Norge

Sp-lederen: - Mobilisering fra grasrota har ført til nei til tiggeforbud

Trygve Slagsvold Vedum sier at han er sikker på at det ville blitt et vedtak mot tiggeforbudet på landsmøtet.

Regjeringen legger forslaget om et tiggeforbud dødt etter Senterpartiets snuoperasjon. Foto: Jan T. Espedal

 • Ntb
 • Arild Færaas
 • Roar Østgårdgjelten
 • Christian Sørgjerd
 • Stein Erik Kirkebøen

Torsdag ble det kjent at Senterpartiet trekker støtten til forslaget om et tiggeforbud i Norge. Det har partiets stortingsgruppe bestemt.

Til Aftenposten (se video oppe i saken) sier Trygve Slagsvold Vedum at det ikke minst var mobilisering fra grasrota i eget parti førte til at partiet satte ned foten mot tiggeforbudet nå.

— Denne saken ville ha kommet opp igjen på landsmøtet, og vi er sikre på at det hadde blitt et nei. Da er det mer ryddig å si nei nå, i stedet for at debatten skal gå en halvannen måned til. Stemningen i partiet har vært et helt klart nei, sier han.

Justisdepartementet bekrefter at Regjeringen trekker forslaget.

— Et forslag om å innføre tiggeforbud vil alltid skape sterke følelser og storm. Denne gangen klarte Senterpartiet ikke å stå gjennom stormen. Da har ikke vi lenger et flertall for forslaget, og vi trekker det derfor, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justisdepartementet til Aftenposten.

Mener Sp feiger ut

Jan Arild Ellingsen, som er Frps mann i justiskomiteen, er skuffet over det han karakteriserer som en snuoperasjon fra Sp i spørsmålet om tiggeforbud.

Han mener Sp feiger ut.

Jan Arild Ellingsen (Frp), medlem av stortingets justiskomité Foto: Frp

— Det overrasker meg at Sp går så dramatisk ut på det her tidspunktet. Jeg har oppfattet at Sp har to landsmøtevedtak hvor de ønsker muligheten for et nasjonalt forbud. Så velger de å gå i taket på et høringsutkast. Det er ikke en gang fremmet til Stortinget, sier Ellingsen.

«Følesesmessig og taktisk»

Ellingsen mener Sp skusler bort muligheten til å utforme en flertallspolitikk sammen med regjeringspartiene Høyre og Frp.— I stedet fraviker de sine egne landsmøtevedtak. At man skal la seg styre følelsesmessig og taktisk, slik de nå gjør, ser litt rart ut. Det er ingen vits i å gå videre med dette når de som var med på å sikre et flertall for det i utgangpunktet, nå feiger ut og gjør det motsatte.

LES MER:

Les også

Regjeringen trekker forslaget om tiggerforbud

Sp: Finnes lovhjemmel allerede

Sp-leder Slagsvold Vedum sier partiet har tatt sitt standpunkt etter at det tyder på at det finnes lovhjemmel for å slå ned på organisert kriminalitet og menneskehandel, som var en av begrunnelsene for lovforslaget som ble sendt til høring.

— Da har politiet de virkemidler som trengs for å ta bakmennene for slik virksomhet, sier Slagsvold Vedrum til Aftenposten.

Senterpartiet har i to landsmøter på rad gått inn for et forbud mot tigging. At dette kom til å bli innført i Norge, ble klargjort av Senterpartiet og regjeringspartiene på en pressekonferanse i fjor sommer. Torsdag ble altså både avtalen og landsmøtevedtaket brutt.

– Det er ansvarlig at vi tar de ulike vurderingene i partiet og gruppa på alvor. Det er et lederansvar å gjøre dette. Landsmøtevedtaket var et omdiskutert vedtak, uttalte parlamentarisk leder Marit Arnstad til NTB tidligere torsdag.

- Har ikke gitt blankofullmakt

Arnstad bekrefter til Aftenposten at det var de som ba om at regjeringen skulle legge frem et forslag om et nasjonalt tiggeforbud.

— Men vi har ikke gitt regjeringen noen blankofullmakt eller noe løfte om å støtte et forslag. Det er uaktuelt for oss å støtte et forslag som skal gjøre det kriminelt å hjelpe fattige mennesker.

- Det var det ene forslaget. Det andre gikk på å forby tigging?

— I den formen det er fremlagt er også det uakseptabelt for Senterpartiet.

- Er det mulig å omformulere det slik at dere kan godta det?

— Jeg kan nå ikke se at det er mulig i dette Stortinget.

- Men dere har landsmøtevedtak, er det ikke noe verdt?

