Norge

Eirik Jensen: Ingenting som indikerte at Gjermund Cappelen var en notorisk kriminell

Den narkotikasiktede polititoppen Eirik Jensen sier til Aftenposten at han ikke har gjort noe ulovlig, men at han nok har trukket strikken.

  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

— Jeg har ønsket å vise at jeg har en fortid. Det som ligger foran meg skal jeg ta når den tid kommer. Dere får lese boken og dømme meg etter det, sa Jensen da denkorrupsjons- og narkotikasiktede politilederenmøtte pressen for å legge frem sin bok « På innsida. Historien om mitt politiliv ».

Aftenposten møtte ham rett etterpå. Se video over.

Eirik Jensen blepågrepet 24. februari fjor, siktet for grov korrupsjon. Jensen har siden vært etterforsket av Spesialenheten for politisaker.

I oktober ble han også siktet for medvirkning til grov narkotikaforbrytelse. Han ble løslatt fra varetekt i juni i fjor.

Jensen nekter straffskyld, og har hele tiden hevdet seg uskyldig.

- Ikke gjort noe ulovlig

- Hvordan havnet du i denne situasjonen?

-Det er vanskelig å svare direkte på det, og gå i detalj på det. Det er den risikoen man tar med å drive denne virksomheten. Det er en pågående etterforskning, og det er derfor jeg også har ligget lavt, sier Jensen til Aftenposten.

- Hvorfor vil du gi ut denne boken midt i en etterforskning?

— Boken startet i 2012. Jeg var i pensjonistmodus, jeg skulle gå av. Det var etter nøye overveielser jeg sa ja til å gjøre dette: Jeg ønsket å bringe til torgs de «basic-tankene» jeg har hatt for å være med å skape et effektivt politi i det å bekjempe tung og alvorlig kriminalitet i byen vår.

- Kan du ha gjort noe ulovlig i din virksomhet?

-Nei, jeg har ikke gjort noe ulovlig.

- Har du beveget deg i gråsoner, juridisk?

— Det som er det fine med den jobben jeg har bedrevet, er at man har et juridisk apparat tett på hele tiden. De fleste tingene vi gjør må klareres. Jeg har ikke drevet som noen ensom ulv, slik noen hevder. Jeg har mye notoritet på det jeg har drevet på med. Så jeg har vært godt innenfor i det jeg har drevet med.

— At jeg har strukket strikken, det har jeg nok, det tror jeg alle politifolk har. Men å gå over kniveggen på den andre siden? Det har jeg aldri gjort.

- Strukket strikken, hva legger du i det?

— At jeg har gått så tett opp mot den streken som er juridisk spiselig, som er mulig å gjøre, men ikke gå over den.

- Visste ikke at Cappelen var en kriminell

Gjermund Cappelen er den antatte hovedmannen i en hasjliga i Bærum som politiet avslørte i fjor.

Cappelen har i avhør hevdet at Jensen bisto med opplysninger og hjelp som gjorde det mulig for ham å smugle inn store mengder hasj til landet, noe Jensen har nektet for.

- Du har forklart at du har lånt Gjermund Cappelen 30 000 kroner som forklaring på hvorfor han leverte penger til deg. Hvordan kunne du gjøre det når du visste han var en notorisk kriminell?

— Akkurat det er et godt spørsmål. På det tidspunktet var det ingen ting som indikerte at Gjermund Cappelen var en notorisk kriminell. Det er det som er litt av utfordringen i denne saken også, hvor kriminell han har vært. Det er et scenario her som går inn i saken og derfor vil jeg ikke kommentere hvorfor det, etter min vurdering, var en god grunn til å gjøre det.

- Du sier nå at du ikke visste Cappelen var en notorisk kriminell, samtidig som du kaller ham et leksikon av narkotikarelaterte forhold. Sier du at du ikke ville lånt ham penger dersom du visste han drev med kriminalitet?

— I utgangspunktet er det et tema i etterforskningen og det kan angripes fra alle mulige ståsteder hva man synes om det. Den smellen, hvis det blir en smell, den tar jeg. Jeg mener jeg hadde viktige grunner til å gjøre det jeg gjorde den gang, men om jeg hadde gjort det en gang til, det tviler jeg på.

- Hva med oppussingen av badet, er det riktig at Cappelen var med på det?

— Nei, det var det ikke.

- Overhodet ikke?

— Nei.

- Hva med andre i Cappelens nettverk?

— Det vet jeg ikke. Men det visste jeg ikke noe om før jeg ble konfrontert med det.

Møtte pressen for å legge frem bok

— Det var et voldsom fremmøte, sa Jensen, da han kom ut til et samlet norsk pressekorps torsdag morgen.

— Jeg vet nesten ikke helt hvor jeg skal begynne.

— Jeg har heller likt meg i skjul og dekning. Men etter å ha gått noen runder med meg selv synes jeg det var riktig å prøve å gi lesere, journalister og politikere et innblikk i hvordan kulturen vår i politiet er og hva slags utfordringer et moderne politi står overfor, sa Jensen.

