Jan Wiborgs sønn krever ny etterforskning av farens død

Hverken sønnen eller eks-kona tror han begikk selvmord.

Mor og sønn Edwige Tessier og Daniel Wiborg under lanseringen av boken «Hvem drepte Jan Wiborg?»

15 år etter at Aftenposten fortalte sønnen og eks-kona til Wiborg at han var død, sitter de to i Oslo og snakker med Aftenposten igjen.

Først fem år etter dødsfallet fikk Daniel Wiborg og Edwige Tessier vite at ingeniøren døde etter å ha falt ut av et hotellvindu i København i 1994.

LES SAKEN FRA 1999 DA AFTENPOSTEN MØTTE DEM I BELGIA.

Nå bor sønnen og eks-kona i Frankrike, men er i Norge i anledning utgivelsen av boken til forfatter Knut Lindh «Hvem drepte Jan Wiborg?».

— Jeg er overbevist om at faren min ikke begikk selvmord, sier sønnen til Aftenposten i dag.

Jan Fredrik Wiborg kastet en brannfakkel inn i den betente saken om ny hovedflyplass i Norge, med sine angrep på siktmålingene på Hurum. (se mer i faktaboksen)

Vil ha ny etterforskning

Både sønnen og eks-kona mener at det bør bli en ny etterforskning.

— Jeg har aldri trodd at faren min tok livet sitt. Men jeg er enda mer overbevist nå når jeg ser hva som kommer frem i boken. Så jeg mener at en ny og uavhengig etterforskning bør gjøres, sier Daniel Wilborg, som også var skuffet over Smith-kommisjonens konklusjon i 2001.

Den var «Det er overveiende sannsynlig at Jan F. Wiborg døde som følge av selvmord eller ulykke.»

- Er det en spesiell ting som gjør at du er overbevist over at faren din ble drept?

Jan Fredrik Wiborg skapte stor oppstandelse da han stilte spørsmål ved prosessen rundt utbygging av Gardermoen som ny hovedflyplass.

— Det er helheten i bevisene.Jan Wilborg hadde slitt psykisk før han døde. Men Edwige Tessier sier at hun har snakket med mange som fortalte i tiden før eks-mannen døde, var han på bedringens vei.

— Han var heller ikke en type som ga opp, sier hun.

BAKGRUNN: Forfatter mener Jan Wiborg må ha blitt drept

- Fysisk umulig at det var selvmord

Tidligere mandag sa forfatter Knut Lindh til Aftenposten at alt tydet på at det var et drap og ikke et selvdrap som var årsaken til Wiborgs død

På en pressekonferanse mandag ettermiddag svarte han Aftenposten slik på om han kunne utelukke at det var et selvmord.

- Det ville vært fysisk umulig.

Lindhs hovedargument handler om at glassene i hotellvinduet var så sterke at Wiborg alene ikke kunne ha greid å knuse dem. Han mente også at det var svært mange andre detaljer som talte mot et selvmord - blant annet at det hadde vært mulig å åpne vinduet.

- Og nøkkelkortet som Wiborg måtte hatt for å komme seg inn på hotellrommet ble aldri funnet.

Drapsmotivet ville Lindh ikke spekulere på.

— Jeg har bare forholdt meg til fakta.

Dersom Lindh har rett, har dansk politi tatt feil i sin etterforskning. Og Smith-kommisjonen som undersøkte prosessen rundt valget og utbyggingen av Gardermoen, feilet i tilfelle likeså.

— Jeg håper Stortinget nå vil se på saken på nytt igjen, sier forfatteren.

Har skrevet forord

Daniel Wiborg har også skrevet forordet til boken. Der skriver han blant annet at han husker faren som en «sjenerøs, intelligent, sterk og ærlig mann».

Wiborg sa før han reiste til København i 1994 at han reiste til København for å møte sønnen sin, noe sønnen sa både i 1999 og sier i dag at han ikke hadde hørt noe som helst om.

«Mitt håp er at denne boken vil bidra til å få fram sannheten om Jan Fredrik Wiborg gjennom en uavhengig og grundig utredning, og at rettferdigheten til slutt vil skje fyllest.»

Jourhavende Ingrid Wirum hos Riksadvokaten vil ikke kommentere denne saken spesifikt.

- Men generelt må det i en slik sak rettes en henvendelse til påtalemyndigheten i det landet hvor det mulige straffbare forholdet er begått.

Aftenposten har ennå ikke lyktes i å få tak i noen i det danske politiet som hadde ansvar for etterforskningen.

Eivind Smith som ledet kommisjonen som blant annet undersøkte Wiborgs død sier til Aftenposten at han ennå ikke har lest boken.

— Men av det jeg har fått referert av påstander gir ikke det meg noen grunn til å delta i en debatt.