Norge

Likestillingsombudet om russe-sex: - Veldig provoserende at det skjer

Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm mener kvinnesynet i enkelte russemiljøer viser at vi har lyktes dårligere med likestillingen enn vi trodde.

Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm synes saken om russen er deprimerende lesning, men hun håper og tror at dette er noe som skjer i en periode, før man kommer inn i et voksenliv som er mye mer likestilt. Karlsen, Anette

 • Hilde Lundgaard
 • Anette Aasheim
 • Lene Skogstrøm

Å utføre seksuelle tjenester er i visse russemiljøer betalingen fra unge jenter som vil rulle med russegutter. Ill: Kristian Hammerstad

I går skrev Aftenposten om noen russegutter som legger for dagen et spesielt kvinnesyn. Det kommer til uttrykk både i måten de behandler jenter og snakker om dem på, og i de etter hvert så beryktede russesangene.

Hvordan kan en ungdomsgenerasjon som er oppvokst med idealet om likestilling falle tilbake til slike primitive kjønnsstereotypier? Og hvorfor skjer det akkurat nå? Dette er spørsmål flere nå stiller seg.

 • Les saken om jenter som tilbyr seksuelle tjenester for å få rulle med russen.

Har ikke lyktes

Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm er opptatt av at norsk ungdom flest ikke har kvinnefiendtlige holdninger. Samtidig mener hun det Aftenposten har beskrevet viser at det er noe vi ikke har lyktes med. Karlsen, Anette

Likestillings— og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm er opptatt av å understreke at forholdene Aftenposten beskriver ikke gir et bilde av norsk ungdom flest. Samtidig mener hun det er veldig provoserende at det faktisk skjer.- Det betyr at vi ikke har lyktes med mye av det vi trodde vi hadde lyktes med, sier hun, og har ikke noe godt svar på hvorfor ressurssterk, opplyst norsk ungdom inntar såpass kvinnefiendtlige roller.

— Men vi lever i en overfladisk tid med et enormt press på å være vellykket. Og det å være kul omfatter også å være vågal og frempå seksuelt. Mange er usikre og det blir vanskelig å sette grenser, sier Bjurstrøm.

Hun mener det er viktig å holde fast på at Norge i stor grad er et likestilt land, og at norske menn har beveget seg svært langt på kort tid.

— Jeg håper og tror at det vi ser i disse miljøene er noe som skjer i en periode, før man kommer inn i et voksenliv som er mye mer likestilt. Jeg tviler egentlig på at dette er et uttrykk for at samfunnet er i ferd med å bli mer kjønnsdelt, sier hun, men understreker at vi vet for lite om hvordan denne generasjonen utvikler seg.

— Forhåpentligvis skjønner de at en slik umenneskeliggjøring av seksualitet er veldig skadelig for dem selv. Men det må vi følge veldig med på.

En mer kjønnsdelt verden

Kjønnsforskere er også overrasket over russens kvinnesyn.

– Det er tydelig at ungdommen blir trukket mot dette, med stor kraft og mye begjær, sier Helene Aarseth, førsteamanuensis ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning på UiO.

– Vi ser tegn til at det vokser frem en ny type polarisering mellom det mannlige og kvinnelige. Det er en mer kjønnsdelt verden helt fra barnehagen av, der gutter skal være tøffe, harde og konkurranseorienterte, og jenter skal være myke, sarte og estetiske, sier hun.

Aarseth har tidligere forsket på familielivet i middelklassen og finanseliten på vestkanten i Oslo. Hun vil ikke være forbauset hvis holdninger hun fant til den kjønnsstereotype måten å organisere familielivet på kan ha smittet over på gutter og jenter som har vokst opp i disse miljøene. Men understreker at hun ikke har forskningsbelegg for å si noe om det.

Aarseth er opptatt av at man ikke ensidig fremstiller russeguttene som «monstre»:

— Samtidig som flere av gutta på videregående sikkert kan fremstå som «tøffe i trynet» og erobrere, ser vi også at mange gutter i dag er langt mer emosjonelt kompetente, omsorgsfulle og har stor evne til selvrefleksjon, sier hun.

Positive til likestilling

Hannah Helseth, stipendiat ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, sier det ikke er lett å si hvorfor kvinnesynet er blitt slik i enkelte ungdomsmiljøer.

Stipendiat Hannah Helseth beskriver det som et paradoks at likestilling blir holdt frem som en norsk verdi, samtidig som vi lever i en tid med utrolig strenge skjønnhetsidealer. Larsen, Håkon Mosvold

Vi lever i en paradoksal tid, hvor likestilling blir holdt fram som en norsk verdi som «alle" slutter opp om. Samtidig som vi lever i en tid med utrolig strenge skjønnhetsidealer, og hvor det å være sexy fremstilles altfor ofte som en kvinnes eneste kvalitet. Det henger jo ikke sammen, og det er kanskje derfor vi hvert eneste år får sjokkoppslag om russen.

Forskerne vet ikke så mye om hvordan holdninger til likestilling og sex har endret seg over tid.

— De få holdningsundersøkelsene om likestilling som er gjort, viser at unge norske menn er relativt positive til likestilling. De få holdningsundersøkelsene om voldtekt som finnes viser at de aller fleste tar fullstendig avstand fra voldtekt og sex med mindreårige, men at det finnes en gruppe menn/gutter som er på avveie. Om dette har blitt verre er vanskelig å si, for det gjøres ikke jevnlige undersøkelser, påpeker hun.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Likestillingsombudet vil todele foreldrepermisjonen

 2. KOMMENTAR

  Hanne Bjurstrøm er et ulikestillingsombud | Kjetil Rolness

 3. NORGE

  Frykter at kjønnsdelte aktiviteter gir unge trøbbel i det norske samfunnet

 4. NORGE

  Krever politisk handling mot deling av sexvideoer

 5. NORGE

  Likestillingsombudet reagerer på idrettens kjønnspraksis

 6. NORGE

  Diskrimineringsombudet: – Historiene disse unge jentene forteller, er ikke mindre alvorlige enn det mange #metoo-varslere har fortalt