— Historiene er bare illustrasjoner. Det er budskapet som er viktig. Jeg har ønsket å vise at jeg har en fortid. Jeg har også vært rabbagast. Jeg er ikke like stolt av alt, sa Jensen til de svært mange fremmøtte journalistene.

Eirik Jensen: - Dette er ingen form for forhåndsprosessering. Se video:

Pågrepet og siktet

«Etter 30 år på innsiden av Norges verste kriminelle miljøer og Oslo-politiet mest spennende seksjoner, befant jeg meg plutselig på en helt annen innside», skriver Jensen i boken.

— Det som ligger foran meg skal jeg ta, når den tid kommer. Dere får lese boka og dømme meg etter det, sa Jensen torsdag.

Snakket om politikultur

Han var svært opptatt av å komme med politifaglige innspill da han møtte pressen.

— Det er enkle budskap jeg kommer med. Men det er dette jeg tror på. Jeg håper det er noen ingredienser i denne boken som gjør sitt til at noen begynner å reflektere, sier Jensen.

— Jeg prater med alle uansett. Det koster, det vet jeg. Men jeg synes det er verdt det. Timeglasset er snudd, sanden renner ut og jeg har ikke så mye tid igjen. Dette er et ønske om å bidra. Jeg ble ganske brukbar i jobben min og resultatene kom. Det viktigste for meg er at Oslo er en trygg hovedstad, sier Jensen.

- Ingen forhåndsprosedering

Han var også opptatt av det han selv hadde fått til og grunnene for det.

— Boken er ingen form for forhåndsprosedering. Jeg håper alle de som er kritiske, ser at det ligger noen tanker i bånn. Man kan gjøre seg noen tanker om meg, helt klart. Jeg vil bli husket for at jeg har fått til litt. Det er jeg stolt av, sier Jensen.- Man må ut å tråkke for å skjønne ting. Mastergrader og bachelorgrader er greit, men det hjelper ikke om man ikke har basiskunnskapen i orden. Man må ut med skoa på for å finne nøkkelen. I denne boka her ligger det noen smånøkler for de som er interessert, mener Jensen.

Kommentator: — Tydelige politifaglige innspill

Per Anders Madsen, kommentator i Aftenposten, sa dette etter pressekonferansen:

— Han ønsker å dele sine erfaringer og å komme med tydelige politifaglige innspill. Hovedbudskapet er at man må være der de kriminelle er og lære å forstå de kriminelle for å bekjempe kriminalitet på god måte, sier Madsen

Han mener boken er troverdig.

— Han beretter fra sine egne erfaringer på en levende og troverdig måte. Men det er også klart: Boken lager et bilde av en person. Den etableringen av personen Eirik Jensen kan man ikke isolerer fra den spesielle situasjonen han nå er oppe i knyttet til siktelsen, sier Madsen.

Forsto ikke hva det dreide seg om

I kapittelet kalt « Dolken i ryggen» forteller han at han i løpet av det første avhøret ikke forsto hva det dreide seg om, men han forsto at det var Gjermund Cappelen som var involvert.

Cappelen, som har fått dekknavnet «Henrik» i Jensens bok, beskrives som «en mann som helt siden 1990-tallet har hjulpet politiet med en rekke kjente og mindre kjente saker».

Jensen har tidligere antydet at press fra kriminelle miljøer kan være årsaken til at Gjermund Cappelen hadde navngitt han som medhjelper.

Mener Jensen kan knyttes til innførsel av hasj

Spesialenheten for politisaker mener å kunne knytte Jensen til innførsel av minst 80 kilo hasj.

Sentralt i saken er det som skal være flere hundre tekstmeldinger mellom Jensen og Cappelen, hvorav en stor mengde er gjenskapte, tidligere slettede tekstmeldinger fra ulike telefoner.

Mistanken mot Jensen knytter seg også til oppussingen av et bad som Cappelen skal ha finansiert, en pengeoverlevering fra Cappelen til Jensen, og kontantinnskudd på tilsammen over 300.000 kroner gjennom flere år, flere av dem kort tid etter at han hadde møtt Cappelen.

Les også:

Les også

Cappelens forsvarer om Eirik Jensen-boken: - Ting blir ikke mer sant fordi det står i en bok

— Et leksikon over narkotika

Ifølge Jensen har Cappelen vært hans informant gjennom store deler av hans politikarriere.

"Han er et leksikon når det gjelder narkotikarelaterte forhold i Norge og utlandet. Helt unik sammenlignet med andre informanter".

Jensen skriver at Cappelen bidro med enrom kunnskap om kriminelle virksomheter, nettverk, metoder, kodekser og personer som har drevet tung organisert kriminalitet nasjonalt og internasjonalt over lang tid.

Les også:

Les også

Spesialenheten mener å ha avslørt hasjvarsel fra Eirik Jensen

Se tidslinjen over narkotikasaken og Eirik Jensens involvering:

Les også

  1. Utvidet Jensen-siktelse etter SMS-funn

  2. Slik skal Jensen og hasjsmugleren (47) ha møttes første gang

afp000849425-Cw3g_Ua36q.jpg

Les mer om

  1. Eirik Jensen-saken