Norge

Spesialkommandoen blir i familien - bokstavelig talt

Onsdag tar lillebror over som sjef for Forsvarets spesialkommando. I likhet med storebror er han høyt dekorert. Noe lignende har ikke skjedd i norsk militær historie.

2011: Eirik Johan Kristoffersen mottar Krigskorset med sverd av tidligere forsvarssjef general Harald Sunde. Til høyre Jens Stoltenberg.
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

De har begge svært dramatiske historier bak i seg i Afghanistan, og mange felles opplevelser.

Eirik Johan Kristoffersen (46) var med da amerikanske og internasjonale styrker innledet Operasjon Anaconda i Afghanistan.

Siden har han vendt tilbake en rekke ganger, de siste som sjef for Forsvarets spesialkommando (FSK).

I 2011 ble han tildelt Krigskorset med sverd, Norges høyeste militære utmerkelse, for sin ekstraordinære innsats i Afghanistan.

Les også:

Les også

I dag skal han hedres I dag blir han Norges høyest dekorerte etter andre verdenskrig

Året etter, i 2012, mottok broren Frode Arnfinn Kristoffersen (42) St. Olavsmedaljen med ekegren. Det er medaljen under Krigskorset, og han fikk den for innsatsen under et svært risikabelt og dramatisk oppdrag i Kabul i 2007. Han er tidligere dekorert med blant annet amerikanske Presidential Unit Citation for innsats i Afghanistan i 2002.

Har aldri skjedd før

Onsdag, på Karljohansvern i Horten, overtar lillebror Frode stafettpinnen som sjef for FSK.

Pensjonert flaggkommandør og forsvarsekspert Jacob Børresen konstaterer at noe lignende aldri har skjedd.

I 2002, 2003, 2005, 2006, 2007 og 2008 var Frode Kristoffersen sammen med storebror Eirik Kristoffersen i Afghanistan.

— Dette er også et konkret uttrykk for at Norge i så lang tid har drevet krig. Offiserer fra 50 år og oppover har helt andre typer utmerkelser på uniformsbrystet. Mange unge har innsatsmedaljer, medaljer for tapperhet, og høyere dekorasjoner, sier Børresen.

Til Aftenposten opplyser Eirik Johan Kristoffersen at han og broren var sammen i Afghanistan i 2002, 2003, 2005, 2006, 2007 og 2008.

I 2002 var de også i samme patrulje, men under selve Operasjon Anaconda i hver sin firemannspatrulje.

Blir i spesialstyrkene

I Horten onsdag vil flere avdelinger motta medaljer for sin innsats i Afghanistan. Så, ved 13.30-tiden, vil sjefsskiftet i FSK finne sted.

I likhet med storebror har Frode Kristoffersen gått gradene i FSK. Som bl.a. spesialjeger, troppssjef og fungerende stabssjef.

Eirik Johan Kristoffersen fortsetter i spesialstyrkene, nå som nestkommanderende i den nye forsvarsgrenen «Forsvarets spesialstyrker». Først skal han imidlertid utenlands, for å ta ytterligere militær utdannelse.

Les også

  1. Vurderer å gjenopplive topptrent HV-avdeling

  2. Vil ha egne helikoptre for spesialsoldatene