Norge

Solberg-regjeringen ypper med svenskene, men ikke britene og amerikanerne

Denne svenske myndigheten kan snappe opp om du sier/skriver noe mistenkelig på telefonen/datamaskinen din dersom du gjør det til en telefon eller datamaskin i utlandet.

Høyre og Frp vil ta opp svensk overvåking av nordmenn. Men den britiske og amerikanske overvåkingen som Snowden-dokumentene har avslørt, står det ingenting om i regjeringserklæringen.

  • Arild Færaas

Som en del av det personvern-kapittelet i regjeringserklæringenstår det at de blåblå vil «ta opp FRA-loven knyttet til det svenske forsvarets etterretningsvirksomhet med svenske myndigheter.»

Dermed følger de opp hva de fire borgerlige partiene var enige om i Stortinget i vår — at de vil granske hvilken påvirkning den svenske loven har for nordmenn.

Loven innebærer at svenskene avlytter all trafikk som krysser Sveriges grenser. Det vil si at når du er på internett eller ringer til utlandet, kan svenskene snappe opp hva du kommuniserer om. Tidligere har blant annet Datatilsynet i Norge vært kritisk til dette.

Michael Tetzschner (H) sier til Aftenposten at regjeringen vil finne en hensiktsmessig fremgangsmåte for å ta dette opp med svenskene.

— Men det vil neppe by på problemer med et vennlig naboland.

Da de borgerlige foreslo dette i Stortinget tidligere i år, stemte de rødgrønne mot. Men nå vil Høyre-Frp-regjeringen etter all sannsynlighet få flertall sammen med ihvertfall Venstre og KrF.

Avlytting og snoking

Den overvåkingen som har skapt mest rabalder i år, både i Norge og utlandet, er ikke hva svenskene driver med. Men det som USA og Storbritannia driver med gjennom sine respektive PRISM og TEMPORA-programmer.

Les også

- Skremmende at folk gir blaffen i overvåkingen

USAs PRISM går ifølge dokumenter fra varsleren Edward Snowden ut på at USAs etterretningstjeneste NSA skal ha direkte tilgang på serverne til store selskaper som blant annet Microsoft, Facebook, Google, Microsoft og Yahoo.Britenes Tempora-program handler om at de avlytter mye av internett— og teletrafikk som går fra Europa til USA. Noe som betyr at nordmenns trafikk til amerikanske nettsteder og telefoner, blir avlyttet.

- Tetzschner, hvorfor er det bare Sverige dere vil ta opp overvåking med, og ikke USA og Storbritannia?

— Den nåværende ledelsen har tatt opp saken med USA, og de er referert med at det ikke har foregått brudd på avtaler.

- Så du er fornøyd med hva den rødgrønne regjeringen har gjort?

— En ny regjering vil gå inn på personvernområdet minst like målrettet som den nåværende.

- Britene gjør jo det samme som svenskene. Men i motsetning til i Sverige har det ikke vært åpenhet rundt hva de gjør.

— Det er snakk om å orientere seg om grensekryssingen for Norge, og det er først og fremst Sverige det er snakk om. Men jeg må legge til at regjeringserklæringen ikke er begrenset slik at man ikke kan forfølge andre problemstillinger videre.

Les også

Vil at svensk overvåkning av nordmenn granskes

Sveinung Rotevatn, nyvalgt stortingsrepresentant for Venstre, sier det er et paradoks at FRA-loven nevnes i erklæringen, men ikke «Snowden-overvåkingen.»— Jeg håper ikke det er en indikasjon på at de ikke vil ta opp den, for det bør de gjøre.

- Forventer at PRISM-presset holdes

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon har tidligere krevd justisminister Grete Faremo for svar i PRISM-saken. Han vil ikke kritisere den blåblå regjeringen for at de bare nevner FRA-loven.

— Den avtroppende justisministeren har sagt at dialogen med amerikanerne ikke er avsluttet. Så jeg legger vekt på det og regner med at en ny regjering vil fortsette presset i PRISM-saken. Og det føler jeg meg trygg på at de vil gjøre.

Ellers vil ikke Thon si om han er imponert eller ei av hva den nye regjering skriver om personvern.

— Det er flere ting som er bra, og særlig at de satser på innebygd personvern. Men jeg forventet ikke at det skulle være mange spenstige tiltak i regjeringserklæringen. Det er når nye lover skal vedtas at de viser sin personvernpolitikk. Da får vi som personvernet blir trumfet av andre interesser, eller om det blir mer balanserte løsninger.

Les også

  1. Omstridt svensk terrorovervåking blir utvidet

  2. Flytting av teleregistre kan føre til svensk overvåkning av nordmenn

  3. Sverige anklages for å hjelpe USA med nettovervåking

  4. Hevder svensk etterretning tøyer loven