Høie enig med helsemyndighetene: Smittetrategien har ikke fungert godt nok

Helsemyndighetene vedgår at smitten har økt raskere i høst enn det de hadde ventet. Nå varsler statsminister Erna Solberg pressekonferanse om koronasituasjonen torsdag.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– Vi har ikke veldig god kontroll, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NRK.

– Smittestrategien har ikke fungert godt nok, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Kommentarene kommer etter at det ble registrert rekordhøye smittetall både i Oslo og nasjonalt onsdag.

Onsdag ettermiddag ble det klart at statsminister Erna Solberg holder pressekonferanse om koronasituasjonen torsdag klokken 12. Den vil særlig dreie seg om gjenåpningen og smitte blant barn og unge.

Smitterekord i Norge

Det siste døgnet er det registrert 1.796 koronasmittede i Norge, ifølge MSIS. Dette er det høyeste tallet på ett døgn så langt under pandemien.

Den forrige toppnoteringen var 1.552 nye smittede og kom fredag i forrige uke.

Også Oslo har notert ny smitterekord med 677 smittede siste døgn. Nå ber byrådet helsemyndighetene om råd for hvordan de skal håndtere smitten i skolen.

Ifølge MSIS-oversikten til Folkehelseinstituttet ved midnatt natt til onsdag er 160.174 nordmenn bekreftet smittet siden pandemien startet, og økningen det siste døgnet oppgis å være 1.796.

Høie: Må justere kursen

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier seg enig med Camilla Stoltenberg om at smittestrategien ikke har fungert godt nok.

Det sier han til VG onsdag.

De siste dagene har vært preget av lange køer på teststasjoner i flere av landets største byer. Her fra Adamstuen i Oslo 25. august.

FHI-direktør Stoltenberg påpekte overfor NRK onsdag morgen at det er særlig smitten i skolene som vekker bekymring. Hun slo fast at smitten hadde økt raskere enn FHI og Helsedirektoratet hadde forventet, og at dette ikke er ønskelig.

For første gang er det nå flere barn og unge som blir smittet i skole og barnehage i Oslo, enn hjemme. På flere skoler har mange klasser blitt sendt hjem i karantene. Enkelte skoler er helt stengt.

– Vi kan ikke ha som krav at ingenting blir problematisk, for det gjør det. Men vi må finne løsninger og justere kursen underveis, sier Høie til VG.

Nakstad sier det vil hjelpe på når flere nå blir vaksinert de neste ukene. Men Norge må komme seg gjennom de neste fire-fem ukene, frem til flere er fullvaksinerte, før man kan få mer kontroll, sier han.

89 innlagt

Tirsdag var 89 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på ti pasienter fra dagen før. 11 av pasientene får respiratorbehandling, og 22 ligger på intensivavdeling. Tallet på innlagte er det høyeste siden 26. mai, ifølge oversikten.

I de siste 4 ukene har medianalderen blant nye pasienter innlagt i sykehus vært 46 år.

FHI regner det som lite sannsynlig at epidemien blir så stor som tidligere bølger, og at sykehusenes kapasitet trues.

– Det har ikke vært ønske fra Helsedirektoratets og Helsedepartementets side at det skal spre seg så mye smitte i skolene, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Mye av smitten skjer på skolene. FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier til NRK at høstens smittestrategi ikke har fungert godt nok.

– Det har ikke vært ønske fra Helsedirektoratets og Helsedepartementets side at det skal spre seg så mye smitte i skolene, og det har økt raskere enn det vi forventet, sier Stoltenberg.

Hun sier det nå er vanskelig å tolke tallene fordi det er så mye selvtesting.

– Da registreres ikke de negative prøvene. Det betyr at vi i mye mindre grad enn før vet om disse tallene representerer hvordan epidemien utvikler seg. De er ikke direkte sammenlignbare med tidligere tall.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror antallet koronapasienter ikke vil komme opp i nivået til den tredje smittebølgen, selv om smitten nå stiger raskere enn ventet.

Tresifret antall innleggelser

Om kort tid kan vi være oppe i et tresifret antall sykehusinnleggelser på grunn av korona, tror assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

– Det store spørsmålet er hvor mange alvorlige sykdomstilfeller vi får når smitten øker slik som nå. Jeg tror vi vil få et tresifret antall inneliggende pasienter om ikke så lenge, mer enn hundre som ligger inne samtidig, sa Nakstad til NTB tirsdag.

– Men jeg håper at vi ikke når de samme nivåene som i vinter da vi hadde den tredje smittebølgen, føyde han til.

Fått konsekvenser

De høye smittetallene den siste tiden har fått konsekvenser for gjenåpningsplanen.

– Foreløpig har man satt gjenåpningen på pause for å kunne gjennomføre mer vaksinering, og regjeringen vil ta stilling til dette i helhet i tiden fremover, sa Nakstad.

Til sammen er 814 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,5 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

Til nå har 3.856.128 personer fått første dose av koronavaksinen, og 3.042.690 personer har fått andre dose.