Norge

Andersen tilstår NOKAS-ranet

Lars Erik Andersen har innrømmet å ha vært med på NOKAS-ranet.

  • Nicolai Heyerdahl

Andersen har denne uken avgitt en detaljert forklaring om sin egen rolle under ranet, der han erkjenner at han var med i ranslaget.

I avhør har han også pekt ut Kjell Alrich Schumann som drapsmannen, får Aftenposten.no opplyst.

Andersen har tidligere hardnakket benektet at han hadde noe med NOKAS-ranet å gjøre, og påsto i retten at han var i Oslo ransdagen.

Egen rolle

Andersen har bortsett fra dette kun forklart seg om sin egen rolle under ranet. Han skal ikke ha kommet med noen nye opplysninger om hvor det er blitt av utbyttet, eller hvem som har bistått ranslaget etter anslaget i Stavanger.

Det skal heller ikke være gjort noen nye beslag i saken som følge av hans forklaring.

— Jeg kan bekrefte at Andersen har vært inne til et avhør denne uken. Denne prosessen vil fortsette, og det kan bli flere avhør til uken. Men jeg vil ikke komme inn på innholdet i avhøret, sier etterforskningsleder Ernst Rossebø i Stavanger-politiet til Aftenposten.no.

Lars-Erik Andersen ble bistått av sin forsvarer Harald Stabell under avhøret. Men Stabell vil ikke kommentere innholdet i avhøret overfor NRK.

Under rettssaken kom det frem at et av gislene under ranet mente at Schumann kunne være drapsmannen, ut fra bildene han senere så av den NOKAS-dømte raneren.

Aktoratet tok ikke ut tiltale for drap, men valgte å tiltale alle de som skal ha deltatt for grovt ran med døden til følge.

NOKAS-dømte Johnny Thendrup erkjente før rettssaken at han deltok under ranet. Han åpnet tidligere i mars for å fortelle hvem som skjøt og drepte Arne Sigve Klungland (53) i Stavanger.

Thendrup skal være kjent med at Lars-Erik Andersen har gitt en ny forklaring i saken. Men Thendrup har så langt ikke signalisert at også han vil gå i nye avhør, får Aftenposten.no opplyst.

Fikk 15 års fengsel

— Kjell Alrich Schumann er overrasket og stiller seg uforstående til de nye opplysningene om Lars-Erik Andersens forklaring, sier advokat Morten Furuholmen til NTB.Ørjan Berven, som er bistandsadvokat, er informert om de nye avhørene. Han håper dette vil føre til at også andre vil forklare seg om sin rolle i det brutale ranet.

Heller ikke statsadvokat Arild Dommersnes vil si noe om hva som er kommet frem i avhøret.

Ikmet Kodzadziku, Lars-Erik Andersen og Dan Pettersen fikk 15 års fengsel i Stavanger tingrett. Sorenskriver Helge Bjørnestad omtalte dette som «normalstraff» for et ran som NOKAS-ranet.

Les mer om NOKAS-saken her.

Les også

  1. Risikerer hevn i fengsel

  2. Alle NOKAS-dømte anker

  3. Nekter å tyste etter NOKAS og Munch

  4. Toska: - Uskyldige dømt

Lars-Erik Andersen fikk 15 års fengsel i Stavanger tingrett.