Norge

Tiltalen: - Mishandlet barna - drepte ektemannen med overlegg

Tok Per Gunnar Asheim (57) sitt eget liv, eller var det hans kone (53) som hadde iscenesatt et velregissert drap?

Her brant BMW-en. Inni bilen fant politiet Per Gunnar Asheim. Statsadvokat Trude Sparre mener det var hans polske kone som dynket bilen med diesel og så tente på.
  • Per Annar Holm

Asheim var direktør for maritime operasjoner i John Fredriksens tankrederi Frontline da han forsvant.

  1. mars i 2013 ble han funnet død i passasjersetet på konas utbrente BMW kabriolet på en avsides parkeringsplass i Tranby utenfor Drammen.

Tirsdag starter drapsaken i Drammen tingrett, hvor det er satt av seks uker.

Få dager før det makabre funnet hadde ekteparet møttes i den samme tingretten etter en opprivende krangel om hvor barna skulle bo etter skilsmissen.

Et turbulent samliv med seks barn var i ferd med å gå mot slutten.

Mange detaljer

I timene før Asheim ble funnet død sendte kona flere SMS-meldinger hvor hun blant annet skrev at han ikke måtte finne på noe dumt.

Og i dagboken skrev den polske kvinnen at ektemannen hadde stukket av.

På en sigarettsneip som lå på bakken ved bilen ble avdødes DNA sikret. Der fant åstedsgranskerene også restene av en spritflaske av samme type gin som avdøde foretrakk.

Da blodet hans ble analysert viste det seg at 57-åringen hadde hatt en promille på 1,7 da han døde, men vell så interessant var funnet av sløvende medikamenter som kan ha blitt brukt til å dope ham ned.

Samme virkestoff

På kjøkkenet hjemme hos ekteparet i Lier fant politiet spor av de samme medikamentene i en kaffekvern kona hadde kjøpt få dager i forveien.

Men uansett hvor mye politiet søkte fant de ikke så mye som en kaffebønne i hele huset.

Og før brannen startet var den bensindrevne BMWen blitt dynket med diesel inne i kupéen.

Kona skal i følge VG kort tid før ha sagt at hun kjøpte en kanne diesel for å bruke på familiens gressklipper og snøfres, som begge gikk på bensin.

-Alvorlig tiltale

Politi og brannfolk måtte holde Asheims kone tilbake da hun kom til parkeringsplassen hvor det fortsatt steg røyk opp fra den utbrente bilen.

Tre dager senere ble hun pågrepet og siktet for drap.

Hun har hele tiden nektet straffskyld, men Riksadvokaten tok i fjor høst ut tiltale for overlagt drap i tillegg til fysisk og psykisk mishandling av ektefelle og barn gjennom en årrekke.

-Det er en meget alvorlig tiltale på overlagt drap som også omfatter forhold helt tilbake til 1989. Av hensyn til barna vil jeg be om lukkede dører etter mitt innledningsforedrag tirsdag og resten av uken, sier statsadvokat Trude Sparre, som er aktor med bistand av politiadvokat Vibeke Martins.

-Selvmord eller drap

Advokat Hilde Marie Ims forsvarer den 53 år gamle kvinnen sammen med advokat Anders Westeng.

-Enten er dette et drap, eller så tok han sitt eget liv. Hverken politiet eller jeg tror det finnes noen ukjent gjerningsmann, sier Ims, som tidligere har kritisert politiet for å ha låst seg i sporet om at det var kona som hadde tatt livet av ektemannen.

Ims sier at hennes klient ikke kjenner seg igjen i tiltalen om mishandling av egne barn, og at hun vil forklare seg om dette i retten.

-Familievold

Den fem sider lange tiltalen inneholder mer enn 30 anklagepunkter. Det alvorligste er selvsagt overlagt drap, mens det største antallet dreier seg om mishandling og psykiske overgrep mot barna:

Et av tiltalepunktene tar for seg det faktum at det også er et overgrep mot barna om de får være vitne til straffbare forhold mellom foreldrene.

De skal gjentatte ganger ha vært vitne til at kvinnen mishandlet deres far både fysisk og psykisk med slag, kloring trusler og trakassering.

-Dette er en forferdelig sak. Barna har mistet faren sin, og moren deres er tiltalt for å ha drept ham. I tillegg kommer familieforholdene som er en ekstra belastning for dem, sier bistandsadvokat Anne Kroken.

Hushjelp dømt

  1. desember i fjor ble familiens hushjelp (54), en polsk venninne av kona, dømt til 90 dagers ubetinget fengsel for forsøk på å påvirke et vitne i straffesaken:

Ifølge tilståelsesdommen fra Drammen tingrett erkjente hun å ha sendt en SMS til siktedes kusine i Polen om at 53-åringen ikke ønsket at hun skulle forklare seg for politiet.

Det var en kvinne som satt fengslet sammen med drapssiktede som tok kontakt med hushjelpen etter at hun ble løslatt.

Denne kvinnen ble i forrige uke dømt til seks måneders fengsel for påvirkning av et vitne.

Dommer i Drammen tingrett på tirsdag er Karsten Øvretveit.

*** Les også:**

Les også

  1. Drapssiktet kvinne (52) nekter staffskyld for mannens død