Moderne vikinger

Med rå muskelkraft sjøsatte båtentusiaster i går fire tradisjonsrike norske båter ved Sjøfartsmuseet på Bygdøy - som sindig motsats til det økende antall dollarglinsende flybridgemonstre.

Ved hjelp av høyvann og urgammel skyveteknikk ble den største av de fire båtene sjøsatt.

Høyvann og urgammel skyveteknikk gjorde susen da 30 mann satte den største av de fire båtene på opptil 40 fot på vannet. Båtentusiast Marius Løkse (33) eier selv den minste på 26 fot, en Åfjordsbåt fra 1880, nærmest et vikingskip i miniatyr. Han myser mistroisk mot plastcruisere i mangemillionersklassen, som suser forbi i stadig økende antall.

Edda-resept.

Løkses eget båtklenodium er restaurert de siste fire årene med omfattende egeninnsats. Den klinkbygde trebåten lukter, men ikke som de dieselluktende klimabombene i plast. Fortøyd ved Sjøfartsmuseet lukter og glinser båten av tjære etter oppskrift fra båthold i Snorres nedtegning fra Eddakvad. Andre fremkomstmidler enn årer og råseil er bannlyst om bord. — Jeg fikk båten tildelt som hva jeg kaller oppgave, ikke en gave. Det skjedde ved et leirbål med andre båtentusiaster. Båten ros normalt av fire-seks mann på vikingers vis - ofte med råseilet oppe.

Tid, ikke penger.

Utgiftene til restaurering er som en pølse i slaktetiden å regne sammenlignet med lystbåteiernes budsjett. Tradisjonsbåtenes eiere kommer langt med øks, sag, tollekniv, trematerialer og tjære - og svært god tid.- Dette er for meg en livsstil blott til lyst. Er båten først restaurert, så krever den mindre vedlikehold enn tresnekkene med flere lakkstrøk. Det holder med utskifting av klinker og tjære påført helst om høsten, ifølge Snorres nedtegninger.

Til havs.

Tradisjonsbåtene brukes aktivt. Selv har Marius Løkse de siste årene rodd svenskekysten sammen med kompiser. I år planlegges en lengre ferd i Terje Vigens kjølvann med overfart fra Kristiansand til Limfjorden på Jylland. På returen har de med seg to tønner bygg som beskrevet i Henrik Ibsens kjente dikt.Sikkerheten ivaretas med følgebåt og moderne utstyr. Så arrangeres seilkurs frem til Kragerø. Der kommer fruen Toril om bord med sønnen Alio (2). Turen går til det årvisse stevnet for tradisjonsbåter, i år i Horten.Ytterligere to Åfjordsbåter og en fembøring ble satt på vannet i går. Prisen for båtplass og vinterlagring er ikke avskrekkende: 1500 kroner, også det i grell kontrast til hva den moderne lystbåteier betaler. Men tradisjonsbåtene, alt fra Nordlandsbåter til fembøringer, må tilfredsstille museets krav. Det var vikingene som foredlet båtenes sjødyktighet. Som Marius Løkse sier det: De skapte det ypperste av norsk design - i pakt med moder jord.