Politimesteren: – Drepte trolig alle etter første kontakt med politiet

TØNSBERG (Aftenposten): Fem er drept, og to er skadet. Politiet tror alle ble drept etter deres første kontakt med den siktede. En 37 år gammel dansk statsborger er pågrepet og siktet. Han er en kjenning av politiet.

Politimester i Sørøst, Ole Bredrup Sæverud, møtte pressen etter at fem personer ble drept på Kongsberg onsdag kveld.

Saken oppdateres.

Det var fire kvinner og en mann som ble drept på Kongsberg onsdag. Alle var i alderen 50 til 70 år, opplyser politiet på en pressekonferanse i Tønsberg torsdag.

– Ingen av de drepte er formelt identifisert ennå, det vil ta litt tid. Men de pårørende er varslet med det forbeholdet, sa politimester Ole Bredrup Sæverud i Sørøst politidistrikt på en pressekonferanse torsdag.

Besøksforbud

Etter det Aftenposten kjenner til, har den siktede mannen hatt besøksforbud hos foreldrene. Det fikk han etter å ha oppført seg truende ved flere anledninger. Aftenposten har sett den rettskraftige dommen fra sommeren 2020.

Påtalemyndigheten mente at det forelå «særlige forhold som gir grunn til å anta at det foreligger risiko for at den forbudet retter seg mot, ellers vil begå en straffbar handling overfor, forfølge eller på annet vis krenke de andres fred».

Les også

37-åringen fikk besøksforbud hos foreldrene og oppførte seg truende. Dette vet vi om den siktede mannen i Kongsberg.

Var konvertitt – politiet fikk bekymringsmeldinger

Mannen som er siktet for drapene, har konvertert til islam. Det har vært bekymring om radikalisering, opplyser Bredrup Sæverud.

– 37-åringen er konvertitt til islam. Har han vært i politiets søkelys tidligere?

– Det har vært en bekymring rundt radikalisering, som politiet har fulgt opp. Men det har ikke vært noen meldinger på mannen i 2021.

Politiet skal ha hatt samtaler med den nå 37 år gamle mannen som er bosatt i Kongsberg. Politimesteren vil ikke si noe om hva mannen har forklart, men han har vært samarbeidsvillig.

Politiet skal ha fått bekymringsmelding om mannen i 2020. Aftenposten kjenner til at politiet er varslet om mannen også tidligere. Sæverud bekrefter at det dreier seg om flere bekymringsmeldinger.

– Det har vært flere meldinger, men hvor mange og over hvor lang tid, har jeg ikke oversikt over. Det er noen, men alle meldingene har vært fulgt opp, understreker politimesteren.

– På hvilken måte er bekymringsmeldingene fulgt opp?

– Vi har en metodikk på det i samarbeid med politi og PST. Nøyaktig hva som er blitt gjort, kan jeg ikke si noe om, svarer Sæverud.

Har du informasjon om saken? Send gjerne tips eller bilder til tips@aftenposten.no eller ring oss på 02286.

Drepte trolig alle fem etter første politikontakt

Det første angrepet skal ha skjedd på Coop Extra på Vestsiden, en sentrumsbydel i Kongsberg. Den siktede skal ha rømt fra butikken, men han brukte ikke hovedinngangen.

– Klokken 18.12.30 fikk politiet melding om en mann med pil og bue som skjøt mot folk. Klokken 18.17 var den første patruljen på stedet, opplyser politimesteren.

Nøyaktig samme klokkeslett ble det sendt ut en såkalt PLIVO-melding der alle nødetater blir varslet om en livstruende hendelse.

Patruljen som kom først til stedet, hadde den første observasjonen av mannen klokken 18.18. Så fikk de øye på ham en gang til.

– Ved andre hendelse blir de beskutt med piler, og de mister kontakt med mannen. Han kommer seg unna og blir sett forskjellige steder i byen, sa politimesteren.

Politiet tror drapene på de fem personene skjedde etter dette.

– Det er rimelig klart at alle er drept etter at politiet var i kontakt med gjerningsmannen første gang, sier Bredrup Sæverud.

Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen bekrefter overfor blant andre Laagendalsposten at noen er funnet døde inne i boliger, mens noen er funnet døde ute.

Politimann skadet

Klokken 18.47 ble det meldt at gjerningsmannen er pågrepet. Det skal ha blitt avfyrt varselskudd under pågripelsen, sier politimesteren.

Han opplyser at det var lokalt politi fra Sørøst politidistrikt som pågrep ham.

Politiet ønsker av hensyn til etterforskningen ikke å opplyse hva slags våpen gjerningspersonen har brukt.

– Han har brukt en pil og bue og andre våpen, men vi går ikke ut med informasjon om hva slags våpen dette er, sier Sæverud.

Mannen vil bli fremstilt for fengsling i Buskerud tingrett fredag, får Aftenposten opplyst på politihuset i Tønsberg. Fengslingsmøtet vil trolig skje i Drammen tinghus.

Sivil politimann truffet av pil i butikk

– Til sammen i hendelsesforløpet frem til pågripelsen har 22 patruljer vært i innsats. Ytterligere ressurser var på vei, men kom ikke frem før pågripelsen, sier politimester Ole Bredrup Sæverud i Sørøst politidistrikt.

– Det er opplyst at en sivil politimann ble skadet. Når skjedde dette?

– Det skjedde før den første kontakten, svarer politimesteren. Mannen skal ha møtt på gjerningsmannen med pil og bue inne i Coop Extra-butikken.

– Han er i butikken, blir truffet og skadet, sier Sæverud til Aftenposten.

Mannen skal ikke være alvorlig skadet.

37-åringen ble pågrepet av politipatruljer fra Sørøst politidistrikt klokken 18.47. Sæverud sier at politiet er rimelig sikre på at mannen handlet alene.

På spørsmål om hvorfor det tok en halvtime å pågripe mannen, opplyser han:

– Det var et uoversiktlig område og mange patruljer i innsats. Men nøyaktig hvorfor, det vet jeg ikke, sier Sæverud.

Skal lære av hendelsen

Politiets etterforskning går i flere spor.

– Det er naturlig å avklare om drapene er en terrorhandling. Men konklusjonen og svaret på det har vi ikke, sier Bredrup Sæverud.

– Vi skal lære av dette. Den fasen er vi ikke kommet til ennå, sa Sæverud.

Han viste til blant annet terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya i 2011.

– Vi er helt sikre på at vi kan trekke læring av dette også, sa politimesteren.

Spesialenheten for politisaker ble varslet og koblet inn i saken allerede onsdag kveld.

De drepte og skadede

Tidslinje for hendelsene