Kristiansen slapp ut i kveld: – Etter 21 år i fengsel er det meste skummelt

I kveld kjørte Baneheia-dømte Viggo Kristiansen ut av fengselet, til applaus fra sine tidligere medinnsatte.

Baneheia-dømte Viggo Kristiansen forlot Ila fengsel og forvaringsanstalt tirsdag kveld etter kjennelsen til Høyesterett tidligere på dagen.

Kristiansen kjørte ut hovedporten fra Ila fengsel og forvaringsanstalt som en fri mann rett før klokken 23 tirsdag kveld.

Kristiansen fikk full applaus og «Lykke til, Viggo» ropt til seg fra vinduene på Ila fengsel da faren kjørte ham ut av hovedporten like før 23 tirsdag kveld.

Faren var bare innom noen minutter før sønnen satt i bilen. Så var de på vei hjemover til Kristiansand. Bilen fikk politieskorte bort fra Ila.

Kristiansen lente seg over fra passasjersetet og hilste til sine tidligere medinnsatte gjennom det åpne bilvinduene.

De andre innsatte slo i gitrene over vinduene mens Kristiansen kjørte ut.

Kristiansen vinket til vakter og insatte da han ble kjørt ut fra Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Er han klar for å møte samfunnet?

På spørsmål fra pressen om Viggo Kristiansen føler seg klar til å møte samfunnet, svarte hans advokat Bjørn André Gulstad slik:

– Ja. Mer ja enn nei. Men det er en utfordring i det. Han er mer klar til møte å møte samfunnet enn han er til å sitte lengre i fengsel, sa Gulstad.

Kristiansen er dømt til 21 års forvaring for å ha vært hovedmannen bak voldtektene av og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) den 19. mai 2000.

Jentene ble voldtatt, knivstukket og drept i Baneheia, et turområde like utenfor Kristiansand. Kristiansen har hele tiden nektet straffskyld. Etter mange forsøk fikk han i februar i år straffesaken sin gjenåpnet.

Viggo Kristiansens advokat Bjørn André Gulstad på vei ut fra Ila fengsel og forvaringsanstalt etter å ha snakket med sin klient tirsdag ettermiddag.

Han begjærte seg løslatt i mars, men både påtalemyndigheten og lagmannsretten har motsatt seg løslatelse frem til nå.

Mandag ble det klart at også påtalemyndigheten gikk inn for en løslatelse. De mener at han ikke lenger utgjør en slik fare for samfunnet at det trenger å vernes fra ham.

Tirsdag kom kjennelsen til Høyesterett, som gjør at Kristiansen nå er en fri mann.

– Etter 21 år i fengsel er det meste skummelt

– Et minnerikt møte. Et sterkt møte.

Slik beskrev Gulstad hvordan samtalen forløp etter at Kristiansen nettopp hadde fått vite at han skulle slippe fri.

– Det var en oppsummering av tiden på Ila, det var tanker om egen situasjon og fremtid, utfordringer, tanker om risiko, tanker om andres oppfatning av hans rolle i denne saken. Det var mye refleksjon, sa Gulstad.

Kristiansen fikk vite om kjennelsen til Høyesterett via media.

– Jeg oppfattet at han hadde et smil om munnen i den forstand at han var glad for endelig å få et svar fra Høyesterett, sa advokaten.

Viggo Kristiansens advokat Bjørn André Gulstad utenfor Ila fengsel og forvaringsanstalt etter å ha snakket med sin klient tirsdag.

– Han har det så godt som han kan ha det etter 21 år. Nå er det en gjenopprettingsprosess. Ta hverdagen tilbake. Komme hjem til familien.

Han la ikke skjul på at hans klient er bekymret over hva som venter når han kommer ut.

– Etter 21 år i fengsel er det meste skummelt, sa Gulstad.

– Han tenker at han har et ansvar på den måten at han er klar over at det finnes mennesker der ute som har sin oppfatning om ham.

Viggo Kristiansen ble løslatt tirsdag kveld etter kjennelsen til Høyesterett.

– Han vil forsøke å ligge lavt

Kjennelsen fra Høyesteretts ankeutvalg var enstemmig.

Utvalget kunne ikke se «at hensynet til samfunnsvern eller andre tungtveiende grunner» taler for å holde Kristiansen fengslet, slik lagmannsretten mente under dissens 2–1.

Kristiansens advokat gjorde det klart at klienten har stor forståelse for at det er «delte meninger» om at han nå slipper ut. Kristiansen vil derfor gi noen intervjuer når kommer ut av fengselet tirsdag kveld.

– Han vil forsøke å ligge lavt i forhold til det at det også er en gruppe der ute som mener at han burde sitte lenger i fengsel, sa Gulstad.

– Han ga uttrykk for stor forståelse for at det er mennesker der ute som lever i en bunnløs sorg.

Kristiansens advokat Arvid Sjødin sa til NRK at det var viktig for faren å ta turen til fengselet for siste gang etter å ha kjørt samme rute i 21 år hver tredje uke.

Oslo statsadvokatembete skal gi en innstilling til Riksadvokaten om det skal gjennomføres en ny hovedforhandling eller om det skal bes om frifinnende dom uten hovedforhandling.

Denne avgjørelsen vil tidligst være klar til høsten.

Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel i Baneheia-saken. Han har sonet ferdig.

De etterlatte: – Svært uheldig

De etterlatte etter jentene som ble drept, har bedt om at Viggo Kristiansen ilegges et kontaktforbud når han løslates.

Det er Oslo politidistrikt som har denne saken til behandling.

De pårørende har ikke fått svar på forespørselen om kontaktforbud.

– Vi venter på tilbakemelding. Dette haster jo, sier Beckstrøm til NTB.

– Høyesterett hadde i og for seg ikke noe annet valg når påtalemyndigheten ikke ville forlenge forvaringen, eller besørge gjennomføring av et såkalt tilbakeføringsprogram. Det synes vi er svært uheldig, sier bistandsadvokat Håkon Brækhus til TV 2.

Arkivbilde av Viggo Kristiansen.

Vurderer politibeskyttelse

Advokat Arvid Sjødin ser ikke bort fra at de formelt vil be om politibeskyttelse for Viggo Kristiansen.

Til VG opplyser advokaten at de diskuterer om 42-åringen trenger beskyttelse for å ivareta sin egen sikkerhet.

– Vi ser på dette nå. Vi ser at det er mye hat i sosiale medier, hvor folk er oppildnet over saken. Vi ser ikke bort ifra at vi vil be om det formelt nå, sier Sjødin.