Norge

Kripos advarer: Stadig flere jenter blir utnyttet på nett

– Jeg ble ordentlig redd da hele PC-skjermen min ble dekket av forespørsler fra eldre menn, sier Samila Melo (21).

– En 56 år gammel mann spurte om jeg ville gi ham oralsex mot at han ga meg 10.000 kroner, mens en annen lurte på om han skulle lære meg seksuelle ting via webkamera, sier Samila Melo (21). Nå vil hun lage film om problematikken. Foto: Kamilla Willix

 • Kamilla Amundsen Willix

Samila Melo (21) ble sjokkert da hun fikk nærmere 20 seksuelle henvendelser på et chatforum. "Thea" (21) møtte fremmede menn på internett og hadde sex med flere av dem gjennom ungdomstiden. Begge ønsker å advare ungdom mot utnytting på internett.

Ifølge Lena Susann Reif, som leder etterforskningsarbeidet i Kripos, bør foreldre sette seg bedre inn i de unges bruk av sosiale medier, og også forklare dem hvordan de kan beskytte seg mot utnytting.

– Sosiale medier er bra, men vi er bekymret for selveksponeringsbehovet til ungdommene, sier hun.

Reif sier det er vanskelig å komme med konkret statistikk på området, men mener man kan snakke om en økning av antall jenter som blir utnyttet på nett.

Ble tilbudt penger for oralsex

– Jeg ble ordentlig redd da hele PC-skjermen min ble dekket av forespørsler fra eldre menn. En 56 år gammel mann spurte om jeg ville gi ham oralsex mot at han ga meg 10.000 kroner, mens en annen lurte på om han skulle lære meg seksuelle ting via webkamera, sier Samila Melo (21).

Den 21 år gamle filmstudenten planlegger å lage film for å belyse temaet og opprettet en falsk profil på et norsk chat-forum hvor hun utga seg for å være 15 år gammel. Det endte med at hun kontaktet Aftenposten.

Les debattinnlegget:

Les også

- Hva er det egentlig eldre menn driver med på chat.no?

– Problemet er at dette er veldig vanlig. Oppmerksomheten omkring disse sakene er ikke særlig stor, og det bekymrer meg. Dette skjer jo hver eneste dag, sier hun videre.

Skrev til Si ;D om egne erfaringer

En av dem som er blitt utnyttet av eldre menn via internett, er "Thea" (21), som ønsker å være anonym.

– Jeg møtte totalt kanskje ti menn jeg hadde blitt kjent med på internett da jeg var mellom 13 og 16 år. Den første mannen kjørte meg langt inn i skogen, misbrukte meg i baksetet av bilen sin og ga meg en 10-kroning da han slapp meg av på nærmeste bussholdeplass. Jeg følte ikke at det var galt der og da, men man kjenner det virkelig på kroppen i årene etterpå, forteller "Thea" i dag.

Les debattinnlegget:

Les også

Det farlige nettet

Hun forsøker å godta at de vonde årene i ungdomstiden er en del av henne. I fjor høst skrev hun innlegg på Si ;D om opplevelsene sine. Hun håper at hennes dyrekjøpte erfaringer kan hindre andre jenter i å oppleve det samme.

– Disse mennene er ikke friske. En voksen mann har ingenting med en 13–14-åring å gjøre, sier hun.

– Ungdom må ta en risikovurdering

SAFT-undersøkelsen fra 2010 viser at nærmere 70.000 ungdommer møter folk de er blitt kjent med på internett, i virkeligheten. Rundt 6000 av disse rapporterer om ekle og ubehagelige opplevelser. Mørketallene er trolig store.

Lena Susann Reif i Kripos og er vel kjent med situasjonene "Thea" og Samila Melo beskriver.

– Ungdommer tenker ikke alltid på konsekvensene. Står man oppe i en situasjon hvor noen for eksempel spør om toppløsbilder eller nakenbilder, er hver enkelt ungdom nødt til å foreta en risikovurdering. Man må spørre seg om man vil synes det er ekkelt om bildene havner på for eksempel en pornoside. Det er veldig vanlig, forklarer hun videre.

Ingen grunn til føle skam

– Jeg tror Kripos har helt rett i at dette øker i omfang og at mørketallene er store. Det er nok en del skam forbundet med dette, og mange tør ikke å fortelle foreldre eller andre voksne om situasjonen de er inne i, tror Samila Melo.

Det kan "Thea" bekrefte.

– Jeg har ekstremt dårlig selvtillit og store problemer med å stole på folk. Jeg unner ingen å oppleve det som skjedde meg, sier hun.

21-åringen mener det aller viktigste er at man tør å snakke med noen om man står oppe i lignende situasjoner.

– Det er ingenting å skamme seg over, understreker hun.

Redd Barna: De voksnes ansvar

Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna, er klar på at vi må skape arenaer hvor voksne snakker med de unge om trakassering og overgrep. Det er de voksnes ansvar å skolere og bevisstgjøre ungdommer på grenser og respekt på internett.

Også hun er bekymret for de seksuelle krenkelsene og overgrepene som skjer mellom ungdom.

– Det er en altfor lav terskel for å spre og dele bilder og filmer ukritisk. Den som er avbildet får et stempel som hore, mens hver og en av dem som har delt det mot personens vilje ikke stilles til ansvar. Dette kan forebygges, sier hun.

Meld fra om misbruk!

Hvordan unngå ubehagelig kontakt fra fremmede på internett? Politi.no gir deg disse tipsene:

 • Lag en e-post som ikke inneholder eget navn og tenk på hva som skrives i messenger-profilen.
 • Legg ikke ut telefonnummer, da er det enkelt for andre å finne opplysninger om deg og hvor du bor.
 • En person kan utgi seg for å være forskjellige mennesker, av begge kjønn, og i alle aldre. Blokkér og avslutt kontakten med personer du er usikker på.
 • Åpenhet og dialog mellom voksne og barn er en viktig faktor for god og trygg internettbruk hos unge.
 • Meld fra til tips.kripos,no. Jo flere tips politiet mottar, jo større grunnlag har politiet til å identifisere voksne som utgjør en trussel mot barn.
  Les også:
 1. Les også

  – Det er helt normalt å rangere «de ti diggeste rumpene på 10. trinn»

 2. Les også

  Skolebarn mobbes på anonyme Instagram-kontoer

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kripos: «Internett har blitt et eldorado for overgripere som vil finne sårbare barn»

 2. KULTUR

  – Å ta noen på puppene uten at du har snakket med dem, hører ikke til noe sjekkeritual

 3. SID

  Hvorfor skammer så mange ungdommer seg? Dette sier psykologene!

 4. SID

  Vi ungdommer venter og lengter. Takk for at du forstår oss.

 5. SID

  Kjære voksne, nå må dere skjerpe dere her!

 6. NORGE

  Psykolog: – Vi har sett at unge som er med i serier som «Paradise Hotel» blir kjendiser for å ha utilslørt sex på TV