Støre: – Nå er tiden inne – vi fjerner nesten alle koronatiltakene

Nå fjernes praktisk talt alle smitteverntiltakene. Helseministeren utelukker ikke at hun vil danse litt, men Støre understreker samtidig at pandemien ikke er over.

En fornøyd statsminister kunne lørdag melde om at samfunnet skal tilbake til normalen.

– Kjære alle sammen. Dette er dagen vi har ventet på!

Slik innledet Jonas Gahr Støre lørdagens pressekonferanse, før han la munnbindet symbolsk på innerlommen.

Koronatiltakene avvikles med umiddelbar virkning. Norge er nå praktisk talt fullt gjenåpnet.

Støre fjerner tiltakene av disse fire grunnene:

  • Omikronvarianten gir ikke like alvorlig sykdom.
  • Selv om smitten stiger, er andelen som blir lagt inn på sykehus lav.
  • Vi er godt beskyttet av vaksiner.
  • Sykefraværet er høyt, men håndterbart.

– Vi er ikke tjent med å skyve pandemien ut i tid. Samtidig er noen engstelige for at vi slipper opp for fort. Det har jeg respekt for etter det vi har opplevd, sier Støre.

Dagens pressekonferanse kommer på et tidspunkt hvor Norge har levd gjennom nesten to år med ulike grader av koronatiltak. Koronaforskriften er blitt endret hundrevis av ganger:

– Klem en venn. Det skal jeg gjøre

Men pandemien er ikke over, understreker Støre, som ikke vil at folk skal bruke ordet «feiring». Viruset er blant oss, antall sykehusinnleggelser har økt fra forrige uke - og nye virusvarianter kan endre spillereglene fort.

Støre trakk frem at pandemien har hatt store konsekvenser for noen, og at den for noen ikke er over, selv om andre går over i en normal hverdag. Han trakk frem ettervirkninger og psykisk helse.

– Det er langt tøffere å leve et begrenset liv, når alle andre går tilbake til det normale, og man må gjøre det alene. Vi skal tenke på dem som har mistet sine kjære, og dem som har mistet livsverket, sier Støre.

Helseminister Ingvild Kjerkol oppfordret folk til å fokusere på hyggelige opplevelser fremover.

– Det er på tide å fylle opp minnebanken med andre opplevelser. Klem en venn. Det skal jeg gjøre. Og hvis det ikke er kamera i nærheten, kan det være at jeg skal danse litt, smilte Kjerkol.

Husker du hvordan man danser? Nå kan du gjøre det igjen, helt lovlig, på utestedene. Dette eldre arkivbildet fra Oslo viser hvordan det kan se ut. Helseminister Ingvild Kjerkol ga under pressekonferansen uttrykk for at hun selv vil vurdere en slik aktivitet.

I tråd med anbefalingene

I forkant av pressekonferansen hadde FHI og Helsedirektoratet anbefalt lettelser. Dette var hovedtrekkene:

  • De fleste smitteverntiltak kan fjernes.
  • Isolasjonsplikten gjøres om til en anbefaling.
  • Hvis man har symptomer, bør man teste seg. Grupper som er spesielt utsatt for alvorlig sykdom ved covid-19, anbefales å dra til lege.
  • Meter og munnbind fjernes. Personer med økt risiko for sykdom kan fremdeles måtte bruke munnbind.

Lettelsene til regjeringen er i hovedsak tråd med anbefalingene fra fagmiljøene, selv om Helsedirektoratet anbefalte isolasjon ved covid-smitte og regjeringen landet på at det holder å være hjemme.

Helseminister Ingvild Kjerkol under lørdagens pressekonferanse.

Helseminister Ingvild Kjerkol oppsummerer det slik:

– Vi forlater meter og munnbind og står igjen med sunn fornuft og hensyn til andre.

Trafikklysmodellen i skolene fjernes også.

– Voksne skal teste seg og holde seg hjemme i fire dager om de er positive. Barnehagebarn og skolebarn skal ikke holde seg hjemme, sa Kjerkol.

Alle innreisetiltak oppheves, men Kjerkhol sier de har mulighet til å gjeninnføre koronasertifikat og innreiserestriksjoner om det skulle bli nødvendig.

Det betyr også at politiet opphever den ekstraordinære grensekontrollen som har vart i ulike former i 689 dager, der innreisende blant har vært nødt til å registrere seg. I perioden har det vært mange og ulike endringer i reglene og praksisen for dette.

– Jeg er fornøyd med måten våre ansatte har gjennomført oppgaven på grensen, både med veiledning og kontroll av innreisende. Mange som fikk jobb på grensen var nyutdannede og har gjort en meget god jobb, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding.

Nå blir det slutt på lange køer ved teststasjonene langs grensen, som her på Svinesund i desember. Alle innreisetiltak blir opphevet.

– Flere vil legges inn

Direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, sier at 40 prosent flere ble innlagt på grunn av covid-19 i inneværende uke, enn i forrige uke. Hun forventer også at flere vil legges inn i tiden fremover.

Stoltenberg sier at de tror at smittetoppen ikke er nådd for hele landet, men at denne nærmer seg. Selve virkningen av smittetoppen i form av sykehustall og alvorlig syke, vil først gjøre seg gjeldende i etterkant av smittetoppen.

– Korona kan komme tilbake både i kjente og nye varianter. Det må vi være forberedt på. I dag er vi glade for frihet fra tiltak, men vi skal ikke ta fri, sier Stoltenberg.

– Jeg minner om at omikron kan gi alvorlig sykdom for enkelte, sa helsedirektør Bjørn Guldvog.

Vil helst ikke ha september-scener på nytt

Statsminister Jonas Gahr Støres advarsler mot for sterk feiring, henger nok sammen med at han husker feststemningen 25. september i 2021: Sol, sensommer og berusende ord fra Solberg-regjeringens pressekonferanse: tiltakene skulle oppheves.

Køene fra de mest populære utestedene strakte seg flere hundre meter ut i gaten og det var tilløp til ren eufori på dansegulvene. Men i desember økte smitten igjen, og det ble en ny runde med tiltak – og denne gang var det Støre-regjeringen som måtte stenge ned.

Slik så det ut i Oslo sentrum i september:

– Jeg er veldig klar på at dette ikke er et budskap om at det nå er over, sa Støre på pressekonferansen.

Kjerkhol var klar på at budskapet fra regjeringen ikke var å dra ut og feste, men at det nå handler om å tenke mer selv.

Les også

Sverige fjerner koronatiltakene neste uke

Flere har pekt på at kravene til karantene og isolasjon ikke er forholdsmessige. 800.000 nordmenn kan ha sittet i karantene for det som nå omtales som en forkjølelse.