Norge

Krekar er invitert på te i nabolaget

Dersom han vil, kan han få en tekopp av en av Aps lokalpolitikere i bydel Gamle Oslo. Og tirsdag klokken ni vil Oslo tingrett behandle klagen på forvisningen til Kyrksæterøra.

afp000828107-1a2zLZ7q3L.jpg
  • Solveig Ruud
    Journalist
  • Alf Ole Ask
    Journalist

Etter løslatelsen skal Krekar møte egen familie. Hvor det skjer, er ukjent for offentligheten.

Taus familie

Lørdag formiddag oppsøkte Aftenposten Krekars nærmeste familie, som er bosatt på Tøyen i Oslo. En mannlig slektning av Krekar åpner døren, men ønsker ikke å kommentere den forestående løslatelsen.

— Familien har blitt enige om ikke å uttale seg, var alt han ville å si.

En som imidlertid gjerne uttaler seg om Krekars hjemkomst til bydel Gamle Oslo, er Aps topplederkandidat til bydelsutvalget i bydelen.

Line Oma tar gjerne en kopp te med mulla Krekar

-Jeg har via advokat Brynjar Meling invitert mulla Krekar på te. Vi må vise at bydelen Gamle Oslo er en inkluderende bydel, sier Line Oma.

Viktig å vise frem en inkluderende bydel

Hvorvidt Krekar kommer er høyst uvisst.

— Krekar er erklært som en fare for rikets sikkerhet, er du ikke engstelig for å invitere ham?

— Nei, når politiet mener det er trygt å la ham komme til familien i Oslo, så stoler jeg på deres vurdering av det spørsmålet. Jeg mener det er viktig å vise at vi er en åpen bydel. Mitt håp er at om jeg kan invitere Krekar på te så kan kanskje andre invitere naboen sin. Slik styrker vi integreringen.

- Synes du det er riktig å sende ham til Kyrksæterøra?

— Det har ikke jeg noen mening om. Men han har familie her og når han kommer hit er det viktig at vi viser at vi er en åpen og inkluderende bydel, sier hun.

Møter i tingretten tirsdag

Advokat Brynjar Meling har ikke avgjort om han vil møte opp ved Kongsvinger fengsel når klienten løslates. Men det han vet, er at saken om hvorvidt det er lovstridig å tvangssende Krekar til Kyrksæterøra, kommer opp i Oslo tingrett tirsdag klokken ni.

I utgangspunktet skulle Krekar sendes rett fra fengselet til Jarlen mottakssenter på Kyrksæterøra.

Men Politiet bekreftet fredag at tvangsutflyttingen utsettes inntil videre.

De mener det er lite hensiktsmessig å flytte ham til Hemne kommune i Sør-Trøndelag før tingretten har behandlet klagen fra Meling. Advokaten mener det er lovstridig å tvangsflytte Krekar og vil derfor ha vedtaket rettslig prøvet.

Forslaget om tvangsbosetting og meldeplikt skjer etter at justisministeren la frem en instruks tidligere i januar.

Les også Are Kalvø :

Les også

Vi veit at mulla Krekar ikkje kan sendast ut av landet

Stemningen i Gamle Oslo

Ute på gaten i bydel Gamle Oslo er folk usikre på hvor farlig den dømte irakeren egentlig er.

— Jeg tror ikke han er farlig, men bare veldig politisk, sier Mourad El Boukhlifi (32).

afp000830308-c2a3pYpFZ9.jpg

Mourad El Boukhlifi Han mener at hvis Krekar er farlig, spiller det ingen rolle hvor i landet han er. Aftenposten støter på Thee Yezen Al Ubeide (30) som nylig var i mediene på grunn av marsjen mot Pegida. Han tror også Krekar like gjerne kan bo i Oslo som på Kyrksæterøra.

afp000830309-E2AFYToM9S.jpg

Thee Yezen Al Ubeide — Det han kan gjøre der borte, kan han gjøre her, sier 30-åringen Thee Yezen Al Ubeide (30).

- Det som skjer nå er at vi gir ham en status han ikke har blant ungdommen. Vi gjør ham til martyr. Det burde Frp være veldig forsiktige med, sier Al Ubeide.

- Artig om han kom dit!

Erlend Kjøren (23) og Ole Asphjell (22) er to muntre trøndere på vei til henholdsvis skitrening og vektløfting i Gamle Oslo. De utflyttede trønderne har ikke noe imot at han kommer til deres tidligere nabolag.

afp000830307-vjV4kCqS49.jpg

Erlend Kjøren og Ole Asphjell oppfordrer Krekar til å besøke en kafe på Kyrksæterøra. — Det hadde vært artig om han kom dit, sier Erlend Kjøren. Kameratene er fra Orkanger, og kjenner godt til Kyrksæterøra. De har til og med klare planer for hva de vil vise ham.

- Han må besøke Kafé Koselig og Rånestripa!

Lite imponert over forsøk på å få ham ut av landet

Krekar har sittet fengslet etter å ha blitt dømt for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.

Flere fremtredende politikere i Frp, med Siv Jensen i spissen, har i opposisjon gjentatte ganger tatt til orde for å sette Krekar på første fly ut av landet. Det har altså ikke latt seg gjøre.

Så sent som 15. januar uttalte imidlertid justisminister Anders Anundsen at det har vært «utstrakt kontakt mellom norske og irakiske myndigheter for å få til en avtale om retur av Krekar innenfor de rammene menneskerettighetene setter.»

Sps stortingsrepresentant Geir Pollestad har konkret bedt Anundsen om en kronologisk oversikt over når slik kontakt har funnet sted og er lite imponert over svaret.

I yttergrensen av sannheten

— Jeg mener at Anundsen og Frp i sin kommunikasjon utad har beveget seg helt i yttergrensen av sannheten. Mitt inntrykk er at de knapt har løftet en finger i Krekar-saken før den eksploderte i media og ble et problem for Frp, sier Pollestad til Dagbladet.

I et skriftlig svar til Pollestad kan justisministeren kun vise til et par konkrete møter: «Mot slutten av 2013 hadde statssekretær Himanshu Gulati et lunsjmøte med den irakiske ambassadøren i Norge hvor dette var et tema». Videre skriver han at Utenriksdepartementet har tatt opp Krekar-saken i «alle møter der det har vært mulig de siste årene» - men nevner konkret kun møte mellom utenriksminister Brende og irakiske myndigheter i august 2014.

Les også:

Les også

  1. Se Krekar-kaken Hemne kommune spiste til lunsj

  2. Løslatt Mulla Krekar møtt av familie og venner

  3. Krekar får bli i Oslo til neste uke

  4. Se Krekar-kaken Hemne kommune spiste til lunsj