Norge

Slik så det ut i Odda søndag ettermiddag

På Sandvin i Odda kjemper beboerne mot vannmassene. Kommunen har satt ned et kriseteam.

I ODDA: Ved Sandvin er det store oversvømmelser.
  • Kjersti Mjør
  • Per Lindberg
    Bergens Tidende

(Bergens Tidende): – Nå er det like før, sier Elin Sandvin på Sandvin i Oddadalen til BT i 16-tiden søndag.

– Siloballer kommer seilende, og nå er det bare noen centimeter igjen før vannet kommer inn i huset mitt. De siste timene har jeg båret og reddet unna alt som berges kan. Og så har jeg bedt til Gud.

Siloballene tilhører trolig naboen Hilde Sandvin, som er sykepleier og bonde. Vanligvis renner vannmassene rolig forbi henne og naboene i elven som munner ut i Sandvinvatnet og videre mot Odda sentrum. Men helgens massive nedbør har sørget for store oversvømmelser.

– Det er jo ikke noe kjekt når det er slik som nå. Det er ikke uvanlig at det kommer vann inn i kjelleren når det regner mye, men dette er litt mer enn vanlig, sier Sara Moe som har flyttet til Hildal fra Ullensvang.

– Nå bor vi på en øy

Hilde Sandvin har tatt inn sauene. Bygningene står på en høyde ved Sandvinvatnet, og vannet er foreløpig ikke kommet over dørstokken.

– Nå bor vi på en øy. Det er vann overalt, og det blir mye å rydde opp i. Vi arbeider med å redde siloballer, men flere av dem flyter nå på Sandvinsvatnet, forteller hun.

– Hvor mange mennesker er berørt?

– Jeg anslår at vi er 35 som bor her, sier Sandvin.

– Situasjonen er veldig vanskelig

Odda kommune har satt ned en kriseledelse, som skal ha sitt første møte søndag ettermiddag.

– Vannet stiger fremdeles, og situasjonen er veldig vanskelig, sier Odda-ordfører Roald Aga Haug.

Lørdag kveld ble Tyssedalstunnelen mellom Odda og Tyssedal stengt på grunn av ras. I siste liten før tunnelen stengte, klarte ambulansetjenesten å få en ambulanse gjennom, slik at vi har beredskap på begge sider av raset. Veien er fremdeles stengt, opplyser ordføreren.

Frykter flere ras

Søndag var han på synfaring til Sandvin, Hildal, Grønsnes og opp til Låtefoss.

– Situasjonen nå er slik at det kan komme ras flere plasser.

Riksvei 13 er stengt for mindre kjøretøy mellom Odda og Skare, mens større kjøretøy får passere.

RIKSVEI 13: Forbi Sandvin søndag ettermiddag.

Kriseteamet med medlemmer fra politi, veivesen og Odda kommune skal ha sitt første møte søndag klokken kveld.

– Flommassene kan potensielt få store praktiske konsekvenser for folk og ikke minst landbruket. I en del tilfeller vil det være kritisk å få gjort tiltak, sier Haug.

Elin Sandvin vet hvordan det er når flommen rammer. i 2014 sto vann og kloakk en god halvmeter inn i huset hennes.

– Jeg bodde i en forringet bolig i et halvt år og vel så det etterpå. På Hildal og Sandvin ble 85 bygninger flomskadet og 102 mennesker berørte i 2014. Etterpå brukte NVE 100 millioner kroner på flomsikring i Odda, men bare i sentrum. Her hvor jeg bor, er det ikke brukt en krone på flomsikring, forteller hun.

Terje Kollbotn sitter for Rødt i kommunestyret i Odda. Han mener det er på tide at det offentlige bidrar, slik at vannstanden senkes i Sandvin-vatnet.

– Vannstanden må reduseres med en halvmeter, så får vi ta andre grep på sikt. Sentrale myndigheter må være med. Det vi opplever nå, vil vi oppleve igjen, sier Kolbotn.

Les mer om

  1. Odda
  2. Beredskap
  3. Flom