Norge

Uvaksinerte risikerer jobbnekt i helsevesenet

Helsedirektoratet vil spørre jobbsøkere om de har gjennomført barnevaksinasjonsprogrammet og om de er villige til å ta årlig influensavaksine.

Helsedirektoratet vil åpne for å kunne stille spørsmål om vaksinasjonsholdninger og -historikk når folk skal jobbe i nær kontakt med pasienter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

 • NTB

Spørsmålene om vaksinasjonshistorikk og innstilling til vaksinering vil gjelde alle som søker på jobber der de kommer i kontakt med pasienter, ifølge Fagbladet Journalen. Hvis man verken er vaksinert mot for eksempel meslinger eller influensa og heller ikke er villig til å bli det, må man være innstilt på at det kan få konsekvenser.

– Arbeidsgiver må gjøre individuelle risikovurderinger og vurdere forsvarligheten dersom noen ikke vil vaksinere seg. Det vil være ett moment man vurderer i en ansettelsesprosess. Og det kan få konsekvenser for en ansettelse, eventuelt føre til omplassering, sier avdelingsdirektør Andreas Skulberg i avdeling for kommunale helse- og omsorgstjenester i Helsedirektoratet.

Les også

Les Ingeborg Sennesets kommentar: Bør influensavaksine for helsepersonell bli obligatorisk?

Uvaksinerte som allerede arbeider på intensivavdelinger eller med sterkt immunsvekkede pasienter, kan bli omplassert, noe HD allerede har informert om på nettsider og i brevs form.

Ved flere store sykehus i utlandet er det vanlig å kreve i arbeidskontrakten at ansatte lar seg vaksinere mot influensa, særlig hvis man håndterer sårbare pasienter. Overlege Tobias Gedde-Dahl ved Rikshospitalet ønsker lignende krav i Norge.

Sist vinter vaksinerte 28 prosent av helsearbeiderne seg mot sesonginfluensa, mens det året før var enda lavere andel, bare 16-17 prosent. Det betyr at så mange som sju av ti helsearbeidere kan ha gått på jobb med økt risiko for å smitte pasienter.

 1. Les også

  Jeg er reddere for et aggressivt influensavirus enn for å bli smittet med hiv

Les mer om

 1. Vaksine
 2. Helse
 3. Influensa

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Byråd vil ha obligatorisk influensavaksine for helsepersonell

 2. NORGE
  Publisert:

  Nå er influensaen trolig like rundt hjørnet. Aldri har så mange vaksinert seg.

 3. NORGE
  Publisert:

  Tror det store influensautbruddet kommer til jul

 4. OSLO
  Publisert:

  Helsedirektøren om meslingsmitte: – Uforsvarlig at uvaksinert helsepersonell møter sårbare pasienter

 5. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Risikogruppene må vaksineres først

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Jeg er reddere for et aggressivt influensavirus enn for å bli smittet med hiv. Hvorfor det?