I dag inviterer Aftenposten og Forskningsrådet/Forskningsdagene til debattmøte på Munchmuseet på Tøyen i Oslo, og temaet er " Hvorfor taper vitenskapen?" I panelet sitter blant annet professor Kristian Gundersen, direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallen, redaktør i forskning.no Nina Kristiansen og direktør Vinjar Fønnebø ved NAFKAM, Universitetet i Tromsø.
Nesten hver fjerde nordmann vil ikke følge helsemyndighetenes råd om vaksinasjon dersom det var en begynnende ny influensapandemi.
Det viser en undersøkelse som er utført av Ipsos MMI for Forskningsrådet.
— Vitenskapen taper fordi den gir ikke folk nok. Og fordi folk er herlige irrasjonelle, sier redaktør Nina Kristiansen.
Alternativ behandling
På spørsmålet "Hvor stor tiltro har du til at alternativ behandling, homøopati, akupunktør, healing eller lignende kan kurere alvorlig sykdom ?" svarer 50 prosent at de har "liten tiltro" og 22 prosent "ingen tiltro" til alternativ behandling. Problemet med spørsmålet og undersøkelsen er at mange ulike behandlingsformer er satt i samme kategori.
Les også:
Man kan ha tiltro til akupunktur, men være skeptisk til healing, men det fanger ikke undersøkelsen opp. Når man ser på undergruppene og kontrollerer for kjønn, alder, inntekt og utdannelsesnivå er det ikke stor forskjell mellom undergruppene. Antall intervjuede er 1023 i et representativt utvalg av befolkningen. Professor Kristian Gundersen ved Institutt for biologi, Universitetet i Oslo, mener å observere et stemningsskifte når det gjelder synet på alternativ behandling.
— Jeg mener å se en endring både blant politikere og innbyggere flest og at flere nå stiller kritiske spørsmål. Jeg ser en annen holdning nå enn da kvakksalverloven ble opphevet, da synes jeg mange politikere utviste stor naivitet, sier han.
Vaksineskepsis
Deltagerne i spørreundersøkelsen ble også stilt spørsmålet: I hvilken grad stoler du på at informasjonen fra norske myndigheter og forskere om helserisiko er riktig? På dette spørsmålet svarte over 60 prosent at de i stor eller ganske stor grad stolte på informasjonen.
— Det er gledelig at vi har såpass stor tillit i befolkningen, selv om vi kunne ønske at den var enda høyere, sier smitteverndirektør John Arne Røttingen ved FHI.
At under halvparten ville tatt vaksine mot en influensapandemi er han ikke overrasket over.
Les mer:
— Det er omtrent like mange som valgte å la seg vaksinere mot pandemien for noen år siden, svarer han.
Røttingen minner om at det i etterkant av svineinfluensaen ble mye debatt om vaksiner og bivirkninger.
— Pandemien ble mindre enn vi forventet og fryktet, menmange husker fremdeles at narkolepsi var en av bivirkningene ble oppdaget som en sjelden bivirkning for den aktuelle pandemivaksinen.
Stemningskifte
Professor Kristian Gundersen ved Institutt for biologi, Universitetet i Oslo, mener å observere et stemningsskifte når det gjelder synet på alternativ behandling.
— Jeg mener å se en endring både blant politikere og innbyggere flest og at flere nå stiller kritiske spørsmål. Jeg ser en annen holdning nå enn da kvakksalverloven ble opphevet, da synes jeg mange politikere utviste stor naivitet, sier han.Før onsdagens debattmøte på Munchmuseet, sier han:
— Vitenskapen står støtt, og den tar tross alt feil mye sjeldnere enn samtlige alternativer. Vi må snakke mer om kritisk tenkning og vitenskapelig metode, og det bør vies større plass i undervisningen, sier Gundersen.
Les også:
Han mener mange pasienter lar seg lure til å betale for helsetilbud som har udokumentert effekt. Har har lenge vært kritisk til hvordan alternativ medisin markedsføres.
— Mitt egentlige prosjekt er å lære bort vitenskapelig tenkemåte slik at man ikke lurer seg selv eller andre, sier han.
— Vi må snakke mer om kritisk tenkning og vitenskapelig metode, og det bør vies større plass i undervisningen, sier Gundersen.
Han mener mange pasienter lar seg lure til å betale for helsetilbud som har udokumentert effekt. Har har lenge vært kritisk til hvordan alternativ medisin markedsføres.
— Mitt egentlige prosjekt er å lære bort vitenskapelig tenkemåte slik at man ikke lurer seg selv eller andre, sier han.