DAB-salget stagnerer

Der overgangen til digital TV gikk med rekordfart, sliter fortsatt digital radio i motvind. I fjor ble det solgt beskjedne 61000 DAB-radioer her til lands, det samme som året før. Giske får mye av skylden.

I 2008 ble det solgt beskjedne 61.000 DAB-radioer - ikke et apparat mer enn i 2007.

Allerede i 1994 skisserte daværende radiodirektør Tor Fuglevik i NRK utviklingstrekken for digitalradio i Norge. 15 år senere er det fortsatt lite som tyder på at norske radiolyttere må bytte ut sine FM-radioer med det aller første.

Ferske tall fra TNS Gallup viser at det i fjor ble solgt 61.000 DAB-radioer her til lands, det samme som i 2007. Selv om undersøkelsene også forteller at 640.000 nordmenn hevder de har tilgang på en digital radiomottager, er det ikke solgt mer enn 290.000 DAB-mottagere totalt.

Les også

- Fryktelig tregt DAB-salg

— Vi legger ikke skjul på at vi gjerne skulle ønsket at utviklingen gikk litt raskere, men vi ser at det ligger en klar begrensning i at aktørene i markedet ikke har en sluttdato for FM-nettet å forholde seg til, sier Jarle Ruud, markedsansvarlig i Digitalradio Norge.

Slukkedato viktig.

I fjor vinter åpnet det digitale bakkenettet for TV, og overgangen fra analog til digital TV er gått i rekordfart. Forklaringen er enkel. Kulturminister Trond Giske satte en sluttdato for når dagens analoge TV-nettet skulle slukkes.

Les også

- Gi meg en slukkedato

-Hadde myndighetene gitt forbrukerne klar beskjed om når FM skal legges ned, ville vi utvilsomt oppnådd et helt annet salgstall.

Det er ingen tvil om at det vellykkede skiftet til digitalt TV-system var helt avhengig av tydelige føringer fra myndighetene om analog slukking. Salget av digitale TV-bokser tok først av i perioden før analog slukking fant sted. Situasjonen vil være den samme for radio.

Myndighetene må derfor innse at ingen er tjent med en langvarig digitalovergang for radio, sier Ruud.

Slutt i 2014?

80 prosent av befolkningen kan i dag ta inn digitale radiosendinger via en ordinær DAB-radio. I tillegg kommer alle de som lytter til digital radio via internett eller digital TV. I 2014 utløper dagens FM-konsesjoner, derfor har kulturminister Trond Giske tidligere signalisert at dette kan være en aktuell slukkedato.

— Det gjør det til et naturlig tidspunkt å tenke et skifte på, sier Ruud.