Norge

Flere hundre evakueres i Lofoten på grunn av skredfare

Enorme snømengder og stor snøskredfare har skapt kaos i Lofoten. 200 beboere evakueres fra Skjelfjord og Ramberg.

Enorme snømengder og stor snøskredfare har skapt kaos i Lofoten. Inngangsdøren hjemme hos Stein Ivar Andersen var umulig å få opp på grunn av på grunn av snømengdene, så da ble vinduene tatt i bruk av familien. Fra v. Oda Mathilde og Tobias Johan har kommet seg ut i snøen.
  • NTB

Tidligere mandag gikk det et 100 meter bredt ras i Vestvågøy.

I Flakstad kommune i Lofoten er skolene stengt som følge av de enorme snømengdene. Mandag ettermiddag dro kystvaktskipet KV Heimdal til Flakstad kommune for å bistå med evakuering av innbyggere, skriver Lofotposten.

Det er besluttet å evakuere 100 personer fra Skjelfjord og 100 fra Ramberg.

Kystvakten bistår

– Vi vurderer om de skal fraktes ut med bil, eller om det er tryggere å ta dem ut med båt. KV Heimdal kommer til Skjelfjord for å bidra om det blir nødvendig, sier rådmann Erling Sandnes til Lofotposten.

Et SeaKing redningshelikopter har sendt to politibetjenter til området.

I Vestvågøy kommune er det satt krisestab, og beboere i Ballstad har blitt evakuert. En redningsskøyte har hentet 13 beboere på Ballstadlandet.

Slik så Europavei 10 ved Akkarvika i Lofoten ut søndag. Ikke akkurat europeiske forhold. Store snømengder og vanskelige kjøreforhold i Lofoten gjør at politiet ber folk holde seg inne.

Særdeles farlig

I ettermiddag fikk fylkesmann Tom Cato Karlsen i Nordland en orientering om saken og han oppsummerer det slik:

– En særdeles farlig situasjon, sier han til NRK.

Han opplyser at to geologer ankommer området mandag kveld. De to vil vurdere når de evakuerte kan flytte hjem igjen. Stabssjef Bent Are Eilertsen ved politiet i Nordland sier at de vurderer situasjonen som «veldig alvorlig».

– Det går mye ras over hele Lofoten. Det har vært en tøff dag. Det er vanskelig å få evakuert ut av fjorder, og vi må også ta hensyn til mannskapene. Vår prioritet nå er å få folk i sikkerhet, sier Eilertsen.

Les også

  1. Snøen skaper trafikkproblemer mange steder

  2. Snøkaos på Jæren: – Folk ble livredde

Les mer om

  1. Vær
  2. Lofoten
  3. Ras