Hadia Tajik går av: – Jeg betaler ekstra skatt, og jeg går av

Hadia Tajik (Ap) går av som Arbeids- og inkluderingsminister. Hun blir sittende som Arbeiderpartiets nestleder.

Tajik bekreftet selv på en pressekonferanse onsdag ettermiddag at hun går av. Hun forteller at hun ba statsminister Jonas Gahr Støre om å få fratre.

– Jeg gikk til Jonas og ba om å få gå av, og vi hadde en god samtale om det, sier Tajik. Hun begrunner avgangen slik:

– Jeg vil ikke tillate at feil jeg gjorde for 15 år siden, skal stå i veien for arbeidet mitt i regjeringen, sier Tajik på pressekonferansen.

– Daglig får jeg spørsmål fra pressen om bruk av min pendlerbolig for 15 år siden. Jeg er lei meg for at jeg har gjort feil og skuffet mange. Det ber jeg om tilgivelse for.

Blir sittende som nestleder

Hun varslet samtidig at hun vil bli sittende som nestleder for Arbeiderpartiet.

– Jeg er motivert til å fortsette i vervet og til å gjøre en god jobb på Stortinget, sier Tajik.

– Alle kan gjøre feil. Men den som er øverste sjef for arbeidslivspolitikken, for sosial, velferd og inkludering, er avhengig av tillit, sier Tajik.

Tajik har den siste tiden vært i hardt vær i forbindelse med pendlerboligsaken.

  • VG har avslørt at hun fikk skattefri pendlerbolig i 2006 etter å ha levert en leiekontrakt hun aldri brukte, for å dokumentere at hun hadde boligutgifter.
  • Dagbladet har avslørt at Tajik har eid to boliger i samme tidsrom som hun hadde gratis pendlerbolig.
  • Aftenposten har avslørt at det er uklart om Tajik hadde krav på pendlerbolig gjennom tre måneder i 2019.

Bråket rundt Tajik startet om kvelden fredag 18. februar. Da gikk Tajik selv ut med en lengre Facebook-post om Aftenpostens spørsmål om hennes pendlerbolig i 2019. Kort tid etter publiserte VG saken om hennes pendlerboliger i 2006.

På pressekonferansen sa Tajik at hun vil innbetale pengene hun kunne ha betalt i skatt for oppholdet i pendlerboligen hun fikk i begynnelsen av sin karriere.

Hadia Tajik holdt pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Beklager ikke pendlerbolig-opphold i 2019

Tajik fikk flere spørsmål om oppholdet i pendlerbolig i 2019.

Nettavisen konfronterte Tajik med dette spørsmålet:

– Du skriver at du har funnet deg til rette i Sandnes og skal flytte dit. Det er vel ikke riktig. Beklager du ingenting når det gjelder den saken?

– Alt jeg har oppgitt i Stortinget i forbindelse med min søknad om pendlerbolig, som jeg disponerte i tre måneder, har vært helt korrekt, svarte Tajik.

– Du beklager ingenting?

– Opplysningene var helt korrekte, gjentok Tajik.

Tajik fikk spørsmål fra Aftenposten om opplysningen hun har gitt til oss, om at PST skal ha gitt henne råd om å flytte inn i pendlerbolig i 2019.

– Med all respekt så gjengir du meg nå feil, svarte Tajik. Hun utdypet:

– Premisset for spørsmålet ditt er feil. Jeg har tilbakevist det mange ganger.

Sjefredaktør Trine Eilertsen har tidligere gjengitt ordlyden i en e-post Tajik har sendt til Aftenposten.

– I en e-post sendt 10. februar skrev Tajik: Når det gjelder leiligheten jeg solgte, og som Aftenposten spør om, så hadde PST i tillegg i lengre tid anbefalt meg å flytte til en pendlerleilighet av hensyn til min sikkerhet, opplyste Eilertsen.

Men overfor Aftenposten har PST avvist å ha gitt Tajik et slikt råd.

Presset økte

De siste dagene har presset økt mot Tajik.

Mandag gikk ledelsen i LO ut i VG med et krav om at Tajik måtte redegjøre for pendlerbolig-saken fra 2006. De krevde svar på flere spørsmål.

På pressekonferansen fikk Tajik spørsmål om hun har noe å si til LOs leder og de to forbundslederne som hadde dette utspillet i VG. Til dette svarte Tajik:

– Jeg har nummeret deres, og de har nummeret mitt. Jeg trenger ikke å fortelle dem dette gjennom avisen, men kan fortelle dem det selv.

Frp-leder Sylvi Listhaug har spurt Tajik om hvorfor hun har sagt at det har kommet anbefalinger fra PST i denne saken når dette ikke stemmer.

Listhaug har også stilt flere detaljerte spørsmål om pendlerboligen Tajik hadde i 2006. VG har avslørt at Tajik har sendt inn en leiekontrakt for å dokumentere at hun hadde krav på skattefri pendlerbolig. Kontrakten var datert dagen før søknaden om pendlerbolig til Statsministerens kontor var datert.

– Dette fremstår som en fiktiv kontrakt som ble brukt for å få gratis pendlerleilighet i Oslo. Hva er deres kommentar til det, har Listhaug krevd svar på.

På pressekonferansen avviste Tajik at hun hadde forfalsket kontrakten.