Norge

Russ (19) kritisk skadet i natt, skal ha stått på taket av buss

Mannen ble funnet på taket av en medruss på Øyrane torg natt til torsdag. En sjåfør fra Litauen er siktet.

  • Ntb
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • Ørjan Torheim

Russebussen kom gjennom Arnanipatunnelen og stanset sammen med andre russebusser ved Øyrane torg. Der ble den skadde mannen funnet på taket av en medruss, skriver Bergens Tidende.

— Det er tatt blodprøve av sjåføren og han er dermed siktet for brudd på vegtrafikkloven. Førerkortet hans er beslaglagt. Han er en mann i 40-årene fra Litauen. Vi undersøker om han har gyldig førerkort, sier politioverbetjent Endre Laukeland ved Bergen nord politistasjon til BT ved 11-tiden.

Han skal avhøres torsdag eller fredag, opplyser politiet.

Bussen var utstyrt med en såkalt «krone», et påbygg på taket, som gjør busstaket om til en slags solterrasse.

— Påbygget var ikke godkjent, sier Hans Olav Hellesøe, leder for vegvesenets ulykkesgruppe.

Elev ved Fana gymnas

Det var natt til torsdag ulykken skjedde.

— Vi har fått melding fra AMK om at vedkommende har hodeskader og er kritisk skadet. Foreløpige undersøkelser tyder på at personen har stått på taket på en russebuss og truffet noe i tunneltaket, sa operasjonsleder Terje Magnussen i Vest politidistrikt i natt.

Saken ble meldt klokken 02.37 i natt. Hordaland fylkeskommune bekrefter at den skadde er elev ved Fana gymnas. Han er medlem av bussen Black Rock City som består av 27 elever fra gymnaset.

Til BT sier Magnussen at 19-åringen trolig har truffet noe inne i tunnelen, men at det foreløpig er uavklart hvor. Den skadde mannen ble fløyet med luftambulanse til Haukeland universitetssjukehus.

Snakker med vitner

— Vedkommende kan ha stått på taket av bussen i tunnelen. Vi har snakket med både sjåføren av bussen, russ om bord og vitner; det er det vi baserer oss på, sier Magnussen.

Da BT var på stedet ved 05-tiden, var tunnelen stengt.

Kom fra Osterøy

Påtroppende operasjonsleder i politiet torsdag morgen, Frode Kolltveit, sier den involverte bussen deltok på et treff på Osterøy natt til torsdag.

— Det var flere busser sammen ute på Osterøy i natt. Det var ikke et treff vi visste om. Om bussene har kjørt i lag innover, eller om denne kjørte alene, vet jeg ikke. Folk sitter jo også på med hverandre. Så hvem som har vært i bussen, og om de var fra forskjellige skoler, det vet jeg ikke, sier Kolltveit.

— Var det noen direkte vitner til ulykken?

— Det er jeg ikke sikker på. Jeg vet heller ikke om de i bussen fikk med seg det som skjedde med en gang.

Sjåførens førerkort er rutinemessig beslaglagt.

— I lys av at dette er en alvorlig ulykke, er førerkortet beslaglagt i påvente til vi finner ut hva som har skjedd. Det er tatt rutinemessig blodprøve av sjåføren, sier politiadvokat Kjetil Linge Tomren, påtaleansvarlig for ulykken.

Funnet på Øyrane torg

Det er altså Bergen nord politistasjon som etterforsker den tragiske ulykken. Ved 09.15-tiden sier politioverbetjent Endre Laukeland dette til BT:

— Klokken 02.37 kom det melding om at en russ var funnet skadd på taket av en russebuss som var stanset på Øyrane torg. Han ble funnet på taket av en medruss. Da vi kom frem, var situasjonen kaotisk.

— Så den skadde ble altså ikke funnet inne i tunnelen?

— Nei.

Laukeland forteller at en del russ hadde vært samlet på E16 ved avkjøringsplassen ved Romslo, som Statens vegvesen bruker til kontroller. Deretter kjørte bussen tilbake mot Arna og først gjennom Sognstadtunnelen og deretter gjennom Arnanipatunnelen. Han sier at samtlige på Bergen nord politistasjon arbeider med saken. Det er en rekke vitneavhør som skal tas. Hvordan russen har kommet opp på taket, er fortsatt uklart.

— Det pleier være takluke i slike busser. Det er også opplyst at det er en stige opp til taket inne i bussen. Etterforskningen vil forhåpentlig avdekke hva som har skjedd.

Fylket og kommunen varslet

— Vi har varslet både fylket og Bergen kommune. Det er med tanke på russ som kan trenge oppfølging hvis det skulle bli behov for det, sier Magnussen.

Det er ikke avklart nøyaktig hvor ulykken skal ha skjedd, men Magnussen sier bussen var på vei mot Arna.

— Var vedkommende med på bussen?

— Det vet vi ikke ennå. Det er en del av undersøkelsene. Vi har en god del navn på blokken og jobber med det.

Det skal ifølge operasjonslederen ha vært «en god del» russ i bussen. Det er ikke meldt om andre skader.

Fylkesrådmannen: –Trist og tragisk

Fylkesrådmann Rune Haugsdal i Hordaland fylkeskommune sier til BT at de ble varslet om ulykken i natt.

— Det var jeg som mottok varselet. Vi har satt stab, såkalt kriseledelse, for å tilrettelegge for informasjon og oppfølging av skolene. Vi forbereder nå mottak av elevene og hvilken informasjon de skal få, sier Haugsdal.

Han sier det i øyeblikket ikke er offentlig tilgjengelig informasjon om hvilken skole eller elev som er involvert.

— Vi er i kontakt med flere bergensskoler for at de skal kunne forberede mottak av elevene. Ulykken er trist og tragisk, sier Haugsdal.

— Vi vil ta initiativ nå til å få kontakt med russestyret og russen selv med tanke på den forestående russefeiringen denne helgen. Vi vil oppfordre til en fornuftig gjennomføring av feiringen, sånn at vi unngår tragiske hendelser som dette.

- Vil bistå

Eva Hille, informasjonsdirektør i Bergen kommune, sier de følger situasjonen.

— Vi kommer til å kontakte fylket og samarbeid med dem om dette. Bergen kommune vil bistå hvis fylket ønsker det. En slik ulykke er forferdelig tragisk, sier Hille.

  • Et flertall av rektorenevil endre eller avskaffe russetiden
Les også

Mange klager på støy og slåssing fra russen i natt