Norge

Tilbake i alpinsirkuset

Ingmar Stenmark fikk mer oppmerksomhet enn alle Åres verdensmestere tilsammen.

Ingemar Stenmark var i går tilbake i alpinsirkuset. - Dette minner meg om hvilket press det var å skulle prestere hele tiden. I dag går det bra, men sånn som dette hadde jeg ikke orket å ha det ofte, sa svensken til et fulltallig pressekorps.
  • >sandven
  • Arild<br

Pressesenteret var stappfullt, og TV-teamene fulgte Stenmark fra inngangsdøren opp til sofaen på scenen.Der regnet blitzene i ett minutts tid, mens Stenmark satte seg ned sammen med en celeber gjeng av gamle stjerner:Bojan Krizaj, Franz Klammer, Andreas Wenzel, Paul Frommelt og Jonas Nilsson.Samt Thomas Fogdö, vinneren av verdenscupen i slalåm 1993, som ble lam etter en alpinulykke to år senere.På grunn av Fogdö er 20 tidligere toppløpere fra åtte nasjoner i aksjon i kveld i "Skistar Invitational", som de håper skal innbringe 1 million svenske kroner til Active Life Foundation, Fogdös fond for topputøvere som er blitt skadet.Der blir det Team Stenmark mot Team Krizaj, og tilsammen har ekstoppene 583 pallplasseringer i verdenscupen, 34 VM-medaljer og 16 OL-medaljer.— Jeg ble veldig glad da Thomas ringte og hørte om jeg kunne stille opp. Det er et flott tiltak og gir meg muligheten til å møte igjen gamle venner jeg ikke ser så ofte, sa Ingemar Stenmark.

Stenmark mot Krizaj.

I dag følger 50-åringen de svenske hjemmehåpene i VMs slalåmrenn, og 19.30 i kveld skal han selv i aksjon i parallellslalåm mot Bojan Krizaj.- Det er ikke viktig å vinne i kveld, men å støtte en god sak, sa mannen med flest verdenscupseire i skihistorien - 86.Den gamle mesteren ser ikke ut til å veie ett kilogram for mye, og bekrefter at han holder seg i form.- Trener du "stenhårt"? Ble han spurt.- Nja, en eller to dager i uken, om det er "stenhårt" vet jeg ikke.Først går det på engelsk, så stormer kameramenn og -kvinner, fotografer og journalister scenen før seansen, som skal være på svensk.Det er kaos, intervjuer på engelsk og tysk, og alle vil ha sitt. Et styr Ingemar Stenmark innrømmer at han ikke savner.- Dette minner meg om hvilket press det var å skulle prestere hele tiden. I dag går det bra, men sånn som dette hadde jeg ikke orket å ha det ofte, sa han om situasjonen rundt podiet.- Men jeg tror de som blir stjerner i dag vet mer om styret rundt og lærer seg fort å takle det.

Uberørt - fra Tärnaby.

Ingemar snakket om Sveriges store VM - om Anja og de andre medaljevinnerne Patrik Järbyn og Maria Pietilä-Holmner, og om slalåmtrioen Jens Byggmark, Markus Larsson og Andre Myhrer, som alle er verdenscupvinnere i vinter. Og om eventyret Tärnaby, som han ikke hadde så mange forklaringer på, annet enn ivrige foreldre og gode treningsforhold.- Sverige har gode muligheter til gull. Men slalåm er også veldig sjansebetont. Jeg tror likevel Byggmark tar gull. Han virker ganske uberørt, som de fleste fra Tärnaby, smilte Stenmark.Han står på ski 40 dager i året, mest i Alpene.- Det er lettere å kjøre slalåm med de korte skiene som er i dag, men ikke lettere å vinne, sa han.- Selv jeg kan svinge med de skiene, repliserte utforkongen Franz Klammer, som nesten aldri kjørte slalåm.

Svindal-skryt.

Til slutt fikk Aftenposten inn et par norske spørsmål, om Aksel Lund Svindals to VM-gull.- Helt utrolig bra, fastslo Ingemar.- Han er så stabil og god hele veien. Står fint på skiene, og hvor mye veier han? - 99-100 kg, sier vi - når han er så tung og behersker teknikken så godt, er han nesten uslåelig.