«Vi ønsker å bruke tid som familie. Det er en privat tur»

Og kronprinsfamilien skal selv undervise barna på familiereisen som starter i slutten av november.

— Det blir et pustehull. Vi vil oppleve verden og andre kulturer og mennesker sammen med barna våre, sier kronprinsparet på en pressekonferanse torsdag.

Paret gjestet i dag Oslo Børs hvor kronprinsesse Mette-Marit åpnet finansmarkedet med børsbjellen.

I forbindelse med besøket kalte paret på kort varsel inn til pressekonferanse etter at det ble kjent at familien foretar en to måneder lang reise fra slutten av november til slutten av januar.

- Vi ønsker å bruke tid som familie. Det er en privat tur hvor vi ikke skal gjøre noen offisielle oppdrag. Vi håper å få være relativt uforstyrret, sier kronprinsparet.

Passet best nå

Kronprinsfamilien har planlagt turen siden i fjor vår.

Marius Borg Høiby (13) har begynt på ungdomsskolen og Prinsesse Ingrid Alexandra (6) har denne høsten begynt i første klasse på barneskolen. Barna går på henholdvis Solvang ungdomsskole og Jansløkka skole i Asker.

Prins Sverre Magnus er fire år og går i barnehage.

Det er vi som skal stå for opplæringen selv. Det gleder vi oss til.
Kronprinsparet

Paret har valgt tidsrommet nå rundt juleferien fordi det samlet sett er det som passer best.

— Vi har valgt akkurat denne perioden fordi det erfaringsmessig er liten offisiell aktivitet som berører vår familie, sier kronprins Haakon.

Lærere for barna

Familien har i tett amarbeid med skolene barna går på, planlagt et undervisningsopplegg for barna i de ukene de er på reise.

— Vårt fokus er at barna skal følge sitt vanlige undervisningsopplegg. Og de stedene vi skal besøke skal innbefattes i undervisningen, sier kronprinsparet.

Kronprinsparet bedyrer at familien ikke skal ha med noen privatlærer.

- Det er vi som skal stå for opplæringen selv. Det gleder vi oss til, det blir en fin forlengelse av det arbeidet vi gjør med leksehjelpen ellers i året, sier Kronprinsessen.

Egne penger

- Kan apanasjen dere får forenes med å reise på denne turen?

— Denne private turen er dekket av private midler, svarer Kronprinsen.

— Det er altså parets private formue som finansierer turen, utdyper kommunikasjonssjef på Slottet, Marianne Hagen, til Aftenposten.no.

Aftenposten.no er kjent med at den private formuen i all hovedsak er arv, hvorav deler kommer fra Kong Olav.

Noe kan også komme fra utlandet, kronprins Haakons oldemor, dronning Maud, kom fra England - hans bestemor Märtha fra Sverige.

På spørsmål om det et et pustehull og en mental forberedelse for et liv senere som monarker, svarer de:

— Ja, det kan man godt si. Men det kan være veldig lenge til vi kommer i den situasjonen, vi håper det blir lenge til.

Pepperkaker

Vi ønsker å bruke tid som familie. Vi håper å få være relativt uforstyrret.
Kronprinsparet

- Et innblikk i kronprinsfamiliens juleforberedelser er blitt en tradisjon. Skjønner dere hvis folk føler seg snytt i år nå som dere reiser bort?

— He, he, vi tror det går veldig bra. Kongen og Dronningen vil stå for det offisielle mens vi er borte. Og kanskje det blir pepperkakebaking et annet sted, eller matlaging på annet vis, svarer kronprinsesse Mette-Marit.

Hva synes du om at kronprinsparet tar seg fri i tre måneder? Si din mening i kommentarfeltet under.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit åpnet finans markedet med børsbjellen under et besøk i Oslo Børs torsdag morgen og inviterte samtidig til pressekonferanse for å fortelle om familiens nært forestående tomånedersreise.