jobber i lovlige former, men todelingen av arbeidsmarkedet øker, sier Finboe Svendsen.

Hun forteller ati utelivsbransjen er arbeidsmiljøkriminaliteten også knyttet til ulovlig opphold og menneskehandel.

— Vi er nødt til å jobbe på tvers med arbeidstilsyn, skatt og politi for å avdekke og bekjempe dette, understreker hun.

Ombud i Oslo bygningsarbeiderforening, Odd Magnar Solbakken, og arbeidsrettsadvokat gjennom 35 år, Rune Berg, bekrefter at omfanget av sosial dumping øker.

 1. Les også

  Havnesjefer mener de ansatte har «verdens dyreste lunsj»

 2. Les også

  - Bør ikke lempe på reglene for Norwegian

 3. Les også

  80 ulovlig innleide asiater på jobb på norsk sokkel i 4 år

 4. Les også

  Eksklusiv restaurant drev rovdrift på kokk

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Mener arbeiderne på Hankø betalte for mye i husleie – truer hotellet med konkursbegjæring

 2. NORGE

  Flere Hankø-konflikter har havnet i retten. Nå må hotelleierens selskap betale erstatning.

 3. POLITIKK

  Ap vil sikre at det snakkes norsk på byggeplassen

 4. A-MAGASINET

  Nå vil Uber kjøre maten din også

 5. NORGE

  - Den dummeste loven som noen gang er skrevet

 6. NORGE

  Dagbok fra helvete