Charleston-prest: – Djevelen kan ikke ta kirken

Kirken i Charleston der ni afroamerikanske kirkegjengere ble drept denne uken, åpnet igjen søndag for den første gudstjenesten etter massakren.

Kirken der ni kirkegjengere ble drept denne uken er en av de historisk viktigste menighetene i det afroamerikanske samfunnet i USA. Et stort antall tilreisende fra hele landet har kommet til Charleston for å vise sin respekt for de døde.

Kirken i Charleston der ni afroamerikanske kirkegjengere ble drept denne uken, åpnet igjen søndag for den første gudstjenesten etter massakren.

Flere hundre mennesker, mange av dem med tårevåte øyne, fylte den historiske Emanuel African Methodist Episcopal Church i South Carolina.

En pastor fra en annen kirke i Charleston ledet minnegudstjenesten fordi kirkens pastor var blant de ni som ble drept da 21 år gamle Dylann Roof gikk til angrep inne i kirkerommet onsdag.

– De sto der i Guds hus, studerte ditt ord, ba sammen, sa gjestepastor Norvel Goff fra prekestolen fire dager etter massakren.

– Men djevelen kom også inn. Og djevelen prøvde å ta styringen. Takket være Gud, halleluja, kan ikke djevelen ta kontroll over folk. Og djevelen kan ikke ta kontroll over vår kirke, sa Goff.

Les også: Roof kan ha skrevet rasistisk manifest

Mange tilreisende

Kirken er en av de historisk viktigste menighetene i det afroamerikanske samfunnet i USA, og et stort antall tilreisende fra hele landet har kommet til Charleston for å vise sin respekt for de døde og delta i de mange minnemarkeringene som er planlagt i byen i løpet av søndagen.

Folk la søndag ned blomster og kosebamser utenfor kirken. Rundt 400 mennesker deltok i søndagens gudstjeneste, og også utenfor kirken hadde svært mange møtt opp for å vise solidaritet med menigheten.

Sikkerhetstiltakene var svært strenge, og væpnet politi ransaket veskene til folk før de gikk inn i kirken. Også inne i kirkerommet holdt politifolk vakt.

Rasist

Den grufulle kirkemassakren har blåst liv i debattene om diskriminering av afroamerikanere og liberale våpenlover i USA.

Roof ble pågrepet torsdag og er siktet for drap og ulovlig våpenbesittelse. 21-åringen har flere ganger gitt uttrykk for sterkt rasehat og sagt at han ønsket å starte en «rasekrig» med massakren.

Lørdag ble det funnet et manifest med rasistisk innhold som trolig er skrevet av Roof. På samme nettside ble det også funnet mange bilder som viser Roof posere med våpen, hvor han brenner det amerikanske flagget og lignende.