Bråthen sier han planla Kongsberg-angrepet i fire måneder

På Youtube lærte Espen Andersen Bråthen hvordan han skulle drepe fortest mulig med kniv. Han lærte også hvordan han skulle skyte med pil og bue.

Aktor Andreas Christiansen og Vibeke Gjøslien Martins stilte Bråthen flere spørsmål i retten tirsdag.

Etter at Bråthen hadde blitt pågrepet i Kongsberg 13. oktober i fjor, tar politiet seg inn i leiligheten hans. Der ser de at både sofaen og en stol er ødelagt av stikk fra en eller flere kniver.

Møblene er ødelagt fordi massedrapsmannen hadde testet knivene sine før han skulle bruke de til å drepe. I retten omtalte han knivene som «sverd». Den ene hadde et knivblad på 33 centimeter.

– Jeg prøvde sverdene. Jeg hadde i fire måneder visst at angrepet skulle skje, sa Bråthen i retten tirsdag.

Siden Bråthen ble pågrepet har det vært uklart hvor lenge politiet mener han planla sitt dødelige drapsraid i Kongsberg.

Brukte Youtube for å lære

Bråthen sier selv at han hadde planlagt angrepet i lengre tid. Han vurderte også flere steder å angripe i Kongsberg, blant annet ved høgskolen i byen. I 2018 ble den en del av Universitetet i Sørøst-Norge.

Bråthen hadde blant annet fikset ny streng til pil og buen sin, en bue han kjøpte for to år siden.

– Jeg så på filmer på Youtube for å lære meg hvordan den skulle brukes, sier Bråthen.

Bilder av buen og flere av pilene som ble benyttet av gjerningspersonen. Bildene er frigitt av statsadvokaten, knyttet til den pågående rettssaken mot Espen Andreassen Bråthen i Buskerud Tingrett.

Bråthen hadde før denne kvelden aldri stukket noen med kniv. Da han gikk ut døren i Kongsberg litt over klokken seks den kvelden, hadde han med seg fire kniver.

Han visste de ville drepe. Han hadde brukt tid på å sette seg inn i videoer av hvordan de skulle brukes. Hvordan han skulle drepe fortest mulig. Han søkte på anmeldelser av kniver.

Da politiet senere gikk gjennom mobiltelefonen hans, fant de også flere bilder av ulike våpen, kniver og menneskelig anatomi.

De fant også fakturaer på bestillinger av våpen som kan knyttes til drapshandlingene.

De siste årene før han angrep søkte han mye på vold, drap og dødsfall på nettet, ifølge politiet.

Bråthen er tiltalt for fem drap og elleve drapsforsøk i Kongsberg. Alle ofrene døde nærmest momentant.

Kenneth Lanto Bjerkestrand, politifaglig etterforskningsleder, forklarte seg tirsdag om hva de fant på Bråthens mobiltelefoner og datamaskiner da disse ble beslaglagt.

– Fikk bare ideen på dagen

I samme hvite skjorte, med samme kroppsholdning som tidligere, snakket Bråthen i retten tirsdag om livet sitt før angrepet 13. oktober i fjor.

Han sa nok en gang at han ønsket å drepe for å bli født på ny, på et bedre sted. Han var redd han skulle bli blind og tenkte det var like så godt at han bare kunne dø.

Derfor måtte han drepe for å bli født på ny, mente han. Men han innrømmer at tankene om gjenfødelse bare er en idé.

– Jeg fikk den ideen på dagen, bare. Det var ikke verdt det å drepe disse menneskene. Jeg har jo det livet her å leve, sa Bråthen til aktor Vibeke Gjøslien Martins.

Hevder han var mye alene

Bråthen sa han har vært mye alene de siste 15 årene. At sist han hadde noen venner var på ungdomsskolen.

Han beskriver et liv preget av sine egne problemer. Han slet med å få bolig, han drakk alkohol og brukte hasj og amfetamin.

– Jeg ble veldig dårlig. Jeg surret på, sier Bråthen.

Da han fant et sted å bo kunne han senke skuldrene. Da kunne han tenke på hva som hadde gått galt.

– Hvordan alt kunne bli som det ble, sier Bråthen.

Han mener svaret er at han var i en boble. Ikke hadde blitt lært opp til noe. Aldri hadde lest noen bøker.

– Jeg visste ikke bedre, sier Bråthen.

Pia Therese Wiik er psykologspesialist og har ansvaret for behandlingen av Espen Andersen Bråthen på psykiatrisk sykehus. Tirsdag vitnet hun i retten.

– Ikke tvil om diagnosen

Bråthens forsvarer, Fredrik Neumann, er enig med aktor om hva som var motivasjonen for at 38-åringen gjorde det han gjorde i fjor høst. De peker på sykdom.

Bråthen var utilregnelig da han angrep. Han hadde det som kalles sterkt avvikende sinnstilstand, mener både aktor, forsvarer og psykiatere.

Forsvareren mener Bråthen er en alvorlig psykisk syk mann. Han har fått diagnosen paranoid schizofreni.

Ifølge forsvareren har Bråthen grove vrangforestillinger i tid og forteller om forestillinger han skal ha hatt før han ble født.

Bråthen har siden to dager etter angrepet i fjor vært innlagt på psykiatrisk sykehus. Han mener selv at overføring til tvungent psykisk helsevern vil være bedre for ham enn fengsel.

I retten tirsdag vitnet psykologspesialist Pia Therese Wiik. Det er hun som behandler Bråthen nå. Hun er ikke i tvil om at Bråthen har paranoid schizofreni.

Wiik mener Bråthen har hatt vrangforestillinger i så mange år, og har en tilstand som gjør at han vil trenge behandling lenge.

På spørsmål fra aktor om Bråthen noen gang ville bli helt frisk, svarte ikke Wiik konkret, men at diagnoser er ferskvare.