PST starter etterforskning - mistenker at fremmede stater står bak

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har nå besluttet å starte etterforskning etter Aftenpostens avsløringer.

afp000813133-f_S8C_YyJw.jpg
  • Aftenposten Redaksjon

PST besluttet idag å iverksette etterforskning for å undersøke om opplysningene som har fremkommet den siste tiden rundt falske basestasjoner dreier seg om ulovlig etterretningsvirksomhet til fordel for fremmede stater.

Aftenposten avslørte lørdag at det utenfor Stortinget og regjeringskontorene er plassert avansert spionutstyr som overvåker mobiltelefoner. Det er ikke kjent hvem som har utplassert de falske basestasjonene, som er utstyret som brukes til å overvåke mobiltrafikken.

PST-sjefen sa til Aftenposten lørdag at hvis det er grunn til å tro at det er fremmede statlige aktører som står bak avlyttingen, vil det det være aktuelt for PST å etterforske saken.

Hvis det er kommersielle interesser, er det en sak for det ordinære politiet, sa Bjørnland da.

**Bjørnland understreket da at de ville avvente resultatene fra

Les også

undersøkelsen

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) startet på fredag, før PST foretok videre skritt.**

Mandag avslørte Aftenposten at også finansmiljøet på Aker Brygge, Tjuvholmen og Lysaker overvåkes av falske basestasjoner.

NSM: Sannsynlig at Aftenpostens funn er reelle

I etterkant av avsløringene startet også Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) egne undersøkelser. De har pågått over flere dager. I dag ble resultatet klart.

— Justisdepartementet, Forsvarsdepartementet og PST har nå fått oversendt rapporten fra våre undersøkelser. Deler av innholdet er gradert, så rapporten vil ikke bli offentliggjort, sier Mona Strøm Arnøy, kommunikasjonsdirektør i NSM, til Aftenposten.

- Hovedkonklusjonen er at det er sannsynlig at det finnes falske basestasjoner, slik Aftenposten har avslørt, sier hun.

Les også

NSM: Sannsynlig at Aftenpostens funn er reelle