— Selvfølgelig er det det. Et knapt flertall på landsmøtet i 2013 gikk inn for et landsomfattende forbud, men stortingsgruppen har selvfølgelig et selvstendig ansvar for å fore ta en helhetlig vurdering når et forslag foreligger. Det har vi nå gjort, sier Arnstad.

Høyre peker på Sp-initiativ

Høyre har lagt ut en tweet og en pressemelding hvor de skriver at de «trekker SP-forslaget om nasjonalt tiggeforbud.»

Dette har allerede ført til heftig debatt på Twitter og ordkløyveri blant politikere.

Høyre refser Senterpartiet for politisk avtalebrudd, men understreker at kommunale tiggeforbud i utgangspunktet var partiets foretrukne linje.

– Vi lever helt fint med at vi ikke går videre med forslaget om et nasjonalt tiggeforbud. At kommunene kan avgjøre dette på egen hånd, har vært det viktigste for oss, sier Høyres Peter Christian Frølich til NTB.

REPORTASJE:

Les også

«Selv om det kommer et tiggeforbud, er det best for oss å reise til Norge»

Opposisjonen jubler

Opposisjonspartiene på Stortinget gleder seg over at regjeringen blir stående alene om å ville innføre et nasjonalt forbud mot tigging.

– Sp har gjort en anstendig snuoperasjon når de nå trekker støtten til et nasjonalt tiggerforbud og heller ikke vil straffe medvirkning til tigging slik Justisdepartementet foreslår, sier Venstres justispolitiske talskvinne, Iselin Nybø.

– Man kan ikke forby fattigdom og man kan ikke straffe grunnleggende medmenneskelighet, tilføyer hun.

SV-leder Audun Lysbakken kommer også med ros til sin gamle regjeringspartner.

– SV er glade for at Senterpartiet ikke lenger støtter regjeringens forslag om å kriminalisere tigging og gode gjerninger. Det gir håp om et samfunn som viser raushet og toleranse for mennesker som lever vanskelige liv i nød og fattigdom, sier Lysbakken.

KrFs sosialpolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad mener Sps stortingsgruppe har utvist mot ved å bryte en politisk avtale og eget landsmøtevedtak.

– Det viser at politikere også lytter til innspill og evner å korrigere kursen når man innser at den er feil.

Sp-Klinge: — Ikke aktuelt med omkamp om tigging

Senterpartiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge var blant dem i stortingsgruppa som gikk inn for et nasjonalt tiggeforbud. Hun ser ikke for seg noen omkamp om vedtaket på landsmøtet i mars.

– Dette er en vanskelig sak for mange i Senterpartiet. Men når stortingsgruppa så tydelig har truffet et vedtak, er det ikke aktuelt for meg å delta i noen omkamp, sier Klinge til NTB.

Hun holder fast ved at det riktige ville være å innføre en nasjonalt forbud mot tigging.

– Men når flertallet i stortingsgruppa mener noe annet, så forholder jeg meg til det. Da er det også ryddigst å si ifra nå, sier hun Klinge.

– Er landsmøtevedtaket brutt?

– Godt spørsmål. Vi klargjorde det lokale tiggeforbudet i fjor sommer og kom sånn sett et stykke videre. I tillegg må stortingsgruppa forholde seg til den politiske situasjonen som oppstår mellom landsmøtene, sier hun.

Klinge mener saken kom skjevt ut at høringsforslaget fra regjeringen ble kjent.

– Det er det ingen tvil om. Men uansett ville det aldri ha vært aktuelt for Senterpartiet å forby noen å hjelpe andre, understreker hun.

Sandberg: - Alle mine tanker til Jenny Klinge

— Det er alltid trist å se at politiske partier løper fra en politikk de er for, særlig når man har alle mulighet for å gjennomføre, sier Frps nestleder Per Sandberg.

Han sier at alle hans tanker går til Jenny Klinge.

— Politikere og politiske skal selvfølgelig kunne endre eller snu i politiske saker, særlig hvis nye opplysninger og dokumentasjon legges på bordet. I denne saken, snur imidlertid Sp, før man kjenner det endelige resultatet.Da får man dessverre ikke svar på hvordan et endelig forslag kunne blitt.

 1. Les også

  Slik reagerer verden på debatten om Norges tiggeforbud

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  «Senterpartiet er på mange måter et perfekt parti»

 2. POLITIKK

  Sp: Regjeringsmakt er ikke målet

 3. POLITIKK

  Her er Sp-navnene som kan bli med i en ny Støre-regjering

 4. NORGE

  KrF-Hareide åpner for Sp-Vedum som statsminister

 5. NORGE

  Sp med mistillitsforslag mot Helgesen i ulvesaken - Ap bestemmer seg tirsdag

 6. POLITIKK

  Sp: Null sjanse for at vi skal redde Regjeringen.