Kongen sykmeldt: Har forkjølelsessymptomer

Kong Harald (84) har forkjølelsessymptomer og er sykmeldt, melder kongehuset. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), som besøkte kongeparet før hun testet positivt på korona, håper hun ikke har smittet kong Harald.

I dag fredag leder kronprins Haakon statsråd. Kong Harald er sykmeldt de neste dagene. Her fra statsråd forrige fredag, der prinsesse Ingrid Alexandra deltok på sin 18 årsdag sammen med kronprins Haakon og regjeringen.

«Hans Majestet Kongen har forkjølelsessymptomer og er sykmeldt de neste dagene. Alle nødvendige undersøkelser og tester vil bli gjennomført», skriver kongehuset i en pressemelding fredag.

Kronprins Haakon vil lede fredagens statsråd i Kongens fravær. Det opplyses i pressemeldingen at kronprins Haakon ikke har symptomer og har testet negativt for korona, men ikke om kong Harald har testet negativt.

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med kongefamiliens kommunikasjonsstab. I en SMS opplyses det om at de ikke har mer informasjon enn det som står i pressemeldingen. Vedkommende som skrev meldingen, har ikke oppgitt noe navn.

– Håper inderlig ikke jeg har smittet kong Harald

Det ble torsdag kjent at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) besøkte kongeparet før hun fikk bekreftet koronasmitte.

Huitfeldt håper hun ikke har smittet kong Harald med covid-19 etter at det fredag ble kjent at kongen har forkjølelsessymptomer.

– Jeg ønsker Hans Majestet god bedring. Jeg har hatt en fin samtale med kronprins Haakon nå i morges, og jeg er takknemlig for at kronprinsen videreformidler min varme hilsen til kong Harald. Som jeg sa i går, er jeg som alle andre redd for å smitte noen, og jeg håper inderlig ikke at jeg har smittet kong Harald, dronning Sonja eller kronprins Haakon i audiensen i går, skriver utenriksministeren i en uttalelse til NTB.

Torsdag ettermiddag testet Huitfeldt positivt for covid-19, bare timer etter at hun hadde vært i audiens på Slottet hos kongen, dronningen og kronprinsen.

Støre ønsker kongen god bedring

Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker kongen god bedring.

– Jeg ønsker kongen riktig god bedring og håper han raskt blir frisk igjen! skriver Støre i en SMS via Statsministerens kontor til NTB.

Høyre-leder Erna Solberg håper også at kongen blir raskt frisk.

–Jeg ønsker kong Harald god bedring, og vi håper kongen snart er tilbake i full vigør, skriver Solberg i en SMS.

Kong Harald har fått tre doser med koronavaksine. Han har vært sykmeldt flere ganger de siste årene, blant annet i 2020 da han fikk operert inn en ny hjerteklaff.