Norge

Lokker ansatte med frynsegoder

I bransjer med mangel på arbeidskraft kan gode frynsegoder lokke de beste hodene.

Det er et populært frynsegode at bedrifter sponser ansattes medlemsskort ved treningssentre, eller gir fri til trening i arbeidstiden.
  • Frøydis Braathen
    Frøydis Braathen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Gry Nilsen, fagansvarlig i Skattebetalerforeningen, forteller at de får mange spørsmål fra arbeidsgivere om skatteregler for frynsegoder.

— I bransjer med mangel på arbeidskraft, bruker arbeidsgivere frynsegoder for å tiltrekke seg de beste hodene, sier Nilsen.

Spar tid og penger

Å få betalt for vaskehjelp hjemme, barnehage eller utdanning, kan gi lommeboken et løft. Men mange frynsegoder har dessuten en verdi utover selve pengene du sparer: Tid. Dersom du får sponset vaskehjelp eller trening i arbeidstiden, sparer du ikke bare penger, men tid.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook!

Må betale skatt

Du må imidlertid betale skatt av ganske mange av frynsegoder, og sparer derfor ikke like mye som det ser ut som i utgangspunktet.

Les også

Er du overarbeidet? Her er faresignalene!

— Hvis du for eksempel arbeidsgiver betaler 10.000 kroner for vaskehjelp i året, må du skatte av det. Da lønner det seg å heller få 10.000 kroner i lønnsøkning, og få feriepenger av beløpet sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.Her er de beste frynsegodene, ifølge Nilsen:

1. Utdanning

— At arbeidsgiver dekker utgifter til utdanning er nok den gunstigste av alle frynsegoder. Alle utgifter, for eksempel skolepenger og eksamensavgift, i forbindelse med et studie eller annen opplæring er skattefritt. Du vinner derfor mye på å få en relevant etterutdanning betalt av arbeidsgiveren. Dette er også et frynsegode som arbeidsgiveren har direkte nytte av, og derfor er lettere å be om, sier Nilsen.

2. Trening

Det er ikke uvanlig at arbeidsgivere betaler de ansattes medlemskap ved et treningssenter, men mange er ikke klar over at dette er skattepliktig.

— En annen løsning, som er skattefri, er at arbeidsgiveren gir ansatte fri i arbeidstiden for å trene i bedriftens eget treningsrom. Dette er nok vanligere i statlige organisasjoner, men er ofte vanskeligere å gjennomføre i mindre bedrifter, sier Nilsen.

Trenger du råd om jobb og utdanning? Aftenpostens jobbeksperter svarer på spørsmål!

3. Barnehageplass

— Enkelte bedrifter går inn som andelshaver i en barnehage, og disponerer plasser, slik at de kan tilby gratis barnehageplass til de ansatte. Det er skattefritt, og dermed svært gunstig.

Les også

De ansatte blir slappere av bakgrunnslyd

Arbeidsgivere kan også velge å gi ansatte økonomisk støtte til den ansattes ordinære barnehageplass. Dette er også skattefritt, forutsatt at arbeidsgiver kun dekker betaling utover maksimalpris (2.330 kroner). 4. Forsikring

I mange bedrifter er det vanlig at de ansatte får livs— og ulykkesforsikring betalt av jobben.

— Mange har livsforsikring via jobb, og det er viktig å finne ut hva slags dekning du har. Enkelte har også reiseforsikring og helseforsikring. Selv om du må betale skatt av premien som arbeidsgiver betaler, er det ofte gunstig fordi bedriften ofte oppnår en bedre pris på forsikringen fordi det dreier seg om kollektive avtaler, sier Nilsen.

5. Kantinemat

— Bedriftskantine er både praktisk og tidsbesparende, og er skattefritt hvis det dreier som om et nøkternt tilbud og de ansatte selv betaler for ca. 45-50 % av kostpris på mat og pålegg, sier Nilsen.

6. Hjemmekontor

Ansatte som har hjemmekontor i egen bolig kan motta skattefri utgiftsgodtgjørelse fra arbeidsgiver. Det forutsettes at kontoret kun brukes som hjemmekontor.

— Skattyter kan velge mellom et standardbeløp på 1600 kroner pr. år eller en forholdsmessig andel av faktiske kostnader på boligen (forsikring, kommunale avgifter, ytre vedlikehold og lignende).

Eksempel: Utgifter til villaforsikring, kommunale avgifter, ytre vedlikehold (skifte takrenner etc.) og strøm er på 30.000 kroner. Den ansatte bruker 10 prosent av nettoarealet i boligen sin til hjemmekontor, og kan motta 3000 kroner i skattefri godtgjørelse.